ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Σάλος από την αποκάλυψη pronews.gr για την ανάθεση από το FΒ της λογοκρισίας του ελληνικού διαδικτύου σε ιστοσελίδα!

Σάλος από την αποκάλυψη pronews.gr για την ανάθεση από το FΒ της λογοκρισίας του ελληνικού διαδικτύου σε ιστοσελίδα!

Σάλος έχει ξεσπάσει από την αποκάλυψη του pronews.gr για την “σχέση στοργής” του Facebook και της ιστοσελίδας “κλίματος Σόρος”, “Εllinika Hoaxes”. Η τελευταία έχει πλέον δυνατότητα αυθαίρετης λογοκρισίας ολόκληρου του ελληνικού διαδικτύου!

«Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αντέδρασε γιατί θεωρούμε ότι τα Ellinika Hoaxes δεν παρέχουν αυτά τα εχέγγυα, αυτές τις εγγυήσεις, για να παίξουν αυτόν τον ρόλο, δηλαδή τον ρόλο τροχονόμου, τον ρόλο του μηχανισμού ο οποίος θα εντοπίζει ποια είδηση είναι ψευδής, αναληθής κλπ.

Η εταιρία Ellinika Hoaxes δεν έχει τα απαραίτητα εχέγγυα για να παίξει τον ρόλο που της ανέθεσε η Facebook, να εντοπίζει, δηλαδή ποια είδηση είναι ψευδής», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος υιοθέτωντας πλήρως αυτό που έγραψε πριν λίγες ημέρες το pronews.gr.

Ο Λευτέρης Κρέτσος μίλησε στην ΕΡΤ 1 και εξέφρασε σοβαρό προβληματισμό τόσο για το γεγονός, όπως είπε, ότι δεν έγινε κάτι αντίστοιχο με άλλες χώρες, καθώς και για την χρονική στιγμή, λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαίου, ενώ χαρακτήρισε «παθητική έως και ύποπτη» αυτή τη στιγμή τη σιωπή, για το θέμα του ELLINIKA HOAXES, των άλλων κομμάτων και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας.

«Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αντέδρασε γιατί θεωρούμε ότι τα ELLINIKA HOAXES δεν παρέχουν αυτά τα εχέγγυα, αυτές τις εγγυήσεις, για να παίξουν αυτόν τον ρόλο, δηλαδή τον ρόλο τροχονόμου, τον ρόλο του μηχανισμού ο οποίος θα εντοπίζει ποια είδηση είναι ψευδής, αναληθής κλπ», είπε ο κ. Κρέτσος, ενώ παρατήρησε πως «υπάρχει και μια αναντιστοιχία με την πρακτική του Facebook σε άλλες χώρες, όπου εκεί υπάρχουν οργανωμένα πρακτορεία, υπάρχουν οργανωμένες ομάδες επαλήθευσης ειδήσεων και μας προξένησε πολύ μεγάλη εντύπωση γιατί το Facebook, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, δεν είναι μια τυχαία εταιρία, είναι ένας κολοσσός του Διαδικτύου».

Η εταιρεία είχε από καιρό ενηµερώσει τα πολιτικά κόµµατα (ΣΥΡΙΖΑ, Ν∆, ΚΙΝΑΛ, Ποτάµι, ΑΝΕΛ) για την αλλαγή στρατηγικής στη διαφήµιση (µε σκοπό τη διαφάνεια στη χρηµατοδότηση) και στην εξακρίβωση ειδήσεων. Ωστόσο, στους κόλπους της κυβέρνησης η επιλογή του συγκεκριµένου ιστότοπου προξένησε εντύπωση, η οποία εκφράστηκε µέχρι στιγµής από τον υφυπουργό ΨΗΠΤΕ Λευτέρη Κρέτσο.

«Ο παγκόσµιος τεχνολογικός κολοσσός της Facebook, ο οποίος εµφανίζει χρηµατιστηριακή αξία 534 δισ. δολαρίων (Galloway, 2018), µε περίπου 3 δισεκατοµµύρια χρήστες παγκοσµίως και αποστολή 41,6 εκατ. µηνυµάτων κάθε λεπτό, αποφάσισε να αναθέσει το έργο του θεµατοφύλακα της αλήθειας των ειδήσεων στο ελληνικό ∆ιαδίκτυο σε µια εταιρεία που δεν έχει την ίδια εξειδίκευση και εµπειρία µε τους αντίστοιχους συνεργάτες της Facebook σε άλλες χώρες, όπως το AFP και το Associated Press» ανέφερε ο κ. Κρέτσος, σηµειώνοντας ότι ο ιδρυτής του ήταν εκείνος που είχε ζητήσει τη συνδροµή εθνικών και υπερεθνικών ρυθµιστικών Αρχών για την καταπολέµηση του προβλήµατος και µε αφορµή τη σφαγή στη Νέα Ζηλανδία. Σκεπτικισµό για τη συνερ γασία εξέφρασαν στελέχη της Ν∆, τηρώντας στάση αναµονής.

«Θα µπορέσει να ανταποκριθεί στο µεγάλο αυτό έργο που ανέλαβε η συγκεκριµένη ιστοσελίδα, όταν σε άλλες χώρες το Facebook το έχει αναθέσει σε µεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα;» αναρωτιούνταν.

Ο Κρέτσος για ELLINIKA HOAXES και Facebook

Για να δείξει το μέγεθος της Facebook ανέφερε ότι είναι μια εταιρία με αξία κοντά στα 534 δισεκατομμύρια δολάρια, η οποία είναι το μεγαλύτερο μέσο ενημέρωσης παγκοσμίως, αφού κάθε ένα δευτερόλεπτο δημιουργούνται 5 λογαριασμοί, μπαίνουν στο Facebook ένα εκατομμύριο άνθρωποι και ανταλλάσσονται κοντά στα 42 εκατομμύρια μηνύματα.

Ζήτησε να καταλάβει αν η Facebook αποτάνθηκε σε ελληνικά πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα ή πρακτορεία ειδήσεων και αναρωτήθηκε γιατί ενώ σε άλλες χώρες η Facebook εμπιστεύεται αυτόν τον κομβικό ρόλο σε οργανωμένα πρακτορεία ειδήσεων και ερευνητικές ομάδες, στην Ελλάδα επέλεξε τα ELLΙNIKA HOAXES.

Οπως είπε τα ELLINIKA HOAXES φαίνεται να ξεκίνησαν μέχρι το 2017 ως blog, κάποια στιγμή συνεργάστηκαν με την Athens voice, δεν έχουν συμμορφωθεί με τα στοιχεία τα οποία έχουν καταθέσει στο Μητρώο On line media και μετά από κάποιους μήνες εγγραφής στο On line media αποφάσισαν να γίνουν και μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία.

Διατύπωσε το ερώτημα πως είκοσι μέρες πριν από τις εκλογές, σε μια τέτοια κομβική χρονική στιγμή ο κολοσσός του Διαδικτύου που ονομάζεται Facebook αποφάσισε να αναθέσει έναν τέτοιο ρόλο, τον εντοπισμό των ψευδών ειδήσεων, σε μια εταιρία, για την οποία, όπως παρατήρησε, είναι ιδιοκτησίας ενός απόστρατου αξιωματικού ναρκαλιευτή, η οποία δεν έχει πάρα πολλούς δημοσιογράφους. Για την ακρίβεια τόνισε πως μέσω του καταστατικού της ELLINIKA HOAXES έχει εντοπιστεί μόνον ένας δημοσιογράφος.

Πολύ περισσότερο, που, όπως είπε, ο κ. Κρέτσος, και τα ίδια τα ELLINIKA HOAXES «έχουν παγιδευτεί και πέσει θύμα των Fakes News πολλές φορές στο παρελθόν».

Το ίντερνετ και η ενημέρωση

Το ζήτημα γίνεται ακόμα ποιο σοβαρό από το γεγονός ότι ο κόσμος χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όχι μόνο για την ψυχαγωγία, αλλά και για την ενημέρωση του.

Ο υφυπουργός έφερε και ένα παράδειγμα για να δείξει τη σοβαρότητα του ζητήματος και μάλιστα προεκλογικά.

«Ας πούμε, είπε, ότι υπάρχει μια είδηση ότι ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Μητσοτάκης λένε ότι πρέπει να καταργηθούν τα επιδόματα ανεργίας και να υποκατασταθούν από επιδόματα κατάρτισης και αποφασίσουν τα ELLINIKA XOAXES ότι αυτή η είδηση δεν πρέπει να παίξει στο Διαδίκτυο, διότι για κάποιο λόγο μπορεί να είναι εν μέρει η απολύτως αναληθής, και γίνει αυτό λίγο πριν τις εκλογές, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν έχουν λάθος; Και τι σημασία θα έχει μετά από έναν μήνα, που θα έχουν τελειώσει οι εκλογές, να πουν ότι έκαναν λάθος; Ποιος θα το αναλάβει ο ιδιοκτήτης του Facebook, μια ΜΚΟ;»

Ο κ. Κρέτσος ξεκαθάρισε πως το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής δεν θέλει, επ ουδενί, να παρέμβει στο περιεχόμενο και σημείωσε:

«Εχουμε, όμως, την ευθύνη και έχουμε το δικαίωμα να διατυπώνουμε δημόσια όποιες επιφυλάξεις μπορούμε να έχουμε για ζητήματα που αφορούν την ενημέρωση και βέβαια την ανάπτυξη οπτικοακουστικής βιομηχανίας».

Ταυτόχρονα ο υφυπουργός κάλεσε όλη την κοινότητα του Διαδικτύου, τους επιστήμονες, τους ερευνητές, τους ειδικούς στον χώρο των ΜΜΕ να πάρουν και αυτοί θέση, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση των άλλων κομμάτων και κυρίως της Ν.Δ. λέγοντας:

«Μου κάνει μεγάλη εντύπωση η παθητική έως και ύποπτη, θα έλεγα αυτή τη στιγμή, σιωπή από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Σε ποια είδηση θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες και ποιος θα επαληθεύει ότι αυτή η είδηση είναι αληθής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια πάρα πολύ σοβαρή ιστορία».

Η ανακοίνωση του Facebook

Η επίσηµη ανακοίνωση από το Facebook πραγµατοποιήθηκε την περασµένη Πέµπτη και εκφράστηκε από τη Λάουρα Μπονοντσίνι, διευθύντρια ∆ηµόσιας Πολιτικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Είµαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουµε τη συνεργασία µας στην Ελλάδα µε τα Ellinika Hoaxes, µε βάση την προτεραιότητά µας για την καταπολέµηση της παραπληροφόρησης και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στο Facebook και στην Ελλάδα, εν όψει των προσεχών ευρωεκλογών.

Η παραπληροφόρηση είναι ένα πολύπλοκο και εξελισσόµενο πρόβληµα και επενδύουµε πολύ για την επίλυσή του, διότι πιστεύουµε ότι παρέχουµε χώρο για συζητήσεις των πολιτών κατά την περίοδο των εκλογών. Θα συνεχίσουµε να λαµβάνουµε µέτρα για να διασφαλίσουµε ότι η συζήτηση αυτή είναι ασφαλής, αυθεντική και ακριβής».

Τονίζεται εξάλλου ότι οι σηµερινοί συνεργάτες του Facebook -συµπεριλαµβανοµένου και του Ellinika Hoaxes- για την επαλήθευση των γεγονότων «εγκρίνονται από το ∆ιεθνές ∆ίκτυο Ελέγχου Ενηµέρωσης, που εφαρµόζει πρότυπα όπως η µη εξωστρέφεια και η διαφάνεια των πηγών. Οι συνεργάτες αυτοί αποτελούν επίσης µέρος µιας συλλογικής προσπάθειας της οποίας ηγείται η IFCN για να ελέγξει το περιεχόµενο που σχετίζεται µε τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ονοµάζεται FactCheckEU.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από σήµερα, όλοι οι συµµετέχοντες στο FactCheckEU θα µπορούν να αξιολογήσουν και να αναθεωρήσουν αιτήµατα στο Facebook».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.