Μ.Βαρβιτσιώτης: «Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμάζεται για την επισιτιστική κρίση που θα έρθει»

«Απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις οι απαντήσεις δεν πρέπει να είναι εθνικές, πρέπει να είναι ευρωπαϊκές»

Μ.Βαρβιτσιώτης: «Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμάζεται για την επισιτιστική κρίση που θα έρθει»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, τόνισε πώς το θέμα των επιπρόσθετων κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης της Ουκρανίας, καθώς και το ζήτημα της ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης κυριαρχούν στην ατζέντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε ένα σύνολο προτάσεων που έχει παρουσιάσει ο πρωθυπουργός και κατά την Κοινή Σύνοδο των ηγετών του Νότου.

«Για εμάς, είναι σημαντικό να συνεχίσουν οι συζητήσεις, γιατί η πρόκληση απέναντι στις υψηλές τιμές ενέργειας είναι μια υπαρκτή πρόκληση, που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα όλων των πολιτών της Ένωσης και, γι’ αυτό, πρέπει η απάντηση να είναι ευρωπαϊκή. Δεν μπορεί κάθε χώρα μόνη της να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της ενεργειακής κρίσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις οι απαντήσεις δεν πρέπει να είναι εθνικές, αλλά πρέπει να είναι ευρωπαϊκές», υπογράμμισε. Σημειώνεται ότι στην ατζέντα του Συμβουλίου βρίσκεται η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης και Παρασκευής (24-25/3) στο οποίο ο κ. Βαρβιτσιώτης θα συνοδεύει τον Πρωθυπουργό.

Η πλήρης δήλωση του αναπληρωτή υπουργού έχει ως εξής:

«Σήμερα θα συζητήσουμε προετοιμάζοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα της Ουκρανίας, τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη συνολικά τόσο την ρωσική εισβολή όσο και τα θέματα που έχουν να κάνουν με την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά και τις επιπλέον κυρώσεις προς τη ρωσική πλευρά, οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων πλέον πολεμικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, το μεγάλο θέμα της Ευρώπης και των Ευρωπαίων πολιτών δεν είναι άλλο από την αύξηση της τιμής της ενέργειας. Γι’ αυτό το λόγο, η Ελλάδα ήδη έχει προχωρήσει σε ένα σύνολο προτάσεων που έχει καταθέσει ο Πρωθυπουργός και έχει προκαλέσει και συμμετάσχει σε μια Κοινή Σύνοδο των ηγετών του Νότου. Δυστυχώς, δεν έχει φτάσει ακόμα η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της να αντιμετωπίζει με μια φωνή αυτή την πρόκληση. Για μας, είναι σημαντικό να συνεχίσουν οι συζητήσεις γιατί η πρόκληση απέναντι στις υψηλές τιμές ενέργειας είναι μια υπαρκτή πρόκληση, που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα όλων των πολιτών της Ένωσης και, για αυτό, πρέπει η απάντηση να είναι ευρωπαϊκή. Δεν μπορεί κάθε χώρα μόνη της να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της ενεργειακής κρίσης.

Τέλος, πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για αυτά που θα έρθουν, μετά τη συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, και αυτή είναι η ενδεχόμενη έλλειψη βασικών σιτηρών από την αγορά. Αυτό μπορεί να σημάνει πρώτα απ’ όλα μια σημαντική αύξηση των τιμών και δεύτερον, να σημάνει ότι θα δούμε αναστάτωση στην ευρύτερη γειτονιά και ιδιαίτερα στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γι’ αυτή την επισιτιστική κρίση, η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται και ήδη οι πρώτες συζητήσεις θα γίνουν και σήμερα, εδώ στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα στέκεται σε αυτό το πλαίσιο των συζητήσεων με άξονα, πρώτα απ’ όλα, τη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος και των συμφερόντων των πολιτών της και, δεύτερον, με στόχο τη διατήρηση της ευρωπαϊκής ομοφωνίας. Γιατί θεωρούμε ότι απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις οι απαντήσεις δεν πρέπει να είναι εθνικές, αλλά πρέπει να είναι ευρωπαϊκές».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.