Μ.Κατρίνης: «Το επιτελικό κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών»

«Απορίας άξιο πως αντικαταστάθηκε εν μία νυκτί ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ»

Μ.Κατρίνης: «Το επιτελικό κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών»

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ –Κίνημα Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, αναφέρθηκε στο έγκλημα των Τεμπών και την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «το επιτελικό κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών».

«Το «πινγκ πονγκ» ευθυνών που παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες, ανάμεσα στον ΟΣΕ και τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων είναι ενδεικτικό της διαλυτικής κατάστασης που επικρατεί σε ένα νευραλγικό τομέα κρατικής ευθύνης που αφορά άμεσα τους πολίτες, όπως είναι ο σιδηρόδρομος.

Παρά την επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταθέσει ολόκληρη την ευθύνη στον ανθρώπινο παράγοντα, η πραγματικότητα είναι ότι το σύστημα τηλεδιοίκησης ούτε σήμερα έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί. Ωστόσο, εν έτει 2023, κανείς δε μπορεί να διανοηθεί ότι η ασφάλεια των πολιτών μπορεί να εξαρτάται μόνο από τον ανθρώπινο παράγοντα, χωρίς άλλες ασφαλιστικές δικλείδες στην περίπτωση ανθρώπινου λάθους» ανέφερε αρχικά ο κ. Κατρίνης.

«Ευθύνες υπάρχουν, λοιπόν, και στη διοίκηση του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ και στον τέως πολιτικό τους προϊστάμενο, τον κ. Καραμανλή, ο οποίος επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια ήταν υπεύθυνος για τον σιδηρόδρομο.

Ευθύνες υπάρχουν και για το επιτελικό κράτος, το οποίο επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια «πανηγυρίζει», αυτάρεσκα, για τα δήθεν επιτεύγματά του, τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι δεν «άκουγε» καν τις φωνές αγωνίας των εργαζόμενων και των υπεύθυνων και δεν εγγυήθηκε την ασφάλεια των πολιτών. Και η ευθύνη αυτή βαραίνει τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη που προΐσταται του ‘’επιτελικού’’ κράτους» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι δήλωση του πρωθυπουργού περί «θυσίας των παιδιών» στο έγκλημα των Τεμπών είναι «πολιτικά απαράδεκτη».

Κατρίνης: «Απορίας άξιο πως αντικαταστάθηκε εν μία νυκτί ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ»

Για την ξαφνική «καρατόμηση» του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε:

«Είναι άξιο απορίας, πώς αντικαταστάθηκε εν μία νυκτί ένας αρχηγός Αστυνομίας, ο οποίος μόλις ένα μήνα πριν είχε κριθεί ως απολύτως κατάλληλος να συνεχίσει να προσφέρει στη θέση αυτή. Είναι ενδεικτική, μάλιστα, η δημόσια τοποθέτηση του τέως αρχηγού της Αστυνομίας, ο οποίος κάνει πλέον λόγο για κέντρα εξουσίας που παρέβλεψαν με πρωτοφανή τρόπο τις προτάσεις του, αφήνοντας σαφή εννοούμενα για πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της ΕΛ.ΑΣ.

Θεωρώ ότι τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές, όχι μόνο δεν συνάδουν με ένα σύγχρονο κράτους δικαίου, αλλά δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, λίγο πριν εκπνεύσει ο συνταγματικός της βίος, προσπαθεί με απροκάλυπτο τρόπο να ελέγξει οποιοδήποτε θεσμό της πολιτείας περνάει μέσα από την δικαιοδοσία της. Τέτοιες συμπεριφορές, ωστόσο, μας φέρουν πολλά χρόνια πίσω.»

Οσον αφορά τις επερχόμενες εκλογές και τον ρυθμιστικό ρόλο που θα κληθεί να παίξει το ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε: «Θα πρέπει κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός, επιτέλους, να ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία των εκλογών και όχι να τη μεταθέτει συνεχώς, στο πλαίσιο ενός προσωπικού, μικροπολιτικού σχεδιασμού. Το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει στις εκλογές με το δικό του πρόγραμμα, έχοντας μεταξύ πολλών άλλων καταθέσει έγκαιρα τις προτάσεις μας:

Για το συνεχώς αυξανόμενο ιδιωτικό χρέος, στην αντιμετώπιση του οποίου η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποτύχει παταγωδώς.

Για την στήριξη του ΕΣΥ, το οποίο παρότι όλοι αποθέωναν μέσα στην πανδημία, καταρρέει, έχοντας αφεθεί στην τύχη του σκοπίμως από την κυβέρνηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με αυτές και άλλες προτάσεις θα προσέλθουμε στις εκλογές και θα ζητήσουμε-μετά τις εκλογές-την αποδοχή των θέσεων μας, γιατί θεωρούμε ότι η υιοθέτηση των προτάσεών μας θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, δίνοντάς τους ελπίδα και προοπτική. Είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι ότι το βραδύ των εκλογών ο ελληνικός λαός θα μας δώσει μία δυνατή εντολή και με βάση τις «κόκκινες γραμμές» μας, θα καλέσουμε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να μας πουν, αν τις αποδέχονται ή όχι, προκειμένου να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα, μακριά από τις «περιπέτειες» των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.