ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Aδιάβαστος στον τομέα του ο Ν.Μηταράκης: «Το Λιμενικό δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα» – Τι ισχύει πραγματικά

Ο Στέφανος Κασσελάκης του απάντησε με στοιχεία

Aδιάβαστος στον τομέα του ο Ν.Μηταράκης: «Το Λιμενικό δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα» – Τι ισχύει πραγματικά

Αδιάβαστος στον τομέα ευθύνης του πιάστηκε για ακόμη μια φορά ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκης. 

Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ για τον ρόλο των ελληνικών αρχών στο ναυάγιο με τους μετανάστες νοτιοδυτικά της Πύλου ανέφερε ότι «Το Λιμενικό δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα», συγχέοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σύλληψης σκάφους, με την παροχή βοήθειας.

«Είναι σε ισχύ από το 1994 και έχει υπογραφεί από 168 κράτη-μέλη. Αυτή ορίζει ότι το Λιμενικό Σώμα έχει δικαίωμα να σταματήσει ένα σκάφος, να το ελέγξει για παράνομη δράση εντός χωρικών υδάτων. Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος σε εκείνο το σημείο είναι 12 ναυτικά μίλια. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρχει μία ζώνη επιπλέον 12 μιλίων, η συνορεύουσα ζώνη, η οποία δεν υπάρχει στο Ιόνιο και να φτάσει τη δικαιοδοσία του Λιμενικού στα 24 μίλια. Εν πάσει περιπτώσει εδώ μιλάμε για 49 μίλια εκτός από την ακτογραμμή της Ελλάδος. Εκεί το Λιμενικό δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα. Όπως δεν μπορούν άλλες χώρες να σταματήσουν ελληνικά πλοία που πλέουν ανά τον πλανήτη σε διεθνή ύδατα, έτσι και το ελληνικό λιμενικό δεν μπορεί προληπτικά να σταματήσει ένα σκάφος για έλεγχο για μία παράνομη πράξη όπως είναι η παράνομη μετανάστευση, εκτός χωρικών υδάτων» ανέφερε.

Σε απάντησή του στο Twitter, o υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης επισημαίνει ότι ο Νότης Μηταράκης επικαλέστηκε λάθος σύμβαση για την έρευνα και διάσωση, σχολιάζοντας μάλιστα «”αριστεία”, όχι αστεία…».

Σύμφωνα με τον υποψήφιο που είναι επιχειρηματίας στο χώρο της ναυτιλίας, «εφαρμογή έχει η “Διεθνής Σύμβαση για τη ναυτική Έρευνα και Διάσωση” του 1979, η οποία κυρώθηκε από την Ελλάδα με το ν. 1844/1989 (ΦΕΚ Α’ 100/1989)».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η εν λόγω Διεθνής Σύμβαση αναφέρει: «Με τη λήψη πληροφορίας ότι ένα άτομο βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα σε μια περιοχή όπου ένα Μέρος μεριμνά για το συνολικό συντονισμό των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, οι υπεύθυνες αρχές του Μέρους αυτού θα λάβουν άμεσα μέτρα για να παράσχουν την καταλληλότερη διαθέσιμη βοήθεια».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.