ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σήμερα έχουμε γενέθλια: 14 Φεβρουαρίου 2006 – Όταν όλα ξεκίνησαν για το defencenet.gr και το pronews.gr

Μια πορεία «διά πυρός και σιδήρου» που όμοιά της δεν υπάρχει στο ελληνικό διαδίκτυο

Σήμερα έχουμε γενέθλια: 14 Φεβρουαρίου 2006 – Όταν όλα ξεκίνησαν για το defencenet.gr και το pronews.gr

Πριν από 17 χρόνια, τέτοια μέρα, στις 14 Φεβρουαρίου 2006, ξεκίνησε ένα από τα πιο σημαντικά ταξίδια στο ελληνικό διαδίκτυο που έμελλε να καθορίσει την μορφή του, μέχρι και σήμερα: Το defencenet.gr, βγήκε «στον αέρα» και από τότε η ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών σταδιακά άλλαξε σε σημείο που οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις της χώρας να έχουν την «σφραγίδα» του defencenet.gr στο τομέα της ενημέρωσης.

Πολλοί προσπάθησαν από τότε να αντιγράψουν το defencenet.gr, χωρίς επιτυχία φυσικά, γιατί όπως όλες οι μεγάλες προσπάθειες, έτσι και αυτή χαρακτηριζόταν από ένα ιδιαίτερο στοιχείο: Την «ψυχή». Χωρίς «ψυχή» ένα δημοσιογραφικό κείμενο είναι απλά λέξεις…

Το defencenet.gr συνεχίζει το ταξίδι του ως καθαρά αμυντική ιστοσελίδα ενημέρωσης και έχει ήδη αποκτήσει δύο «αδέλφια», ένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (defencenet.ae) κι ένα στην Ρωσία (defencenet.ru) σε μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους για την ασφάλεια του κόσμου και πιο δύσκολες για ελεύθερη και ανεξάρτητη ενημέρωση.

Αλλά η μετεξέλιξη του defencenet.gr, το pronews.gr από τον Αύγουστο του 2015 ήταν αυτή που καθόρισε πλέον την πορεία της νέας εποχής του ελληνικού διαδικτύου, που πλέον περνούσε σε φάση «ενηλικίωσης» με τους μεγάλους οικονομικούς ομίλους να χρηματοδοτούν αφειδώς -και αφανώς- και τα διαδικτυακά, όπως και τα άλλα Μέσα Ενημέρωσης που ελέγχουν, δημιουργώντας συνθήκες ακραίου αθέμιτου ανταγωνισμού.

Είτε ως defencenet.gr, είτε ως pronews.gr, το Μέσο συχνά-πυκνά συγκέντρωσε τα πυρά της εκάστοτε εξουσίας, όπως όλα τα Μέσα σε όλο τον κόσμο που έχουν μεγάλη επιρροή και επιμένουν να γράφουν αυτό που θεωρούν αλήθεια και όχι αυτό που τους υπαγορεύει η εξουσία: Με σχεδόν 400.000.000 σελίδες του pronews.gr να διαβάζονται το 2022 από το σύνολο των Ελλήνων, που έχουν διαδικτυακή σύνδεση, είναι λογικό να δέχεται «πυρά» από την στιγμή που δεν «σκύβει το κεφάλι».

Άλλοτε με δημόσιες επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών (ανεξαρτήτως κυβερνήσεων), άλλοτε στέλνοντας την Κρατική Ασφάλεια σε γραφεία και σπίτια στελεχών μας για καθαρό εκφοβισμό, άλλοτε σε συνεργασία με social media που συνεργάζονται επ’αμοιβή μαζί τους για τον αποκλεισμό μας από τις πλατφόρμες τους ή στερώντας μας διαφημιστικά έσοδα κατά παράβαση κάθε νόμου και κανόνα περί ελεύθερου ανταγωνισμού.

Δεν διαμαρτυρηθήκαμε ποτέ.

Η Ελευθερία κοστίζει. Και δεν υπάρχει μεσαίος δρόμος. “Take it or leave it” που λένε και στην Εσπερία…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

H συντακτική ομάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.