ΚΛΕΙΣΙΜΟ
To «κοτόπουλο» της Eurovision πιο πολύ άντρας είναι από κάτι προσκυνημένους

Λ.Αυγενάκης για Θεσσαλία: «Ανοησίες όσα έχουν ακουστεί για νεκρή γη για 4-5 χρόνια»

Τι είπε για τις ελλείψεις σε τρόφιμα

Λ.Αυγενάκης για Θεσσαλία: «Ανοησίες όσα έχουν ακουστεί για νεκρή γη για 4-5 χρόνια»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε το Σάββατο (16/09) ότι η περισυλλογή των νεκρών ζώων στη Θεσσαλία, η οποία επλήγη σφόδρα από την κακοκαιρία Daniel, συνεχίζεται και χαρακτήρισε ως «ανοησίες» όσα έχουν ακουστεί περί «νεκρής γης τα επόμενα 4-5 χρόνια».

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις του στο MEGA, ο κ. Αυγενάκης είπε για τα νεκρά ζώα: «Συνεχίζεται η περισυλλογή ακόμα. Περίπου 10.000 ζώα μπορούν να καούν μέσα σε μία ημέρα και η διαδικασία αυτή μας ταλαιπώρησε πολύ. Υπάρχουν σημεία που έχουν πεθάνει ζώα, αλλά ακόμα δεν είναι προσβάσιμα. Εγώ θέλω να πω στον κόσμο πως είμαστε εκεί και δεν είμαστε κρυμμένοι. Δεν έχει λείψει ούτε μία ημέρα κανείς από την πολιτική ηγεσία της Αγροτικής Ανάπτυξης. Η εντολή του πρωθυπουργού προς εμάς ήταν ξεκάθαρη: “Θα μείνετε όσο πρέπει μέχρι αυτοί οι άνθρωποι να ξαναβρούν το χαμόγελό τους” και θα το καταφέρουμε. Πρώτο μέλημά μας ήταν η περισυλλογή των ζώων και η καύση και είμαστε σε καλό δρόμο. Πιστεύω πως οι δηλώσεις των νέκρων ζώων θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Έχουμε δημιουργήσει τηλεφωνικό κέντρο για να μας ενημερώνει ο κόσμος. Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις, είμαστε σε καλό ρυθμό και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί – μαζί με τον ΕΛΓΑ – να καταφέρουμε το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου να πάρουν τις αποζημιώσεις τους. Από χτες (15/09), όμως, έλαβαν ήδη στον λογαριασμό τους την πρώτη αρωγή που φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ».

Σε σχέση με τον εξοπλισμό που έχει καταστραφεί, ο κ. Αυγενάκης είπε πως πρέπει να δηλωθεί, αλλά και να αποδεικνύεται και στη συνέχεια θα αποζημιωθούν από την κρατική αρωγή. Όπως είπε, μάλιστα, οι υπηρεσίες συνεργάζονται και πλέον χρειάζεται μόνο μία δήλωση, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο κόσμος. Αναφορικά με τις εκτάσεις που έχουν καταστραφεί και δεν μπορούν να καλλιεργηθούν, ο κ. Αυγενάκης είπε πως «εδώ και τρεις ημέρες βρίσκεται μονάδα του ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ” σε 350 σημεία και παίρνει δείγματα του εδάφους για να συλλέξει πληροφορίες».

«Από χτες (15/09) είναι αναρτημένες οι κατευθύνσεις προς τους γεωτεχνικούς της περιοχής και όλα αυτά που έχουν ακουστεί για νεκρή γη είναι ανοησίες. Δεν θα γίνει αυτό σε πέντε χρόνια. Σε κάποιες περιοχές μπορεί να πάρει έναν μήνα, αλλά όχι πέντε χρόνια. Τα πρώτα στοιχεία είναι αισιόδοξα. Παρ’ όλα αυτά, έχει ανακοινωθεί και ο μηχανισμός για να γίνει περισυλλογή των φερτών υλικών που έχει μεταφερθεί σε χωράφια και όλα αυτά πρέπει να μεταφερθούν» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναφορικά με τις αυξήσεις των τιμών μετά την κακοκαιρία Daniel, ο κ. Αυγενάκης είπε πως «υπάρχει αισχροκέρδεια από κάποιους ασυνείδητους, οι οποίοι παίζουν παιχνίδια στην πλάτη των ανθρώπων που υπέστησαν ζημιές», συμπληρώνοντας: «Τα οπωροκηπευτικά που υποτίθεται είναι σε έλλειψη, δεν καλλιεργούνται στη Θεσσαλία. Στη χώρα μας έχουμε 371.000 στρέμματα που καλλιεργούν οπωροκηπευτικά και μόλις τα 28.000 στρέμματα βρίσκονται στον θεσσαλικό κάμπο και από αυτά είναι ελάχιστα που έχουν ζημιές. Ήδη ο κ. Σρέκας έχει θέσει σε εφαρμογή τους μηχανισμούς του Υπουργείου».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.