ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Υπουργείο Μεταφορών: Δίνει το «ελεύθερο» στα ΜΜΜ να αρνούνται την επιβίβαση σε ΑμεΑ

Αντί να φτιάξουν κατάλληλες υποδομές, δημιουργούν κανονισμούς κατά των ατόμων με αναπηρία

Υπουργείο Μεταφορών: Δίνει το «ελεύθερο» στα ΜΜΜ να αρνούνται την επιβίβαση σε ΑμεΑ

Σε μια αδιανόητη απόφαση προχώρησε το υπουργείο Μεταφορών για τους αναπήρους, αφού επιτρέπει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και στα ΚΤΕΛ να αρνούνται την επιβίβαση σε ΑμεΑ.

Όπως προκύπτει από τον νέο Κανονισμό για τα Δικαιώματα Επιβατών που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιτρέπεται η άρνηση κράτησης και έκδοσης εισιτηρίων καθώς και η άρνηση επιβίβασης σε άτομα λόγω αναπηρίας ή μειωμένης κινητικότητας κατ’ εξαίρεση, σε περίπτωση που αυτό δεν είναι ασφαλές και λειτουργικά εφικτό.

Η αιτιολογία που προβάλει το υπουργείο Μεταφορών για αυτή την αδιανόητη απόφαση είναι «προκειμένου οι μεταφορείς να συμμορφωθούν προς τις ισχύουσες απαιτήσεις ασφαλείας που ορίζει το διεθνές, ενωσιακό ή εθνικό δίκαιο και τις απαιτήσεις υγείας και ασφαλείας που ορίζουν οι αρμόδιες αρχές ή στις περιπτώσεις όπου ο σχεδιασμός του οχήματος ή η υποδομή, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων λεωφορείων και των τερματικών σταθμών ή χώρων αφετηρίας».

Η ίδια πρόβλεψη για άρνηση επιβίβασης ΑΜΕΑ υπάρχει και για τα ΚΤΕΛ αφού προβλέπεται ότι «οι εκδότες εισιτηρίων των ΚΤΕΛ και αυτοί επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, να αρνηθούν την κράτηση, έκδοση ή παροχή κατ’ άλλο τρόπο εισιτηρίου ή την επιβίβαση σε άτομα λόγω αναπηρίας ή μειωμένης κινητικότητας».

Η απόφαση του υπουργείου Μεταφορών επί της ουσίας αναμένεται να διαιωνίσει τη μη συμμόρφωση των ιδιωτικών εταιρειών αλλά και της δημόσιας συγκοινωνίας με τις διεθνείς απαιτήσεις για την μεταφορά ατόμων με αναπηρία, καθώς δεν υπάρχει καταληκτικό χρονοδιάγραμμα που να υποχρεώνει τη δημόσια συγκοινωνία και τις ιδιωτικές εταιρείες να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις για την κίνηση των ΑΜΕΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και το γεγονός ότι δίνεται πράσινο φως για άρνηση επιβίβασης σε ΑΜΕΑ αντί να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του νόμου, καταδεικνύει ότι η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών παραδέχεται με τον πιο ακραίο τρόπο ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη κίνηση των ΑΜΕΑ εν έτει 2024.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.