Η ύποπτη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ΑΟΖ Τουρκίας με Λιβύη – «Συγγενείς και φίλοι» κλείνουν deal με την Τρίπολη

Ποτέ από το 2019 μέχρι σήμερα δεν αντιδρούν έγκαιρα και με πράξεις - Μένουν στις αερολογίες κατόπιν εορτής - Γιατί;

Η ύποπτη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ΑΟΖ Τουρκίας με Λιβύη – «Συγγενείς και φίλοι» κλείνουν deal με την Τρίπολη

Μετά και την χθεσινή υπογραφή μίσθωσης της λιβυκής ΑΟΖ από την Τουρκία, εξέλιξη που φέρνει την υπό δικαιοδοσία θαλάσσια ζώνη των Τούρκων στα νοτιοδυτικά των Επτανήσων, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι απλώς ευθύνεται 100% για τις εξελίξεις από το 2019 μέχρι σήμερα στο τουρκολιβυκό ζήτημα, αλλά συμπεριφέρθηκε με τουλάχιστον «ύποπτο» τρόπο στις διάφορες φάσεις.

Και όταν λέμε κυβέρνηση εννοούμε τους καθ’ύλην αρμόδιους, δηλαδή τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Ν.Δένδια.

Και ότι ισχυρίζονται τώρα και οι δήθεν αντιδράσεις και οι πομπφόλυγες του στιλ «θα αντιδράσουμε» ή «δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι», απλά γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. «Δεν πρόκειται να ανοίξει μύτη» γιατί, όπως προαναφέραμε εκτός των άλλων, η στάση τους είναι ύποπτη, τουλάχιστον.

Γιατί:

  • Όταν υπογράφηκε το τουρκολιβυκό Μνημόνιο την ώρα που τα στρατεύματα του Χ.Χαφτάρ ήταν έξω από την Τρίπολη τον Δεκέμβριο του 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε να άρει την αναγνώριση της Τρίπολης ως της μόνης νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης. Όσο και αν ακουγεται αδιανόητο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγνωρίζει μέχρι και σήμερα ως μόνη νόμιμη κυβέρνηση την τουρκόφιλη κυβέρνηση της Τρίπολη και όχι αυτή της Βεγγάζης! Δηλαδή της κυβέρνηση που αναγνωρίζουν η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, η Ρωσία και η Ιορδανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναγνωρίστηκαν οι υπογραφές της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Άγκυρα και στην πράξη, από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Λιβύη στις 6 Απριλίου 2021, όταν η κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ του Νϊκου Δένδια, άνοιξαν πάλι την πρεσβεία στην Τρίπολη! Ναι, καλά διαβάσατε, όχι απλώς τους αναγνωρίζουν, αλλά άνοιξαν πάλι και την πρεσβεία! Τι είδους μήνυμα, άραγε στέλνουμε ως χώρα ακόμα και στα κράτη που θα ήθελαν να μας βοηθήσουν;
  • Όταν ο στρατηγός Χ.Χαφτάρ ήρθε στην Αθήνα και ζήτησε στρατιωτική βοήθεια τον Φεβρουάριο του 2020, δεν του έδωσαν «ούτε σφαίρα»! Ζήτησε όπλα, πολεμοφόδια και αν μπορούσαμε προσωπικό, έστω εθελοντές για να πάρει την Τρίπολη και να εγκαθιδρύσει φιλελληνικό καθεστώς (αυτά τα επιβεβαιώνει και ο νούμερο 2 την εποχή εκείνη σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Pronews TV, o Αρχηγός του λιβυκού Ναυτικού, ναύαρχος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) Φαράζ Αλ Μαχντάουι). Όλα αυτά ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσέφεραν άφθονη χρηματοδότηση στην Αθήνα για αγορά όπλων και πολεμοφοδίων. Αλλά και για χρηματοδότηση σώματος εθελοντών! Άρνηση σε όλα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη! Τότε ήταν που τα ΗΑΕ άλλαξαν τακτική απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία.
  • Στον ΟΗΕ η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προσέφυγε ποτέ για να καταγγείλει την συμφωνία Τρίπολης-Άγκυρας! Ποτέ! Άφησαν και πέρασε ολόκληρο το χρονικό διάστημα εντός του οποίου έπρεπε να γίνει η ένσταση και όταν πέρασε έκαναν μια ανώδυνη δήλωση την οποία κανείς δεν έλαβε υπ’όψιν.! Ο ΟΗΕ, συνεπώς, ενέκρινε και πέρασε ως «έγκυρη και ισχύουσα» την συμφωνία για τις ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης που έκλεψε την ελληνική ΑΟΖ!
  • Τον Αύγουστο του 2020 που βγήκε για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό πλοίο ερευνών Oruc Reis συνοδευόμενο από τον μισό τουρκικό Στόλο, ενώ είκοσι ημέρες στις 21 Ιουλίουπριν έκαναν τα «λιοντάρια» στην Αθήνα κι έλεγαν ότι θα το βυθίσουν, στις 10 Αυγούστου έγιναν «γατάκια» και το άφησαν να αλωνίζει μέχρι δύο μίλια έξω από την Ρόδο και την Κρήτη, δεχόμενοι de facto την τουρκική ΑΟΖ που έκανε «κ…χαρτο» το κείμενο της «αόρατης» ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου. Και λέμε «αόρατης» γιατί οι ΑΟΖ υπερασπίζονται όχι θεωρητικά, αλλά στο πεδίο της μάχης. Από την στιγμή που δεν υπερασπίστηκε αυτό που είχε υπογραφεί μόνο θεωρητικά υπάρχει οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Τυχαίο που οι Τούρκοι σταμάτησαν επί του ορίου της Αιγύπτου, αλλά «ξέσκισαν» την ελληνική περιοχή;
  • Υπήρχαν σαφείς πληροφορίες ότι «κάτι ψηνόταν» σε ότι αφορά την μίσθωση της λιβυκής ΑΟΖ, Κανείς δεν αντέδρασε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Υπάρχουν όμως και γεγονότα που λένε και το γιατί δεν αντέδρασε: Γιατί εταιρείες «φίλων και συγγενών» πήραν έργα στην Λιβύη από την κυβέρνηση της Τρίπολης, μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη του Απριλίου του 2021…

Κάτι σάπιο, αλλά πολύ σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δείτε και πάλι την συνέντευξη του πρώην Αρχηγού του Ναυτικού της Λιβύης που λέει ότι αρνήθηκαν να τους δώσου βοήθεια:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.