«Δωράκι» 32 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση στον σύζυγο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Πώς εμπλέκεται η Pfizer

Ποια είναι η Orgenesis Inc που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη

«Δωράκι» 32 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση στον σύζυγο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Πώς εμπλέκεται η Pfizer

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε 32 εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα του κράτους στην κοινοπραξία εταιριών Theracell Laboratories IKE, στην οποία συμμετέχουν η ελληνική Theracell Α.Ε. και η εισηγμένη στο Nasdaq, Orgenesis Inc.

Αυτό που όμως προκαλεί έντονο ενδιαφέρον είναι ότι στέλεχος της Orgenesis Inc είναι ο Χάικε φον ντερ Λάιεν, σύζυγος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί πως η συγκεκριμένη εταιρία στελεχώθηκε από πρώην εργαζoμένους της Pfizer, ενώ και οι βασικοί μέτοχοί της είναι οι ίδιοι με αυτούς του φαρμακευτικού κολοσσού που θησαύρισε από τα γνωστά εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, ο Χάικε φον ντερ Λάιεν είναι medical director στην εταιρία Orgenesis, η οποία ασχολείται με κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, ενώ ο αντιπρόεδρος της ίδιας εταιρίας, Βίνστεντ Βαντάμ, αποτελεί δυνατό όνομα στο φαρμακευτικό λόμπι, με οκταετή προϋπηρεσία και στην Pfizer, μεταξύ άλλων.

Όπως αναφέρει η «Δημοκρατία» η κοινοπραξία Theracell Laboratories IKE και Orgenesis Inc είχε δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα και στο παρελθόν, συγκεκριμένα το 2019, όταν είχε ανακοινωθεί η συνεργασία της με τον ιατρικό όμιλο Υγεία, για την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών. Τότε, βέβαια, ο Χάικε φον ντερ Λάιεν ήταν απλά μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της εταιρίας. Τον Δεκέμβριο του 2020, έναν χρόνο δηλαδή αφότου η σύζυγός του ανέλαβε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προήχθη, αναλαμβάνοντας διοικητικό και σαφώς πιο δραστήριο ρόλο.

Λίγους μήνες αργότερα, συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2021, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκεπτόταν την Αθήνα για να συμμετάσχει μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία φιέστα στην Αρχαία Αγορά, που στόχο είχε την παρουσίαση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», δηλαδή του προγράμματος που είχε καταθέσει η κυβέρνηση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Το εθνικό μας σχέδιο συνάντησε κολακευτικά σχόλια στις Βρυξέλλες», είπε εκείνη την ημέρα ο πρωθυπουργός. «Σήμερα με τιμή ανακοινώνω πως η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδος, ένα σχέδιο που ανήκει στον ελληνικό λαό και θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία», είπε η Φον ντερ Λάιεν.

Και κάπως έτσι, φτάσαμε στον περασμένο Νοέμβριο και στην απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, στην οποία προεδρεύει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, που όχι μόνο ενέκρινε επένδυση της κοινοπραξίας στη χώρα μας, ύψους 83.000.000 ευρώ, αλλά και έδωσε κρατική χρηματοδότηση 32.000.000 ευρώ.

Η δήθεν… εμβληματική αυτή επένδυση, την οποία πάλι θα χρηματοδοτήσει ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης, περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας παραγωγής και ερευνητικών εργαστηρίων στην Κόρινθο. Θα χρηματοδοτηθεί, δε, από την Ελληνική Εταιρία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. ή αλλιώς Enterprise Greece.

Αμέσως μετά την απόφαση κρατικής χρηματοδότησης από τον Άδωνι Γεωργιάδη, η κοινοπραξία, στην οποία η Orgenesis κατέχει το 50%, έβγαλε και δελτίο Τύπου στο πρακτορείο Bloomberg, για να ανακοινώσει την ελληνική χρηματοδότηση, η οποία προφανώς προσθέτει στην αξία της εταιρίας (!). Σε αυτό, ευχαριστεί φυσικά για τα δεκάδες εκατομμύρια την ελληνική κυβέρνηση και χαρακτηρίζει την επένδυση στρατηγικής σημασίας.

Η Orgenesis έχει κοινούς μετόχους και στελέχη με την Pfizer

Τον Μάιο του 2021 η Ευρώπη πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη διμερή συμφωνία στον κόσμο με την εταιρία Pfizer. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπέγραψε την προμήθεια 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σχολιάζοντας πως «χάρη σε ισχυρούς, αξιόπιστους συνεργάτες, όπως η Pfizer και o όμιλος BioNTech, ο εμβολιασμός στην Ε.Ε. επιταχύνεται».

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε ήδη προμηθευτεί μέχρι τον Απρίλιο 600.000.000 δόσεις του εμβολίου, γεγονός που προβλημάτισε τα διεθνή μέσα, τα οποία έκαναν λόγο για ενδεχόμενα προσωπικά συμφέροντα της προέδρου πίσω από τη συμφωνία με την Pfizer. Η έλλειψη διαφάνειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απασχόλησε ακόμη περισσότερο τον δημόσιο διάλογο, ιδίως μετά το μυστήριο με τα άφαντα μηνύματα που αντάλλαξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά.

Η πραγματικότητα, όμως, που δεν είδε ιδιαίτερα το φως της δημοσιότητας, είναι πως με την Pfizer φαίνεται να σχετίζεται η εταιρία Orgenesis, στην οποία είναι στέλεχος ο σύζυγος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Συγκεκριμένα, η εταιρία όπου εργάζεται ο Χάικε φον ντερ Λάιεν φαίνεται να στελεχώθηκε με πρώην υψηλά ιστάμενους εργαζομένους της φαρμακευτικής πολυεθνικής, αφού, σύμφωνα με δημοσιεύματα, όχι μόνο ο αντιπρόεδρος της Orgenesis, Βίνστεντ Βαντάμ, αλλά κι άλλα στελέχη της εταιρίας φέρουν το όνομα του γερμανικού κολοσσού στο βιογραφικό τους(!).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το πιο σημαντικό; Οι δύο εταιρίες, δηλαδή η Orgenesis και η Pfizer, έχουν σημαντικούς, κοινούς μετόχους. Το fund Vanguard και η γνωστή BlackRock, που διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια σε κεφάλαια και χαρακτηρίζονται ως «εταιρίες που κυβερνούν τον κόσμο», αποτελούν στην πραγματικότητα τους βασικούς μετόχους τόσο της Orgenesis, όσο και της Pfizer.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.