ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νόμος τα μη κρατικά Πανεπιστήμια: Η πρώτη σοβαρή μεταρρύθμιση μετά από μισό αιώνα Μεταπολίτευσης πέρασε με 159 ψήφους

Πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

Νόμος τα μη κρατικά Πανεπιστήμια: Η πρώτη σοβαρή μεταρρύθμιση μετά από μισό αιώνα Μεταπολίτευσης πέρασε με 159 ψήφους

(Ανανέωση): Με 159 θετικές ψήφους πέρασε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη εγκαθίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα στην επί της αρχής ψηφοφορία ψήφισαν συνολικά 299 βουλευτές, με τους βουλευτές της πλειοψηφίας και τον ανεξάρτητο Χαράλαμπος Κατσιβαρδά να υπερψηφίζουν.

Αντίθετα, 129 βουλευτές καταψήφισαν, ενώ 11 δήλωσαν «παρών».

Με ευρύτερη πλειοψηφία, πάνω από 180 ψήφους, ακόμα και πάνω από 200 ψήφους πέρασαν αρκετά άρθρα για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Την διαδικασία καθυστέρησε επί σχεδόν δύο ώρες η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου καθώς διάβαζε μαζί με βουλευτές του κόμματός της ένα-ένα όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου.

———————————————————-

(Αρχικό κείμενο): Προς ψήφιση με μεγάλη πλειοψηφία οδεύει η συζήτηση στην Βουλή για την ίδρυση μη κρατικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας να συγκεντρώνει περί τις 160 ψήφους.

Υπέρ του νομοσχεδίου αναμένεται ννα ψηφίσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής (και τακτικός αρθρογράφος του pronews.gr), νομικός Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από κοινοβουλευτικές πηγές, από το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσουν όλοι -και η Νάντια Γιαννακοπούλου- πειθαρχώντας στην κομματική γραμμή και αφού άλλαξαν πέντε ή έξι φορές την κομματική γραμμή τους.

«Μετά από δεκαετίες συζήτησης, σήμερα το βράδυ εκκινεί η μεγάλη ιστορική αλλαγή» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης προσδίδοντας πανηγυρικό τόνο στην τελική ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την «ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα».

«Ψηφίζουμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο εκ των πραγμάτων έχει ιστορικά χαρακτηριστικά, διότι ορίζει μία νέα φάση στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας» είπε και λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία, δεδομένου ότι αυτή περιλαμβάνει ψήφο επί των άρθρων που αφορούν και τα δημόσια πανεπιστήμια και την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, κάλεσε τα κόμματα «να δείξουν αν εννοούν αυτό που λένε κι αν λένε αυτό που εννοούν όταν μιλούν για την στήριξη του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου».

Το νομοσχέδιο αποτελεί την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην χώρα των τελευταίων 50 ετών, δηλαδή από την Μεταπολίτευση μέχρι τώρα, καθώς η έλλειψη μη κρατικών ή για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ιδιωτικών πανεπιστημίων, στέρησε σε εκατομμύρια ανθρώπους την πανεπιστημιακή εκπαίδευση που ήθελαν αλλά δεν πέτυχαν στις εξετάσεις στην Ελλάδα και δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Σε πολιτικό επίπεδο επέτρεψε την κυριαρχία της Αριστεράς στους πανεπιστημιακούς χώρους, με ότι αυτό συνεπάγεται στην κοινωνία, καθώς οι έχοντες της γνώση, βγήκαν με αριστερές αντιλήψεις τις οποίες διέσπειραν την κοινωνία με τα γνωστά αποτελέσματα, της οικονομικής και εν συνεχεία κοινωνικής κατάρρευσης.

Σε επίπεδο ισότητας και ισονομίας, μόνο οι οικονομικά ευκατάστατοι μπορούσαν να σπουδάσουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό, δημιουργώντας συνθήκες μέγιστης κοινωνικής ανισότητας.

Με τεράστια ζημιά: Πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι δαπανήθηκαν για τις σπουδές των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό από το 1974.

Βέβαια και πάλι ο νόμος είναι ατελής: Χωρίς κανένα λόγο εκτός από το να κατευναστούν οι αριστερές αντιδράσεις συνδέθηκαν οι… Πανελλαδικές εξετάσεις με την είσοδο στα… ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Παγκόσμια πρωτοτυπία!

Το σύνηθες είναι να συνδέεται ο βαθμός του απολυτηρίου της Γ’Λυκείου με την είσοδο στα μη κρατικά Πανεπιστήμια (π.χ. στην Κύπρο ισχύει η βαθμολογία του άνω του 15,5 ως απολυτήριου βαθμού).

Εν πάση περιπτώσεις και εν αναμονή της αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος όλα αυτά θα διορθωθούν. Και ένα άλλο θετικό είναι ότι υπήρξε μεγάλο πακέτο ενίσχυσης των κρατικών Πανεπιστημίων για να «γλυκάνουν» τους αριστερόστροφους εγκεφάλους του καθηγητικού κατεστημένου.

Να σημειώσουμε ότι σειρά άρθρων που αφορούν στη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου αναμένεται να λάβουν ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς αναμένεται να στηριχθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τους Σπαρτιάτες, τη Νέα Αριστερά αλλά και την Πλεύση Ελευθερίας.

Η ΝΔ κατέθεσε πάντως πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Όπως είπε ο κ, Τσιάρας, «σύμφωνα με το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ καταθέτει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που συζητάμε»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.