Είμαστε στην 108η θέση παγκοσμίως από την 70ή!

Το Ευρωκοινοβούλιο κατέβασε από την σελίδα του την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την Ελευθερία του Τύπου.

Πρόκειται για την έκθεση-«φωτιά» που προκάλεσε σάλο και τράβηξε το διεθνές ενδιαφέρον για την παρουσία της χώρας μας στην τελευταία θέση, στη σχετική λίστα των χωρών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα κατρακύλησε στην τελευταία θέση της Ευρώπης (στην 108η θέση) στον σχετικό δείκτη και έπεσε συνολικά 38 θέσεις πιο χαμηλά σε σχέση με πέρυσι, μια εξέλιξη που αφήνει έκθετη την κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη για την χειραγώγηση των ΜΜΕ.

Συμφωνείτε με την θέση που εξέφρασε ο Κ.Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Κογκρέσο ότι η Μαριούπολη είναι το «νέο Μεσολόγγι»;

  • Όχι (93%, 30,383 Votes)
  • Ίσως όχι (1%, 338 Votes)
  • Ναι (4%, 1,278 Votes)
  • Ίσως ναι (1%, 303 Votes)
  • Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ (1%, 266 Votes)

Σύνολο ψήφων: 32,568

Loading ... Loading ...

Η έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ευρωκοινοβουλίου στις 16 Μαΐου, ωστόσο όποιος την αναζητήσει σήμερα θα δει ότι τον παραπέμπει σε.. error.

Η διαγραφή της έκθεσης έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την φανερή αμηχανία που προκάλεσε στον Μητσοτάκη η ερώτηση του δημοσιογράφου David Ignatius για την κατρακύλα της Ελλάδας στην Ελευθερία του Τύπου.

Κομπιάζοντας και κουνώντας τα χέρια του με αμήχανο τρόπο, ο Μητσοτάκης απάντησε στον δημοσιογράφο: «Διαφωνώ με τον πιο εμφατικό τρόπο με τα αποτελέσματα και τη μεθοδολογία. Είμαστε μία ελεύθερη δημοκρατία. Κοιτάξτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στην Ελλάδα, θα δείτε ότι οι περισσότερες από αυτές είναι πολύ επικριτικές σε ότι κάνουμε. Είναι μία χώρα στην οποία καθένας μπορεί να δημοσιεύσει ο,τιδήποτε».

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως πέρυσι, το 2021 δηλαδή, η Ελλάδα βρισκόταν στην 70η θέση και φέτος στην 108η!

Μάλιστα η ανάρτηση που είχε κάνει το Ελληνικό Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στο twitter εξαφανίστηκε και αυτή, γεγονός που αποδεικνύει ότι η απόφαση να κατέβει η επίμαχη έκθεση, πάρθηκε εκ των έσω.

Σημειώνεται ότι η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) ιδρύθηκε το 1985 στο Μονπελιέ με στόχο να υπερασπιστεί την ελευθερία της ενημέρωσης. Πρόκειται για οργανισμό δημοσίου συμφέροντος στη Γαλλία, σύμβουλο των Ηνωμένων Εθνών, της UNESCO, και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης κάνει λόγο για αδιανόητη και προκλητική διαγραφή της έκθεσης, ενώ προσθέτει ότι έστειλε επιστολή στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας εξηγήσεις «για αυτή την απαράδεκτη λογοκριτική παρέμβαση!».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!