ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Λ.Μενδώνη: «Σοβαρό ζήτημα η κλοπή και φθορά αντικειμένων στο Βρετανικό Μουσείο – Παρακολουθούμε με προσοχή το θέμα»

Πρωταγωνιστής του σκανδάλου είναι ο υπεύθυνος για τις ελληνικές αρχαιότητες, Πίτερ Χιγκς

Λ.Μενδώνη: «Σοβαρό ζήτημα η κλοπή και φθορά αντικειμένων στο Βρετανικό Μουσείο – Παρακολουθούμε με προσοχή το θέμα»

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη δήλωσε σήμερα το πρωί ότι «η Ελλάδα παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή όσα έχουν αποκαλυφθεί για το Βρετανικό Μουσείο και τις κλοπές και φθορές από τον 56χρονο συντηρητή Πίτερ Χιγκς».

Η κυρία Μενδώνη χαρακτήρισε «λυπηρό» και «ιδιαίτερα σοβαρό» το γεγονός με πρωταγωνιστή τον επί 30 χρόνια εργαζόμενο στο Βρετανικό Μουσείο και μάλιστα στο τμήμα των ελληνικών αρχαιοτήτων.

Η δήλωση Μενδώνη μετά από ερώτηση ξένου δημοσιογράφου

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό και ιδιαίτερα σοβαρό το γεγονός, που πρόσφατα γνωστοποίησε το Βρετανικό Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του θέματος».

Ποιος είναι ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου

Ο Πίτερ Χιγκς, ο οποίος απολύθηκε πριν από εβδομάδες από τη θέση του επιμελητή των πολιτισμών της Μεσογείου, θεωρείται διακεκριμένος ειδικός στις αρχαιότητες, ο οποίος μάλιστα έχει γράψει βιβλία που συνοδεύουν ορισμένες από τις σημαντικότερες εκθέσεις του μουσείου. Ανήκε, επίσης, σε ομάδα του Μουσείου που εντόπιζε κλεμμένες αρχαιότητες και τις επέστρεφε στις χώρες όπου ανήκαν ή τις εξέθετε στο Λονδίνο.

Ο Χιγκς πατέρας δύο παιδιών, όπως αναφέρει ο Telegraph, εργαζόταν στο μουσείο από το 1993 και σε συνέντευξή του, το 2022, είχε εξομολογηθεί ότι οι συχνές επισκέψεις στο Μουσείο με τους γονείς του όσο ήταν παιδί είχαν εξάψει τη φαντασία του και για αυτό σπούδασε αρχαιολογία.

Η απόφαση για την απόλυσή του ήρθε μετά τις κατηγορίες από τους προϊσταμένους του ότι έκλεψε αντικείμενα, μεταξύ των οποίων κοσμήματα από χρυσό, ημιπολύτιμους λίθους και γυαλί, που χρονολογούνταν από το 1.500 π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. Σημειώνεται ότι τα αντικείμενα δεν ανήκαν στις εκθέσεις του Μουσείου, αλλά ήταν διαθέσιμα στους ερευνητές.

Τα αντικείμενα ήταν εξαφανισμένα από τα θησαυροφυλάκια του μουσείου επί σειρά ετών. Ορισμένα είχαν βγει προς πώληση στο eBay από το 2016. Σημειώνεται ότι τα αντικείμενα που είχαν βγει προς πώληση συμπεριλαμβάνονταν στους καταλόγους, οπότε είναι εύκολο να εντοπιστούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Χιγκς χρησιμοποιούσε ψευδώνυμο στο eBay αλλά τα ηλεκτρονικά ίχνη οδηγούσαν στον λογαριασμό του στο Twitter όπου έγραφε με το πραγματικό του όνομα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.