ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ο Κ.Μητσοτάκης παρακάλεσε τον Ρ.Τ.Ερντογάν να πάρει πίσω 1.460 παράνομους μετανάστες: Όσα συζήτησαν

Ο Κ.Μητσοτάκης παρακάλεσε τον Ρ.Τ.Ερντογάν να πάρει πίσω 1.460 παράνομους μετανάστες: Όσα συζήτησαν

Σε «καλό κλίμα» φέρεται να έγινε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες.

Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζήτησαν και για το μεταναστευτικό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητάει από την Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450 παράνομους μετανάστες, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως αυτή «θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης», ενώ σημειώνουν πως «σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές, που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020».

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά.

Η Αθήνα ξεχνά τις προκλήσεις υπό την υπόσχεση για «ήρεμο καλοκαίρι»

Αυτό που ήταν ζητούμενο για την ελληνική πλευρά, πριν το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν, επετεύχθη χθες στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «έγινε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι».

Είναι δεδομένο πως αυτό δεν αρκεί. Χρειάζονται πολλά ακόμα να συμβούν και κυρίως η Τουρκία να αποκτήσει αξιοπιστία και η αποκλιμάκωση να έχει συνέχεια και συνέπεια λόγων και έργων. «Αν και οι διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες μας παραμένουν, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Ο διάλογος, συνεπώς, είναι πάντοτε σημαντικός», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες μετά το τέλος της συνάντησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση, διάρκειας 50 λεπτών, πραγματοποιήθηκε «σε καλό κλίμα και υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».

Δηλαδή ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε να αφήσει πίσω του το Όρουτς Ρέις, το παράνομο τουρκολίβυκό σύμφωνο, τους χάρτες της «γαλάζιας πατρίδας» που διχοτομούν το Αιγαίο, την παραβίαση της ελληνικής ΑΟΖ και να προχωρήσει μπροστά… με διάλογο εφ΄όλης της ύλης και χωρίς προϋποθέσεις που ζητά η Τουρκία;

Με άλλα λόγια επιτιθέμενος και αμυνόμενος, θύτης και θύμα αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τα παλιά και να προχωρήσουν μαζί προς τα πού;

Από την ελληνική πλευρά, επισημάνθηκε ότι πρέπει η Άγκυρα να τηρεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού διευκρίνιζαν ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να παραμείνει ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας και να μην επαναληφθούν οι σκηνές έντασης στο Αιγαίο όπως το καλοκαίρι του 2020.

Ο Ταγίπ Ερντογάν άφησε να διαφανεί η διάθεση της τουρκικής πλευράς να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης και να κάνει ένα βήμα πίσω στην στρατηγική της πόλωσης, λίγες ώρες νωρίτερα, όταν μίλησε σε εκδήλωση του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε «σύμμαχο χώρα» την Ελλάδα, τονίζοντας μάλιστα πόσο θετικό είναι για «την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή», η επανέναρξη των συνομιλιών Τουρκίας – Ελλάδας, για την επίλυση των διμερών διαφορών.

Βέβαια, από την συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο δεν μπορούσε να λείπει και μια έκπληξη. Στη συνάντηση ήταν προγραμματισμένο να βρίσκονται οι δύο ηγέτες και δύο μεταφραστές. Λίγο πριν ξεκινήσει το ραντεβού και οι δύο μπουν στην αίθουσα, υπήρξε από την πλευρά Ερντογάν αίτημα να αναλάβει χρέη διερμηνέα ο προεδρικός σύμβουλος, Ιμπραήμ Καλίν.

Το αίτημα έγινε δεκτό και από ελληνικής πλευράς συνόδευσε τον κ. Μητσοτάκη η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, χωρίς βεβαίως να συμμετάσχουν στη συζήτηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.