«Η παραπληροφόρηση δεν πρέπει να καταπολεμάται με λογοκρισία σε ένα κράτος δικαίου».

Ένας ολλανδικός συνασπισμός ΜΜΕ, με αίτησή του που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητά να αρθεί ο αποκλεισμός των ρωσικών κρατικών ΜΜΕ, που επέβαλε η ΕΕ σε μέσα όπως το RT και το Sputnik, από τις 2 Μαρτίου και έπειτα με αφορμή την επίθεση στην Ουκρανία.

Στον Συνασπισμό για την Ελευθερία της Πληροφορίας (FOIC) συμμετέχουν μεταξύ άλλων η ολλανδική Ένωση Δημοσιογράφων (NVJ) και η οργάνωση πολιτικών δικαιωμάτων Bits of Freedom.

Το μπλοκάρισμα των ρωσικών κρατικών ΜΜΕ έγινε «βιαστικά και αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κράτος δικαίου και το τι πρεσβεύουμε ως κοινωνία», επισημαίνει το NL Times και παραθέτει δηλώσεις του πολιτικού συμβούλου του Bits of Freedom, Ρέζο Ζένγκερ:

«Αυτή ήταν μια πολιτική απόφαση, χωρίς δικαστικό έλεγχο. Η απόφαση να καταστούν οι πληροφορίες μη προσβάσιμες δεν θα έπρεπε να ανήκει στους επικεφαλής της κυβέρνησής μας, αλλά σε ανεξάρτητους δικαστές».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ΓΓ του Συνασπισμού, Τόμας Μπρούνινγκ από την NVJ δήλωσε με τη σειρά του: «Η παραπληροφόρηση δεν πρέπει να καταπολεμάται με λογοκρισία σε ένα κράτος δικαίου».