Τα «προνόμια» των εμβολιασμένων εξετάζει η «κυβέρνηση λοιμωξιολόγων»! – Δείτε ποια θα είναι

Τα «προνόμια» των εμβολιασμένων εξετάζει η «κυβέρνηση λοιμωξιολόγων»! – Δείτε ποια θα είναι

Η «κυβέρνηση λοιμωξιολόγων» θα εξετάσει αυτή την εβδομάδα τα «προνόμια» τα οποία θα έχουν όσοι εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, κάτι το οποίο γίνεται ώστε να δοθούν κίνητρα προς τους πολίτες να εμβολιαστούν!

Τα χαμηλά -παρά το αφήγημα- ποσοστά εμβολιασμένων πολιτών έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση στο να εξετάζει τρόπους για να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Έτσι, σε απόλυτη επιβεβαίωση των όσων τονίζει τον τελευταίο καιρό το pronews.gr, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν οι «ελευθερίες» που θα έχουν οι εμβολιασμένοι.

Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να αναφέρουν πως αυτές θα αφορούν τις πιο ελεύθερες μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά και την είσοδο τους σε ορισμένους χώρους όπως γυμναστήρια, κολυμβητήρια, συναυλίες κτλ. αλλά και η είσοδος σε καταστήματα χωρίς μάσκα.

Όλα αυτά είναι αρκετά πιθανό να απευθύνονται και σε άτομα τα οποία θα έχουν εμβολιαστεί και με την πρώτη δόση, αρκεί να έχει παρέλθει ικανό διάστημα για τη δημιουργία αντισωμάτων. Το σχέδιο των «ελευθεριών» και ποιους ακριβώς θα αφορά είναι υπό συζήτηση και αυτή την εβδομάδα θα απασχολήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, επανέλαβε την Παρασκευή κατά την τακτική ενημέρωση ότι οι επιστήμονες συζητούν τα οφέλη που θα έπρεπε να έχουν οι εμβολιασθέντες.

Όπως εξήγησε, οι Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων και Εμβολιασμών συνεργάζονται για να ετοιμάσουν συγκεκριμένες οδηγίες. «Η αλήθεια είναι ότι μπορούν να συμμετέχουν -πιστεύουμε ότι εκεί θα οδηγηθούμε- σε πολλές δραστηριότητες, είτε αυτό είναι συναυλίες είτε είναι γυμναστήρια είτε πολλά πράγματα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Για ποιες δραστηριότητες

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την εβδομάδα τα οφέλη για εμβολιασμένους πολίτες θα συζητηθούν περισσότερο από τις αρμόδιες Επιτροπές. Οι ειδικοί προσανατολίζονται σε δραστηριότητες μεγαλύτερου κινδύνου, οι οποίες για αυτόν ακριβώς το λόγο μένουν τελευταίες στη σταδιακή επανεκκίνηση κοινωνίας και οικονομίας. Παραδείγματα τέτοιων είναι τα γυμναστήρια, οι συναυλίες, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, συγκεκριμένου τύπου συναθροίσεις, τα ταξίδια.

Ήδη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι τα γυμναστήρια αναμένεται να ανοίξουν στις 17 Μαΐου, πρώτα για τους εμβολιασθέντες και αργότερα, στις αρχές Ιουνίου, και για τους υπόλοιπους πολίτες.

Οι προϋποθέσεις για να επωφεληθούν εμβολιασμένα άτομα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι υπό συζήτηση. Εάν δηλαδή τα οφέλη θα αφορούν σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες (και με τις δύο δόσεις) ή και σε πολίτες που έχουν ολοκληρώσει την πρώτη δόση και έχει παρέλθει ένα ικανό διάστημα για το «χτίσιμο» ανοσίας, δηλαδή τριών εβδομάδων.

Η δεύτερη επιλογή δεν θεωρείται απίθανη από τη στιγμή που οι περισσότεροι νεότεροι πολίτες, που αποτελούν και την ομάδα-στόχο των «πριμοδοτούμενων» δραστηριοτήτων, βρίσκονται σε διαδικασία χορήγησης της πρώτης δόσης, με τη δεύτερη να αργεί.

Οι «ειδικοί» υποστηρίζουν, πάντως, ότι και η πρώτη δόση, αφού περάσουν τρεις εβδομάδες, δημιουργεί αρκετά ικανοποιητική ανοσία. Η εμπειρία από άλλες χώρες, μάλιστα, δείχνει ότι ένα τέτοιο πλάνο είναι εφικτό. Ενδεικτικά, στην Κύπρο που τα τελευταία 24ωρα ανακοινώθηκαν παρόμοια οφέλη για τους εμβολιασμένους, η πρόσβαση σε συναθροίσεις και εκδηλώσεις επιτρέπεται σε εμβολιασθέντες τουλάχιστον με την πρώτη δόση και τρεις εβδομάδες από τη χορήγησή της. Επίσης, όσοι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση, και αφού παρέλθουν τρεις εβδομάδες από τη χορήγησή της, εξαιρούνται της υποχρέωσης για εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test.

Να τονίσουμε εδώ ότι την Πέμπτη και στη Γερμανία ψηφίστηκε νόμος ο οποίος δίνει περισσότερα «δικαιώματα» στους εμβολιασμένους.

Εκστρατεία

Αλλωστε, σκοπός, μεταξύ άλλων, είναι μέσα από αυτές τις ελευθερίες να κινητοποιηθούν και όσοι πολίτες εμφανίζονται δύσπιστοι απέναντι στον εμβολιασμό.

Όπως ανέφερε και η Βάνα Παπαευαγγέλου την Παρασκευή οι «ειδικοί» θα ήθελαν η συμμετοχή στον εμβολιασμό να είναι μεγαλύτερη, καθώς παρά το αφήγημα τα ποσοστά εμβολιασμένων, κυρίως στις μεγάλες ηλικίες, είναι αρκετά χαμηλά.

Ταυτόχρονα τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους 18 έως 30, μία ηλικία που αποτελεί «στοίχημα» για την κυβέρνηση, καθώς δεν κινδυνεύει ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό και είναι άγνωστο εάν θα προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα.

Οι σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ειδικός χειρισμός θα υπάρξει για όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού και κυρίως σε όσους έχουν άμεση επαφή με τον κόσμο. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι ένα κομμάτι των υγειονομικών το οποίο φτάνει το 35% και δεν έχει προσέλθει για εμβολιασμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ήδη ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στα νοσοκομεία, καθώς δεν μπορούν να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Ερωτηματικό παραμένει αν αυτή η συζήτηση θα γίνει και για άλλες επαγγελματικές ομάδες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.