ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Με δικό σας νόμο ελεύθερος ο Ε.Κορκονέας – Αφήστε τα κροκοδείλια δάκρυα

«Ο νόμος ψηφίστηκε λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2019»

ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Με δικό σας νόμο ελεύθερος ο  Ε.Κορκονέας – Αφήστε τα κροκοδείλια δάκρυα

Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας με ψήφους 4-3 αναγνώρισε εκ νέου στον πρώην ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, που έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στα Εξάρχεια το 2008, το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου.

Σημειώνεται ότι οι συνήγοροι της οικογένειας Αλέξη Γρηγορόπουλου ζητούν αναίρεση για το ελαφρυντικό στον Επ. Κορκονέα.

Σε ανακοίνωσή του, η Νέα Δημοκρατία απαντώντας στις αιτιάσεις του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηλιόπουλου, εξηγεί ότι η ΝΔ άλλαξε τον νόμο και αυστηροποίησε τις ποινές για τα ελαφρυντικά.

Ωστόσο, παρά τις αλλαγές του νόμου 4855/2021, στην υπόθεση Κορκονέα εφαρμόζονται οι προβλέψεις του ν. 4619/2019 ως ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο. «Και οι ευμενέστερες ήταν αυτές που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει η ΝΔ, και καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να «αφήσει τα κροκοδείλια δάκρυα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας αναγνώρισε σήμερα εκ νέου στον πρώην ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα, καταδικασθέντα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου με ψήφους 4-3. Να υπενθυμίσουμε στον κ. Ηλιόπουλο και στον ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζονται σήμερα αγανακτισμένοι από την απόφαση, τα εξής:

Με το ν. 4619/2019, ο οποίος ψηφίσθηκε την 11-06-2019 και ισχύει από 01-07-2019, δηλαδή λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τροποποιήθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

Το ελαφρυντικό του άρθρου 84 παρ. 2 α΄ δηλαδή το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου διαφοροποιήθηκε τόσο ως προς τη διατύπωση όσο και ως προς τον σκοπό σε ”πρότερο σύννομο βίο” και για να αναγνωρισθεί αρκούσε να αποδειχθεί ο εν γένει σύννομος βίος του καταδικασθέντος χωρίς να απαιτείται να αποδεικνύεται αυτός με θετικό τρόπο.
Το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση τιμωρείται με την διαζευκτική ποινή της ισοβίου καθείρξεως ή της πρόσκαιρης καθείρξεως τουλάχιστον 10 ετών (10-15 έτη).
Στην περίπτωση της ισοβίου καθείρξεως το κατώτατο όριο πραγματικής έκτισης για τους καταδίκους είναι τα 16 έτη.
Το πλαίσιο άλλαξε επί κυβέρνησης ΝΔ. Συγκεκριμένα: Με τον νόμο 4855/12-11-2021 επήλθαν μεταξύ άλλων και οι εξής τροποποιήσεις:

Μοναδική πλέον προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση είναι η ισόβια κάθειρξη.
Αυστηροποιήθηκαν οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρο των καταδικασθέντων για το έγκλημα μεταξύ άλλων και της ανθρωποκτονίας.
Έτσι σε περίπτωση επιβολής πρόσκαιρης κάθειρξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας δίνεται η δυνατότητα για απόλυση υπό όρο μόνο αν έχουν εκτιθεί με ευεργετικό υπολογισμό (π.χ. εργασία εντός της φυλακής) τα 4/5 της ποινής αντί των 3/5 που ίσχυε μέχρι το Νοέμβριο του 2021.

– Στην περίπτωση ισόβιας κάθειρξης το κατώτατο όριο πραγματικής έκτισης για τους καταδίκους αυξάνεται στα 18 έτη (πραγματική έκτιση). Μέχρι την αλλαγή αυτή το κατώτατο όριο πραγματικής έκτισης ήταν τα 16 έτη.

Σημειώνεται ότι παρά τις αλλαγές του νόμου 4855/2021, στην υπόθεση Κορκονέα εφαρμόζονται οι προβλέψεις του ν. 4619/2019 ως ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο. Και οι ευμενέστερες ήταν αυτές που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ας αφήσει λοιπόν τα κροκοδείλια δάκρυα ο κ. Ηλιόπουλος».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.