Τέλος η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους – Τι αποφάσισαν οι ειδικοί και πού παραμένει υποχρεωτική

Μέχρι 15 Σεπτεμβρίου το μέτρο κατάργησης της μάσκας

Τέλος η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους  – Τι αποφάσισαν οι ειδικοί και πού παραμένει υποχρεωτική

Υποχρεωτική χρήση μάσκας… τέλος από 1η Ιουνίου, σε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα, εν όψει και της καλοκαιρινής περιόδου.

Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, που αποφάσισαν να… πετάξουν τις μάσκες εδώ και εβδομάδες, η κυβέρνηση έκανε δεκτές τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων για κατάργηση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Έτσι, από την 1η Ιούνη οι πολίτες της Ελλάδας μπορούν με τη σειρά τους να… κρύψουν στην τσέπη τις μάσκες, αν και παραμένει -μόνο- ως σύσταση η χρήση τους όπου χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.

Μέχρι 15 Σεπτεμβρίου το μέτρο κατάργησης της μάσκας

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η κατάργηση της υποχρεωτικότητας για τη χρήση μάσκας ξεκινά από την 1η Ιουνίου και θα ισχύει έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2022.

Τότε, το εν λόγω μέτρο θα επανεξεταστεί από τους ειδικούς, αναλόγως και με την επιδημιολογική κατάσταση που θα επικρατεί στη χώρα εκείνη την περίοδο.

Πού καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας -Τέλος και από αεροπλάνα, τρένα

Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε η Επιτροπή Ειδικών και ανακοίνωσε στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η μάσκα καταργείται σε όλα τα καταστήματα.

Επίσης, η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική ούτε στα αεροπλάνα, αλλά ούτε και στις υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση (τρένα, ΚΤΕΛ, κλπ.).

Βεβαίως, η κατάργηση της μάσκας αφορά τόσο τους πελάτες, όσο και τους εργαζόμενους.

Πού παραμένει υποχρεωτική η μάσκα

Ωστόσο, η χρήση μάσκας δεν καταργείται από παντού, καθώς παραμένει υποχρεωτική στις νοσοκομειακές μονάδες, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και σε άλλες δομές Υγείας όπου η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη προς το παρόν.

Παράλληλα, υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας στις αστικές συγκοινωνίες, δηλαδή στα αστικά λεωφορεία, στο μετρό, στα τρόλεϊ, στο τραμ και στον ηλεκτρικό.

Την ερχόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για σχολεία και πλοία

Πάντως, εκκρεμότητα παρέμεινε αναφορικά με τα σχολεία και τα πλοία.

Και αυτό διότι η Επιτροπή Ειδικών θα συνεδριάσει ξανά την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να αποφασίσει για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στην ακτοπλοΐα, όπως και σε μαθητές και καθηγητές, βάσει των δεδομένων που θα εξεταστούν.

Τέλος τα πρόστιμα για τη μάσκα

Φυσικά, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι μαζί με την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας τελειώνει και το διοικητικό πρόστιμο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, όποιοι επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα θα μπορούν να το κάνουν και συστήνεται να γίνεται ιδίως από άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως και σε χώρους όπου ο κάθε πολίτης κρίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει διασπορά του ιού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.