Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας για κοιτάσματα Α.Μεσογείου «βλέπουν» think tank των ΗΠΑ

Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας για κοιτάσματα Α.Μεσογείου «βλέπουν» think tank των ΗΠΑ

Τα περισσότερα ιδρύματα “think-tank” των ΗΠΑ «βλέπουν» ότι θα υπάρξει ένοπλη σύγκρουση έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας πριν υπάρξει συμφωνία για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ που θα δώσει την «ευκαιρία» για συνεκμετάλλευση των τεράστιων κοιτασμάτων μεταξύ Κρήτης και Κύπρου

Κοιτασμάτων, που επίσημα πλέον η Άγκυρα παραδέχεται ότι ανέρχονται τουλάχιστον στα 3 τρισ.$.

Εξαιτίας αυτών των ενεργειακών συνθηκών «προωθείται» και μια ένοπλη σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών, με τελικό επιδιαιτητή τις ΗΠΑ.

Μετά το αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης θα είναι «ώριμη» η κατάσταση για οριστική διευθέτηση του θέματος.

Πόσο όμως έτοιμη είναι η Ελλάδα για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας σύγκρουσης η οποία εν ολίγοις θα κρίνει όχι μόνο το δικό της μέλλον, αλλά συνολικά της περιοχής.

Διαβάστε στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί μαζί με δύο μεγάλες ΔΩΡΕΑΝ προσφορές:

– ΕΟΚΑ: Ο αγώνας για την Ένωση Ελλάδας και Κύπρου

– Εμφύλιος Πόλεμος: Η μάχη της Κόνιτσας

O αγώνας για τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου μόλις ξεκίνησε και τα αποθέματα σε φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ θα αποτελέσουν την αιτία μιας γεωπολιτικής σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία είναι πολύ πιθανό να διεξαχθεί με ένοπλα μέσα και θα κρίνει το μέλλον της χώρας μας μετά από 8 χρόνια μνημονίων που κυριολεκτικά την διέλυσαν.

Ο αγώνας για το ενεργειακό «Ελ Ντοράντο» της Ανατολικής Μεσογείου

Η ένοπλη σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας που θα κρίνει το μέλλον των δύο χωρών

Η Ανατολική Μεσόγειος εξελίσσεται ταχύτατα σε ένα ενεργειακό Ελ Ντοράντο. Τα αποθέματα σε φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ και στις παρακείμενες του Ισραήλ και της Αιγύπτου έχουν δημιουργήσει ένα νέο σκηνικό στην περιοχή. Η Τουρκία βλέποντας να χάνει το ενεργειακό παιχνίδι αξιώνει μοιρασιά στα αποθέματα τόσο για το ψευδοκράτος όσο και για την ίδια. Στηριζόμενη στη γνωστή της «διπλωματία» των όπλων δεν δείχνει να υποχωρεί και το επόμενο χρονικό διάστημα κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμο υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ F-35 Vs ρωσικών s-400 – Ποιό θα επικρατήσει σε μία σύγκρουση;

Το F-35 αναμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο σήμερα. Ανήκει στη λεγόμενη 5η γενιά και ήδη βρίσκεται σε υπηρεσία στις ΗΠΑ, ενώ τίθεται σταδιακά και σε άλλες χώρες που το προμηθεύονται.

Το αεροσκάφος πρόκειται να αποτελέσει το κατεξοχήν μαχητικό κρούσης του ΝΑΤΟ για τις επόμενες δεκαετίες μέσα από συνεχείς αναβαθμίσεις.

Στην αντίπερα «όχθη» βρίσκονται τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, με τα πιο γνωστά να είναι τα S-300 και S-400, προκαλώντας το εύλογο ερώτημα: Πόσο ευάλωτο είναι το αμερικανικό μαχητικό απέναντι

ISKANDER-M- Το ρωσικό όπλο που έγινε η αιτία να καταγγείλουν οι ΗΠΑ την συνθήκη INF

Η τοποθέτηση των πυραυλικών συστημάτων Iskander στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ ανακοινώθηκε επίσημα το Φεβρουάριο του 2018. Αν και η ύπαρξη τέτοιων πυραύλων στην ίδια περιοχή είχε ανακοινωθεί και άλλες φορές, όπως έγινε γνωστό από Ρώσους επισήμους όλες τις προηγούμενες φορές ήταν προσωρινή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτά επέστρεφαν πίσω.

332η ΜΟΙΡΑ EXOCET- Πυραυλική αποτροπή σε Αιγαίο και Αν.Μεσόγειο

Τα Mirage 2000EGM της 332 Μοίρας εξοπλισμένα με τον αερομεταφερόμενο πύραυλο αέρος-επιφανείας ΑΜ-39 Exocet συνιστούν την κατεξοχήν δύναμη ναυτικής κρούσης της ΠΑ. Με την Τουρκία να απειλεί ανοικτά την Ελλάδα με πόλεμο εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ,. το Αιγαίο θα αποτελέσει τον κύριο χώρο σύγκρουσης σε ένοπλη σύρραξη των δύο χωρών. Τα αεροσκάφη της 332Μ θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή.

Άμυνα νήσων Αιγαίου πελαγους- Τα Μηχανοκίνητα Τάγματα Εθνοφυλακής: Η τελευταία γραμμή άμυνας

Το Αιγαίο αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί τον κατεξοχήν φυσικό ζωτικό χώρο της Ελλάδας. Ο έλεγχος του Αρχιπελάγους είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα. Όταν ο ελληνισμός έλεγχε το Αιγαίο βρισκόταν σε περίοδο ακμής, όταν αντίθετα δεν είχε τον έλεγχό του περνούσε σε φάση γεωπολιτικής έκλειψης. Ο στόχος της Τουρκίας είναι δεδομένος: Μέσα από το δόγμα του Κεμάλ «μετά τη Σμύρνη το Αιγαίο» ζητά την πλήρη διχοτόμηση και διαμοιρασμό του Αιγαίου, ενώ από την άλλη η Ελλάδα χωρίς στρατηγικό δόγμα βρίσκεται σε μια διαρκή άμυνα. Η άμυνα των νήσων του Αιγαίου όπως είναι φυσικό είναι πρωταρχικής σημασίας για την αποφυγή δημιουργίας τετελεσμένων.

ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ- «Αναμέτρηση» κύριων σκαφών επιφανείας ΠΝ-TDK

Για ακόμα μια φορά η πιστή στην «παράδοση» έναντι της Ελλάδας, Τουρκία θέλησε να δημιουργήσει τετελεσμένα στον χώρο των αιτιάσεων της για αλλαγές στα ζητήματα τόσο της υφαλοκρηπίδας όσο και της ΑΟΖ. Για ακόμη όμως μια φορά το ΠΝ βρέθηκε αντιμέτωπο με την τουρκική επιθετικότητα η οποία εκδηλώθηκε με την παρουσία του τουρκικού «ερευνητικού» σκάφους Barbaros. Γίνεται επομένως φανερό ότι το ΠΝ θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως λύσεις για το Στόλο επιφανείας που διαθέτει καθώς η ηλικία και η κατάσταση των σκαφών του βαίνουν συνέχεια επιδεινούμενες.

Μοιραίες Γεωπολιτικές ψευδαισθήσεις- Οι αυταπάτες των Αθηνών περί «πυλώνα σταθερότητας σε Βαλκάνια, Α. Μεσόγειο, νέου προμαχώνα της Δύσης» και η πραγματικότητα!

Με τις σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας να βρίσκονται στο ναδίρ, έχει δυστυχώς δημιουργηθεί η αυταπάτη στις συστημικές ελίτ των Αθηνών, ότι η χώρα μας πλέον θα αποτελεί τον μοναδικό αξιόπιστο σύμμαχο της Δύσης στην ευρύτερη περιοχή μας. Ωστόσο αυτή η ψευδαίσθηση μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για την Ελλάδα, της οποίας η ηγεσία φαίνεται να ξεχνά, ότι βρίσκεται υπό οικονομική επιτροπεία και με ένοπλές δυνάμεις που δυστυχώς χάνουν σταδιακά την αποτρεπτική ισχύ τους, απέναντι στις αντίστοιχες Τουρκικές που υπερεξοπλίζονται.

Α/Τ ΚΛΑΣΗΣ «CANNON»- Tα «θηρία» του Bασιλικού Ναυτικού

Τα αντιτορπιλικά συνοδείας κλάσης «Cannon» δημιουργήθηκαν κυρίως για την προστασία των νηοπομπών κατή τη διάρκεια του Β’ ΠΠ παρέχοντας ανθυποβρυχιακά, κυρίως καθήκοντα. Τέσσερα από τα 72 που ναυπηγήθηκαν συνολικά κατέληξαν στο ΠΝ για να αποτελέσουν τη γνωστή κλάση των επονομαζόμενων «θηρίων».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.