Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουμε λέμε, έτσι Αλέξη;

Κ.Τσιάρας για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ζητάμε να γίνουν έλεγχοι και οι ελεγχόμενοι εξαφανίζονται»

«Το να λέει κανείς ότι όλα τα δεινά επικεντρώνονται από το 2019 και μετά συνιστά ανόητη υποκρισία»

Κ.Τσιάρας για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ζητάμε να γίνουν έλεγχοι και οι ελεγχόμενοι εξαφανίζονται»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτικό κανάλι, αναφερόμενος στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε πως «ζητάμε να γίνουν έλεγχοι και οι ελεγχόμενοι εξαφανίζονται».

Ο υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «Το να λέει κανείς ότι όλα τα δεινά επικεντρώνονται από το 2019 και μετά, συνιστά ανόητη υποκρισία», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πλήρωνε πρόστιμα ήδη από την είσοδό της στην ΕΟΚ, ενώ επί δεκαετίες δεν διασφαλίστηκε δίκαιη κατανομή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων.

Αναφορικά με την πρόταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν αρνηθήκαμε να συσταθεί εξεταστική – ούτε να προχωρήσουμε σε προανακριτική αν υπάρξουν στοιχεία».

Για την ανησυχία των αγροτών σχετικά με τις πληρωμές, παραδέχτηκε ότι έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις λόγω της έρευνας της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία για τρεις εβδομάδες ανέσυρε στοιχεία, μπλοκάροντας τη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων. Όπως ανέφερε, «πληρωμές που ήταν προγραμματισμένες για τον Ιούνιο, καθυστέρησαν», με μια πρώτη καταβολή να γίνεται μόλις την προηγούμενη Παρασκευή.

Αναστολή υπήρξε και στις πληρωμές, ενώ πήρε αναστολή η πληρωμή της βιολογικής μελισσοκομίας και της βιολογικής κτηνοτροφίας. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «ζητήσαμε ελέγχους και οι ελεγχόμενοι εξαφανίζονται την επόμενη μέρα».

Μιλώντας για τη νέα προγραμματική περίοδο 2028-2034, ο Κ.Τσιάρας παραδέχτηκε πως «υπάρχει καταρχήν προσέγγιση μειωμένων πόρων για την ΚΑΠ, λόγω νέων ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων όπως η άμυνα», αλλά τόνισε πως «ακόμη και με λιγότερα χρήματα, η Ελλάδα έχει λάβει περισσότερα σε προηγούμενες περιόδους».

Επίσης, μεταξύ άλλων ο Κ.Τσιάρας επεσήμανε πως πραγματοποιούνται «μια σειρά, θα έλεγα πολυεπίπεδων ελέγχων το τελευταίο χρονικό διάστημα προκειμένου να δούμε αν από τις πληρωμές των οικολογικών σχημάτων μέχρι τα βιολογικά υπάρχει αυτή η συνέπεια και υπάρχει αυτή η καθαρότητα των φακέλων και δεν σας το κρύβω ότι βρίσκουμε πάρα πολλά στοιχεία» ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός αποχωρήσεων από τη βιολογική μελισσοκομία και στη βιολογική κτηνοτροφία το τελευταίο χρονικό διάστημα και προσθέτοντας ότι «ουσιαστικά ζητάμε να γίνουν κάποιοι έλεγχοι και οι ελεγχόμενοι εξαφανίζονται την επόμενη μέρα και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα»

Τέλος, χαρακτήρισε την κάθαρση στον ΟΠΕΚΕΠΕ ως πολιτική βούληση και προσωπική εντολή του πρωθυπουργού, δηλώνοντας: «Το μείζον είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια στη διαχείριση των ευρωπαϊκών ενισχύσεων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.