ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Γ.Βαρουφάκης: «Αδικαιολόγητη χρήση βίας στο ΑΠΘ – Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά»

Γ.Βαρουφάκης: «Αδικαιολόγητη χρήση βίας στο ΑΠΘ – Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά»

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης μέσω ερώτησης αναφέρθηκε στην αδικαιολόγητη χρήση βίας των αστυνομικών εναντίον φοιτητών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά στο ΑΠΘ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

“Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

και

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Για τα γεγονότα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τις βίαιες συλλήψεις φοιτητών

Σε εν εξελίξει διαμαρτυρία, με τη συμμετοχή φοιτητών και καθηγητών, εναντίον του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη στο κτίριο της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) παρενέβη χθες, 22α Φεβρουαρίου 2021, ισχυρή αστυνομική δύναμη, κατόπιν πρόσκλησης από τις πρυτανικές αρχές.

Πανεπιστημιακοί, τόσο από το ΑΠΘ όσο και από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καταγγέλλουν με «φρίκη και αποτροπιασμό» όσα συνέβησαν τόσο εντός του κτιρίου της Διοίκησης όσο και στον περιβάλλοντα χώρο, κάνοντας λόγο για ρίψεις χημικών και βία σε βάρος φοιτητριών και φοιτητών, γεγονότα που κατεγράφησαν και από τις κάμερες. Χαρακτηριστικά ήταν τα πλάνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Θεάτρου, κυρία Κατερίνα Ριτσάτου, να προτάσσει εαυτόν ως ασπίδα προκειμένου να προστατεύσει φοιτητή, επί του οποίου ασκείτο αδικαιολόγητη βία.



Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης έγιναν 30 προσαγωγές πολλές εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και τρεις φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών. Με ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών εκφράζει τη συμπαράστασή του στις συλληφθείσες φοιτήτριες του τμήματος, ζητά την άμεση απελευθέρωσή τους και παραθέτει την μαρτυρία του Προέδρου του Τμήματος, ο οποίος κάνει λόγο για αναίτιες συλλήψεις των φοιτητριών:

«Εμείς, ως Καθηγητές και λοιπό προσωπικό του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, επιθυμούμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στις συλληφθείσες φοιτήτριές μας. Επειδή ο Πρόεδρος του Τμήματος ήταν αυτόπτης μάρτυρας των επεισοδίων, μπορούμε να πούμε ότι οι εν λόγω φοιτήτριες συνελήφθησαν αναίτια, απλώς επειδή συμμετείχαν στη φοιτητική διαμαρτυρία. Επίσης, δηλώνουμε ότι η μία εκ των τριών λιποθύμησε και διακομίστηκε με ασθενοφόρο πρώτα στο ΑΧΕΠΑ και από εκεί με περιπολικό στη ΓΑΔΘ, βεβαιώνουμε ότι τις γνωρίζουμε καλά, ότι πρόκειται για εξαιρετικούς χαρακτήρες και καλές φοιτήτριες, ότι συμμετέχουν στα μαθήματα και στην εκπαιδευτική διαδικασία του Τμήματος, ανταποκρινόμενες με επιτυχία στις εξετάσεις. Γι’ αυτό και ζητούμε την άμεση απελευθέρωσή τους, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας και Θρησκευμάτων:

  1. Θα προχωρήσετε στην απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος των φοιτητών που συνελήφθησαν, ιδίως των φοιτητριών στις οποίες αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών;
  2. Θεωρείτε δικαίωμα των αστυνομικών να συλλαμβάνουν φοιτητές εντός των Σχολών επειδή συμμετείχαν ειρηνικά σε διαμαρτυρία που αποφασίστηκε από τον φοιτητικό τους σύλλογο;
  3. Θεωρείτε δικαιολογημένη τη βία και την περαιτέρω δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος φοιτητών και καθηγητών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά;
  4. Δεδομένου ότι οι ένστολοι δεν φέρουν διακριτικά πώς μπορούν οι πολίτες να προστατευτούν από/να καταγγείλουν την υπέρμετρη βία, όταν αυτή ασκείται σε βάρος τους;”
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.