ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Οδηγός» άρσης του lockdown: Σκέψεις για «προνόμια» σε εμβολιασμένους – Αποφασίζουν σήμερα για Πολιτισμό & Αθλητισμό

«Οδηγός» άρσης του lockdown: Σκέψεις για «προνόμια» σε εμβολιασμένους – Αποφασίζουν σήμερα για Πολιτισμό & Αθλητισμό

Το «μαρτύριο της σταγόνας» για τους πολίτες με την άρση του lockdown με την κυβέρνηση να θέλει να επανεκκινήσουν μεν αρκετές δραστηριότητες (ενόψει και τουρισμού), όμως αυτό θα γίνει «σιγά-σιγά», ώστε να μην «καλομάθουν» οι πολίτες.

Αυτό είπε εν ολίγοις ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στις χθεσινές δηλώσεις του, ο οποίος είπε πως «δεν μπορούμε να πάμε από τον απόλυτο περιορισμό, στην απόλυτη ελευθερία» και συνέχισε: «Εκείνο που κάνουμε είναι να πηγαίνουμε βήμα-βήμα». Όπως είπε το ωράριο της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας «θα διευρυνθεί σταδιακά».

Από εκεί και πέρα από αύριο Σάββατο αναμένεται να ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, να κάνει σήμερα ανακοινώσεις για την εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων το επόμενο διάστημα.

Αναλυτικά:

  • Από τις 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 7 Μαΐου.
  • Από τις 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
  • Από τις 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από τις 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Σημειώνεται ότι τα μηνύματα από τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας της εστίασης, ήταν «μαύρα» καθώς πάνω από το 25% των καταστημάτων που άνοιξε ήταν κλειστά, ενώ και όσα άνοιξαν δεν γέμισαν, παρόλο που ήταν κλειστά επί 6 μήνες.

Πρεμιέρα στις 10 Μαΐου για δημοτικά και γυμνάσια

Στις 10 Μαΐου είναι προγραμματισμένο να χτυπήσει το κουδούνι για μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων που θα επιστρέψουν στις τάξεις, ακολουθώντας το παράδειγμα των λυκείων.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται δις εβδομαδιαίως σε self test, αλλά και τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας από τη μετάδοση του κορωνοϊού. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως το σχολικό έτος αναμένεται να παραταθεί ως τις 25 Ιουνίου για δημοτικά και νηπιαγωγεία και ως τις 11 Ιουνίου για γυμνάσια και λύκεια. Υπενθυμίζεται ότι οι Πανελλήνιες εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου.

Ανοίγει ο τουρισμός στην Ελλάδα στις 15 Μαΐου

Η ημερομηνία-σταθμός, όμως, για την άρση των μέτρων είναι η 15η Μαΐου, ημέρα που η κυβέρνηση έχει ορίσει ως σημείο εκκίνησης του τουρισμού. Όπως έχει γίνει γνωστό, η Ελλάδα είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή το πράσινο διαβατήριο, προκειμένου να ξεκινήσει να υποδέχεται τουρίστες για την καλοκαιρινή περίοδο.

Άλλωστε, από τα μέσα Μαΐου, η Ελλάδα θα συμμετέχει στο δοκιμαστικό πρόγραμμα του ευρωπαϊκού πράσινου διαβατηρίου, το οποίο και θα οριστικοποιηθεί και θα τεθεί σε λειτουργία στις 30 Ιουνίου. Απόφαση της κυβέρνησης είναι να γίνονται δεκτοί χωρίς κανέναν άλλον περιορισμό και όσοι έχουν κάνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Τι ισχύει για SMS και υπερτοπικές μετακινήσεις

Μετά από το άνοιγμα της εστίασης, που έγινε τη Δευτέρα 3 Μαΐου και το άνοιγμα των σχολείων που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου, σειρά έχει ο τουρισμός στις 15 Μαΐου, ημερομηνία η οποία θα αποτελέσει πιθανότατα και το «κλειδί» για την άρση του SMS και την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίσημη πληροφόρηση για το συγκεκριμένο θέμα έγινε στις 28 Απριλίου από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος είχε κάνει γνωστή την παράταση των υποχρεωτικών sms για μετακινήσεις έως τις 15 Μαΐου. Ωστόσο οι δηλώσεις από αρκετά κυβερνητικά στελέχη φουντώνουν τα σενάρια περί κατάργησης των SMS την ημέρα επαναλειτουργίας του τουρισμού. Ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο να παραμείνουν τα SMS για τους Έλληνες πολίτες ακόμα και αφότου έρθουν οι τουρίστες στην Ελλάδα!

Η πρόταση για άνοιγμα του Πολιτισμού: Τι θα γίνει με μουσεία, θερινά σινεμά, θέατρα & συναυλίες – Συνεδριάζουν και για Αθλητισμό

Στη σημερινή συνεδρίαση των Λοιμωξιολόγων όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης θα εξεταστεί και το πλήρες πλάνο επαναλειτουργίας του συνόλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού που κατέθεσε το υπουργείο. «Αναμένουμε την έγκριση επανεκκίνησης συντεταγμένα & σταδιακά, πρώτα προπονήσεων, με τακτική χρήση τεστ & αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα», σημείωσε ο κ. Αυγενάκης.

Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων της επιτροπής αναμένεται να τεθεί και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων του Πολιτισμού καθώς η κυβέρνηση κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση. Ημερομηνία κλειδί είναι η 15η Μαΐου όταν και ανοίγει ο τουρισμός και οι υπερτοπικές μετακινήσεις. Με δεδομένη έτσι την άφιξη τουριστών στη χώρα η κυβέρνηση πρότεινε το άνοιγμα των μουσείων στις 14 Μαΐου. Στη συνέχεια, μία εβδομάδα αργότερα, στις 21 Μαΐου η κυβέρνηση προτείνει να ανοίξουν τα θερινά σινεμά. Τονίζεται όμως ότι δεν θα δοθεί πράσινο φως για άνοιγμα στις κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες και στους πολυκινηματογράφους.

Θα ακολουθήσουν τα θέατρα και οι συναυλίες με προτεινόμενη ημερομηνία την 28η Μαΐου.

Σημειώνεται πάντως ότι για όλες τις δραστηριότητες, στις οποίες ενδεχομένως θα δοθεί το πράσινο φως για επαναλειτουργία (μουσεία, σινεμά, θέατρα, συναυλίες), θα ισχύουν αυστηρά μέτρα προστασίας. Ανάμεσα σε αυτά θα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η θερμομέτρηση των επισκεπτών κατά την είσοδό τους, ο περιορισμένος αριθμός ατόμων που θα μπορεί να βρίσκεται στους συγκεκριμένους χώρους, αλλά και αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στους παρευρισκομένους.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στους χώρους του πολιτισμού αναμένεται να ισχύουν όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό όπως και στις υπόλοιπες δραστηριότητες (μάσκες, self test).

Σκέψεις για «προνόμια» σε εμβολιασμένους

Παράλληλα «φουντώνουν» τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να δίνει «προνόμια» σε εμβολιασμένους. Το σενάριο που ακούγεται έντονα τις τελευταίες ώρες είναι πως όσοι έχουν εμβολιαστεί έστω και με μία δόση, ή όσοι έχουν αρνητικό self test θα μπορούν να μετακινούνται από νομό σε νομό, για τους υπόλοιπους θα απαγορεύεται.

Να υπενθυμίσουμε πως παρόμοιο σενάριο είχε ακουστεί και για τις μετακινήσεις του Πάσχα, με την κυβέρνηση τελικά να απαγορεύει τις μετακινήσεις για όλους.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση εξετάζει και άλλες «ελευθερίες» για τους εμβολιασμένους, οι οποίες αναμένεται να δοθούν από τέλη Μαϊου ή αρχές Ιουνίου.

Αυτές είναι:

  • Είσοδο σε κατάστημα χωρίς μάσκα.
  • Είσοδο σε παράσταση ή σε κάποιο κλειστό χώρο, χωρίς ο εμβολιασμένος να χρειάζεται να τηρήσει τα μέτρα που θα είναι σε ισχύ για τους υπόλοιπους πολίτες.
  • Μετακινήσεις χωρίς τα πρωτόκολλα που ισχύουν τώρα, για παράδειγμα να μην χρειάζεται self test πριν από κάποιο ταξίδι.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.