ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

ΥΠΕΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ «ελληνοποιούσε» 1 στους 3 αιτούντες ιθαγένεια – Θα κάνει επανεξέταση η κυβέρνηση;

ΥΠΕΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ «ελληνοποιούσε» 1 στους 3 αιτούντες ιθαγένεια – Θα κάνει επανεξέταση η κυβέρνηση;

Στη δημοσιότητα βγήκαν σήμερα στοιχεία για τις πρώτες «εξετάσεις» που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, 19 Μαΐου με το νέο σύστημα που εισήγαγε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας. Στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ το Υπουργείο Εσωτερικών μιλά για «αδιαφανή διαδικασία πολιτογράφησης» επί κυβερνήσεως Τσίπρα, όπου οι θετικές εισηγήσεις απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας εκτοξεύτηκαν «από 2.837 σε 10.219».

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρεται ότι στις εξετάσεις της Κυριακής «η συμμετοχή άγγιξε το 89,7% των συνολικών αιτήσεων που είχαν κατατεθεί (2.425), ενώ όπως αναφέρθηκε σημαντικό ποσοστό όσων δεν προσήλθαν στα 20 εξεταστικά κέντρα ήταν κρούσματα Covid-19. Να υποθέσουμε δηλαδή, ότι ο ένας στους δέκα που έκαναν αίτηση πολιτογραφήσεως δεν προσήλθε, διότι είχε… κορωνοϊό; Αν ισχύει κάτι τέτοιο, επιβεβαιώνονται και τα σενάρια για την «αθηναϊκή μετάλλαξη» του SARS-COV2.

Στο ίδιο δημοσίευμα παρατίθεται και η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και δη διά του πρ. Υπουργού Εξωτερικών και νυν βουλευτή Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος ασκώντας κριτική στη θεματολογία των εξετάσεων, σχολίασε ότι τα συγκεκριμένα θέματα δεν αποδεικνύουν «το πόσο καλά είναι ενταγμένοι οι ενδιαφερόμενοι στη χώρα μας. Αλλά είναι ερωτήσεις παπαγαλίας, που ακόμη και Έλληνες πολίτες δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν». Ως προς αυτό, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνουν πως χιλιάδες αιτήσεις πολιτογράφησης παραμένουν εκκρεμείς επί πολλά έτη με αποτέλεσμα αρκετοί από όσους τις είχαν καταθέσει να μη ζουν πλέον στην Ελλάδα και ως εκ τούτου να μην ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στη διαδικασία.

«Στη νέα διαδικασία πολιτογράφησης τίθενται αντικειμενικότερα κριτήρια, προκειμένου να αποδεικνύεται ο ισχυρός δεσμός του αιτούντος με το ελληνικό κράτος και να αποφευχθούν φαινόμενα ανορθολογικής αλλά και αδιαφανούς διαδικασίας πολιτογράφησης, όπως συνέβη κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι θετικές εισηγήσεις απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας εκτοξεύτηκαν από 2.837 σε 10.219», αναφέρει το υπουργείο.

Για την ιστορία και πάντα σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, οι εξεταζόμενοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τους «Οδυσσέα Ελύτη, Ρήγα Φεραίο και Κατίνα Παξινού, αλλά και σε θέματα γεωγραφίας, πολιτεύματος και κοινωνικής ένταξης. Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για δυσθεώρητα εμπόδια, γεγονός που, όπως υποστηρίζει, είχε ως αποτέλεσμα τη μειωμένη προσέλευση στη διαδικασία.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «οι εξετάσεις ήταν προφορικές και γραπτές, ενώ οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν και στην κατανόηση προφορικών διαλόγων και γραπτών κειμένων». Οι εξεταζόμενοι «κλήθηκαν να αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τέσσερις γεωγραφικούς νομούς και τέσσερα πελάγη της Ελλάδας, να απαντήσουν σε ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών με θέματα όπως ‘με ποιον πολέμησε η Ελλάδα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο’ ή ‘ποιοι ήταν αντίπαλοι στον Πελοποννησιακό Πόλεμο’, να εξηγήσουν με 30 λέξεις ‘τι ήταν ο Εθνικός Διχασμός’ και ‘τι η Εθνική Αντίσταση’, να αναγνωρίσουν από φωτογραφίες τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού, την Οδό των Λεόντων στη Δήλο, να απαντήσουν αν ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης εκείνος που πήρε Οσκαρ για τη μουσική της ταινίας ‘Ποτέ την Κυριακή’ και αν η Κατίνα Παξινού υπήρξε η πρώτη ελληνίδα ηθοποιός που έλαβε Οσκαρ ερμηνείας Β’ γυναικείου ρόλου το 1944».

Σε κάθε περίπτωση, ο ισχυρισμός του Υπουργείου Εσωτερικών περί «αδιαφανούς διαδικασίας πολιτογράφησης» επί Τσίπρα, γεννά το εύλογο ερώτημα, αν οι πολιτογραφήσεις που έλαβαν χώρα υπό αυτό το καθεστώς θα επανεξεταστούν, όπως θα περίμενε κανείς. Επίσης, θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση να αναδείξει το θέμα και μέσα από τα αρμόδια όργανα της βουλής; Είναι αλήθεια τόσο αμελητέο, το ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «ελληνοποιούσε» με «αδιαφανείς διαδικασίες» παράνομους μετανάστες; Δε διακρίνει κάποιους κινδύνους το Υπουργείο Εσωτερικών από τέτοιες διαδικασίες, ειδικά στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον;

Όπως μάλιστα επισημαίνουν «ΤΑ ΝΕΑ», «σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας, στις 31 Δεκεμβρίου 2014, τις παραμονές των εκλογών από τις οποίες προέκυψε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκκρεμούσαν 17.224 αιτήσεις ιθαγένειας, ενώ στις 30 Ιουνίου 2019, στο τέλος της θητείας της, οι εκκρεμείς αιτήσεις είχαν φτάσει τις 32.943. Την περίοδο 2015-2019 εκδόθηκαν 10.219 αποφάσεις πολιτογράφησης και απορρίφθηκαν 3.229, ενώ από την 1η Ιουλίου 2019, ημέρα ανάληψης της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 3.426 αποφάσεις ιθαγένειας και έχουν απορριφθεί 2.287.»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, θα έπρεπε μάλλον να θορυβήσει τους ιθύνοντες, ειδικούς και λοιπούς αρμοδίους της κυβερνήσεως, το γεγονός, ότι – σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» πάντοτε, οι περισσότεροι που δεν προσήλθαν στις εξετάσεις της Κυριακής, ήταν «κρούσματα COVID-19».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.