Κοινωνικός αποκλεισμός από την κυβέρνηση στις ηλικίες 50-70 ετών που δε θέλουν να εμβολιαστούν

Κοινωνικός αποκλεισμός από την κυβέρνηση στις ηλικίες 50-70 ετών που δε θέλουν να εμβολιαστούν

Τα τελευταία 24ωρα διέρρευσε πως η κυβέρνηση θα ανακοινώσει «δωράκια» και για άλλες ηλικιακές ομάδες, μετά την εξαγορά των νέων 18 έως 25 ετών, παρόλα αυτά κάτι τέτοιο διαψεύδεται από το Μαξίμου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει ραγδαία τα ποσοστά εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, παρόλα αυτά δεν θα δοθούν «προνόμια» ή «δώρα».

Αντιθέτως η κυβέρνηση θεωρεί πως ο διαχωρισμός των μαγαζιών θα αποτελέσει από μόνο του ένα κίνητρο προκειμένου οι δύσπιστοι ηλικιωμένοι να εμβολιαστούν.

Παραδείγματος χάριν αν κάποιος ηλικιωμένος, που δεν έχει κάνει το εμβόλιο, αντιληφθεί πως το στέκι του, το καφενείο, η ταβέρνα, θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους τότε δύσκολα θα επιλέξει θα μείνει στο σπίτι του.

Την ίδια ώρα από χτες ανακοινώθηκε ακόμη ένα σχέδιο της «Επιχειρήσης Ελευθερίας» προκειμένου όλοι οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών (οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι ηλικιωμένοι) να μπορέσουν να εμβολιαστούν.

Εμβολιασμοί από κινητές μονάδες σε χωριά και απομακρυσμένες περιοχές

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας από την Κρήτη, από τις 6 Ιουλίου κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας θα βρίσκονται σε χωριά, Δήμους, Κοινότητες και απομακρυσμένες περιοχές με λίστες που θα έχουν από τις τοπικές αρχές προκειμένου να εμβολιάσουν στα σπίτια τους όσους πολίτες το επιθυμούν.

Μάλιστα σε αυτή τη κατηγορία θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο εμβολιασμός με κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας σε χωριά θα επεκταθεί και σε δήμους και απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου όλοι όσοι το επιθυμούν να «τσιμπηθούν».

«Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, προχωράμε – καταρχάς εδώ στην Κρήτη από τις 6 Ιουλίου – και μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε εμβολιασμούς από Κινητές Ομάδες του Υπουργείου Υγείας σε χωριά, Κοινότητες, Δήμους, απομακρυσμένες περιοχές και όπου ζητηθεί, κατόπιν λίστας που θα προσκομίζουν οι Δήμαρχοι, με στόχο να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το ποσοστό των εμβολιασμένων συμπολιτών μας», ανέφερε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Προβληματισμός με τα κολλημένα ποσοστά στους 50-60 ετών

Όπως δείχνουν και τα στοιχεία το μεγαλύτερο μέρος των αναποφάσιστων στον εμβολιασμό επιμένει να είναι στις μεγαλύτερες ηλικίες και κυρίως στους 50αρηδες και τους 60αρηδες.

Παρ΄όλο δηλαδή που στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες η πλατφόρμα με την δυνατότητα εμβολιασμού έχει ανοίξει εδώ και καιρό με όλα τα σκευάσματα, το ποσοστό εμβολιασμένων δεν είναι τόσο ικανοποιητικά καθώς ακόμη μερικές ηλικίες δεν έχουν αγγίξει καν το 70%.

Ειδικότερα στην ηλικιακή ομάδα 65-69, το 76% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 77%. Στην ηλικιακή ομάδα 60-64, το 70% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 72%. Στην ηλικιακή ομάδα 55-59, το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 68%.Τέλος στην ηλικιακή ομάδα 50-54, το 61% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 64%.

Παρά λοιπόν το γεγονός πως τα ποσοστά στις συγκεκριμένες ηλικίες έχουν κολλήσει το τελευταίο διάστημα, πράγμα που υποδεικνύει πως αρκετοί από αυτούς δεν επιθυμούσαν να εμβολιαστούν, φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την παροχή έξτρα κινήτρων σε αυτές τις ηλικίες και συγκεκριμένα στους 60-70, όπως έκανε με τους νέους.

Αντιθέτως, όπως προαναφέραμε, θεωρεί πως οι κυρώσεις και ο περιορισμός της κοινωνικής ζωής των μη εμβολιασμένων είναι αρκετά για να τους πείσουν να εμβολιαστούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.