Η προειδοποίηση του Κώστα Καραμανλή «γι’ αυτά που έρχονται» – Γιατί μίλησε τώρα μετά από δέκα χρόνια

Η προειδοποίηση του Κώστα Καραμανλή «γι’ αυτά που έρχονται» – Γιατί μίλησε τώρα μετά από δέκα χρόνια

Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Κ.Καραμανλής έκανε την περασμένη Κυριακή την πρώτη του συνολική ουσιαστική πολιτική τοποθέτηση μετά από 10 χρόνια που παρέμενε σιωπηλός.

Στην τοποθέτησή του μετά από πολύ καιρό καταφέρθηκε ανοικτά κατά της αμερικανικής πολιτικής και των ίδιων των ΗΠΑ αισθανόμενος προφανώς δικαιωμένος, όχι για το άνοιγμα στην Ρωσία, όπως του καταμαρτυρούσαν, αλλά διότι είναι πλέον σαφές πως μια χώρα για να αποσπά γεωπολιτικά οφέλη πρέπει να έχει πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, δηλαδή να «παίζει» με όλες τις μεγάλες δυνάμεις.

Αλλιώς όπως και στην ζωή, έτσι και σε επίπεδο εθνών, όποιος θεωρείται «δεδομένος» θα υποστεί την εγκατάλειψη και την προδοσία ή τουλάχιστον την αδιαφορία.

To παράδειγμα των Κούρδων και της εγκατάλειψής τους από τους Αμερικανούς στα «νύχια» της Άγκυρας ήταν η αφορμή για να δηλώσει ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός πως «έχουμε περάσει σε φάση αυξανόμενης αβεβαιότητας που επιτείνεται από τη συχνά απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ που εγείρει ερωτηματικά συνέπειας και αξιοπιστίας».

Η απρόβλεπτη αυτή συμπεριφορά των ΗΠΑ σημείωσε πως «αποτυπώνεται σε μείζονα θέματα: από τη λεγόμενη Αραβική ‘Άνοιξη και τις αντιφάσεις της υπερδύναμης στο ζήτημα της Συρίας έως την ανακόλουθη συμπεριφορά της έναντι της Τουρκίας»

Πρώτη φορά ο Κ.Καραμανλής μίλησε τόσο ανοικτά ενάντια στις αμερικανικές ενέργειες και επί της ουσίας ο λόγος του δεν ήταν καθόλου πολιτικός, ήταν ευθύς και χωρίς περιστροφές.

Συνέδεσε μάλιστα την στάση των ΗΠΑ άμεσα με τα ελληνοτουρκικά διότι διαβλέπει ότι επέρχεται μεγάλη ελληνοτουρκική κρίση στην οποία ο ρόλος των ΗΠΑ δεν θα είναι αυτός που επιθυμούν κάποιοι στην Αθήνα.

Θεωρεί δεδομένη μια ελληνοτουρκική κρίση και ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι για όλα.

«Στα χρόνια που έρχονται, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη, θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία», επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην πανηγυρική εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) στη Θεσσαλονίκη.

«Συστάσεις και προτροπές που μας καλούν τάχα να «λογικευτούμε και να τα βρούμε», πολύ δε περισσότερο πιέσεις φίλων, συμμάχων ή εταίρων, δεν γίνονται δεκτές, αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον. Χρέος δικό μας είναι να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο μετριέται η αντοχή του Ελληνισμού. Και πρέπει να πείθει άπαντες ότι αυτή η αντοχή είναι μεγάλη, αποφασισμένη και αμετακίνητη. Χρέος μας να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας​».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια απροκάλυπτη κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο. Κλιμάκωση που είναι σχεδιασμένη και συστηματική. Γνωρίζουμε πια που αποσκοπούν οι στρατηγικές κινήσεις της ‘Άγκυρας».

Σε ότι αφορά στη στάση της Ελλάδας τόνισε πως «η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συρθεί ούτε να παρασυρθεί από τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα.

Γιατί, ας μην γελιόμαστε, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων μας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις. Στην εμπέδωση αρραγούς εθνικού μετώπου και στη διασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων μας δυνάμεων».

Για τον πρώην πρωθυπουργό αποτελεί μείζον θέμα με άγνωστες προεκτάσεις το δημογραφικό σε συνδυασμός με τις εισροές αλλοδαπών.

«Η γεωγραφική μας θέση, σε συνδυασμό με την αβελτηρία των εταίρων μας, το καθιστούν ακόμα πιο σύνθετο.

Αν, μάλιστα, συνυπολογιστούν οι δυσμενείς προβλέψεις για τις δημογραφικές προοπτικές στη χώρα μας, αν, όπως τεκμηριώνουν όλες οι έρευνες, είμαστε μία χώρα της οποίας ο πληθυσμός και μειώνεται και γηράσκει με εντεινόμενους ρυθμούς, και, ταυτόχρονα, αν δεν ανασχέσουμε τη φυγή νέων κυρίως Ελλήνων στο εξωτερικό, λόγω της οικονομικής κρίσης, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί να βρισκόμαστε, στο όχι μακρινό μέλλον, ενώπιον εθνικής κρίσης», παρατήρησε.

Σε ότι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών επισήμανε ότι το κεκτημένο που πετύχαμε στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, με πολύ κόπο και κόστος, δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε και οι εξελίξεις κατέδειξαν τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της Συμφωνίας.

«Έπρεπε και μπορούσαμε να απαιτήσουμε και να επιτύχουμε πολύ περισσότερα. Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι άλλοι επείγονταν για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αυτοί είχαν ακόμα να αποδείξουν πολλά. Εξάλλου, όπως φάνηκε, τα ζητήματά τους είναι περισσότερα από τα ζητήματα με την Ελλάδα.

Και, επίσης, οι εξελίξεις κατέδειξαν, με τον πιο προφανή τρόπο, τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της συμφωνίας», επισήμανε.

Σε ότι αφορά την τελευταία του δήλωση, ο πρώην πρωθυπουργός δικαιώθηκε πριν από λίγο και σε αυτό αφού ο ίδιος ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζ.Ζάεφ εκβιάζει για την Συμφωνία επειδή δεν ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ.

Ναι, με μια διαφορά όμως: Ότι τα Σκόπια έχουν ήδη ωφεληθεί από την Συμφωνία καθώς με αυτήν εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ. Εκεί τι γίνεται; Το VMRO θα κερδίσει τις εκλογές και θα κρατήσει το κομμάτι της Συμφωνίας που τους συμφέρει αφού κανείς δεν μας υπολογίζει.

Στην Αθήνα δεν πρόκειται να μιλήσει κανείς όσες παραβιάσεις και αν κάνουν οι Σκοπιανοί στην Συμφωνία των Πρεσπών. Και εμείς θα έχουμε αναγνωρίσει «μακεδονική» εθνότητα και «γλώσσα». Εν ολίγοις αυτό που προετοιμάζουν οι Σκοπιανοί είναι η αναστολή των υποχρεώσεών τους σε ότι αφορά το εσωτερικό της χώρας, που σημαίνει ότι θα κάνουν χρήση του ονόματος «Μακεδονία» σκέτο και δεν πρόκειται να ξαναμπούν πινακίδες στα αγάλματα του Αλέξανδρου και του Φίλιππου που να λένε πως είναι Έλληνες.

Ο Κ.Καραμανλής άργησε να μιλήσει πολλά χρόνια, φήμες έλεγαν πως φοβόταν να το πράξει λόγω της υπόθεσης «Πυθία» του γνωστού σχεδίου δολοφονίας που φέρεται πως είχε ενορχηστρωθεί εναντίον του (βάσει πορίσματος ανακριτή) αλλά όταν επέλεξε να το κάνει είπε πράγματα… to the point.

Ήταν μακράν η πιο εμπεριστατωμένη πολιτική τοποθέτηση από πρώην πρωθυπουργό.

Το συνολικό νόημα της παρέμβασης αυτής είναι πως «είμαστε μόνοι μας» και μην περιμένουμε κανέναν να μας υποστηρίξει για τα δικά μας εθνικά δίκαια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κάτι που άλλωστε είναι και λογικό, ο καθείς ασχολείται με τα δικά του συμφέροντα, πρέπει να μάθουμε να κάνουμε το ίδιο και εμείς ακόμα κι αν το βρίσκουμε… κουραστικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.