Με ποιες δύο εταιρείες συναντιόταν η κυβέρνηση για το Predator – Ο ρόλος του έμπιστου συνεργάτη του Κ.Μητσοτάκη Γ.Σμυρλή

Η κυβέρνηση έδωσε άδεια εξαγωγής για το Predator και στην Krikel

Με ποιες δύο εταιρείες συναντιόταν η κυβέρνηση για το Predator – Ο ρόλος του έμπιστου συνεργάτη του Κ.Μητσοτάκη Γ.Σμυρλή

Νέες αποκαλύψεις για το Predator και τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση το εξήγαγε σε εταιρείες έρχονται στη δημοσιότητα, ενώ παρουσιάζεται και ο ρόλος που είχε ο έμπιστος συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γιάννης Σμυρλής.

Νέα στοιχεία σχετικά με τον ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης στην εξαγωγή του κακόβουλου λογισμικού Predator φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Inside Story.

Σύμφωνα με το Inside Story, αποδεικνύεται πως η ελληνική κυβέρνηση έδωσε και άλλες άδειες εξαγωγής του Predator, ενώ είπε ψέματα για αυτό ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών διεξήγαγε σχετική κρυφή έρευνα, που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, με το σχετικό πόρισμα του γενικού επιθεωρητή να παραμένει στο συρτάρι.

Όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ οι βασικοί έως τώρα πρωταγωνιστές του σκανδάλου υποκλοπών είναι η ΕΥΠ, υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δύο εταιρείες και τρεις επιχειρηματίες.

Η πρώτη από τις δύο εταιρείες που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι η Intellexa, συμφερόντων Ταλ Ντίλιαν, ενός ισραηλινής καταγωγής επιχειρηματία και πρώην διοικητή επίλεκτης τεχνολογικής μονάδας του ισραηλινού στρατού, η οποία εμπορεύεται το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, η δεύτερη εταιρεία είναι η Krikel, συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, η οποία από το 2018 έχει υπογράψει με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επτά συμβάσεις, εκ των οποίων οι έξι χαρακτηρίστηκαν απόρρητες, ενώ ο τρίτος επιχειρηματίας που έχει βρεθεί στο προσκήνιο, είναι ο Φέλιξ Μπίτζιος, μέτοχος στην Intellexa με 35%, ο οποίος διατηρεί σχέσεις με τον Γιάννη Λαβράνο.

Το σημερινό ρεπορτάζ αποκαλύπτει το σημείο όπου συναντιούνται όλοι: Intellexa, Krikel, Φέλιξ Μπίτζιος και η κυβέρνηση, μέσω του έμπιστου συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιάννη Σμυρλή, πρώην Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών και νυν αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο είναι το υπουργείο Εξωτερικών και πιο συγκεκριμένα η διεύθυνση Β6Β6, η οποία έχει εγκρίνει –με υπογραφή Σμυρλή– τις αιτήσεις των Intellexa και Krikel για την εξαγωγή προϊόντων κατασκοπευτικού λογισμικού, που υποβλήθηκαν (κάποιες σε συνεργασία) από κοινή υπάλληλο του Γ. Λαβράνου και του Φ. Μπίτζιου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

  • Άδεια εξαγωγής του Predator είχε δοθεί και στην Krikel, η οποία σε συνεργασία με την ΕΥΠ και με βασικό πελάτη την Ελληνική Αστυνομία, βρέθηκε να αιτείται την εξαγωγή του Predator σε τρίτες χώρες.
  • Τις αιτήσεις της εταιρείας Krikel στο υπουργείο Εξωτερικών για την εξαγωγή «συστημάτων σχεδιασμένων για την εξαγωγή δεδομένων από κινητές συσκευές», τις υπέβαλε η Λ.Κ. επί χρόνια στενή συνεργάτιδα του Φέλιξ Μπίτζιου.
  • Η ΕΔΕ για την εξαγωγή του Predator που ξεκίνησε το υπουργείο Εξωτερικών στις 16 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου.
  • Στην ΕΔΕ δεν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ο τότε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής, ο οποίος έχει υπογράψει τις άδειες εξαγωγής του Predator. Ο κ. Σμυρλής είναι στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γρηγόρη Δημητριάδη.
  • Η Ελλάδα έχει απαντήσει στην Κομισιόν πως η ΕΔΕ δεν έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο η αλήθεια είναι πως το πόρισμα βρίσκεται στο συρτάρι του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ, Θεοχάρη Λαλάκου.
  • Τέλος, σύμφωνα με το Inside Story, Intellexa, Krikel, αλλά και η υπάλληλος Λ.Κ. δεν έχουν ανταποκριθεί σε αιτήματα του μέσου για απαντήσεις στις συγκεκριμένες αποκαλύψεις, ενώ πηγή του μέσου που έχει καλή εικόνα των διαδικασιών αδειοδότησης εξαγωγών προϊόντων διπλής χρήσης ανέφερε ότι αυτή η αρμοδιότητα άνηκε μέχρι και το 2019 στο υπουργείο Ανάπτυξης, από όπου αποσπάστηκαν δύο υπάλληλοι του ΥΠΕΞ που επιφορτίστηκαν με αυτήν την ευθύνη.

Κάτι παρόμοιο ισχυρίστηκε και ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων. Σε πρόσφατη τηλεοπτική του τοποθέτηση ισχυρίστηκε πως «δεν ήταν γνωστό τι ακριβώς ήταν το λογισμικό το οποίο είχε δοθεί άδεια να εξαχθεί. […] Πάει πάντοτε κατά δήλωση. Όταν ο άλλος σού περιγράφει με διαφορετικό τρόπο αυτό το οποίο είναι να εξαχθεί, είναι διαφορετικά τα πράγματα».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι υποχρεωμένος πια να απαντήσει στις σημερινές αποκαλύψεις και να πει την αλήθεια ως προς την έρευνα και τις αδειοδοτήσεις εξαγωγής κατασκοπευτικού λογισμικού από τον στενό του συνεργάτη κ. Σμυρλή», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφορικά με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Inside Story για την επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών.

«Το σκάνδαλο των υποκλοπών και η επιχειρούμενη συγκάλυψή του, βγάζει τη χώρα μας εντελώς εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταστήσει ακόμα και τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών σε παραμάγαζο του παρακρατικού μηχανισμού των υποκλοπών που είχε ως βάση το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου», επισημαίνει.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από το απόρρητο της διερεύνησης μιας υπόθεσης, με μόνο στόχο να εξαφανίσει τις δικές του βαρύτατες ευθύνες» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.