ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Μ.Χαρακόπουλος για Αγία Σοφία: «Η ΕΕ οφείλει να αντιδράσει δυναμικά»

Μ.Χαρακόπουλος για Αγία Σοφία: «Η ΕΕ οφείλει να αντιδράσει δυναμικά»

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος βρέθηκε στο Λουτρό Ελασσόνας και τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής του Δήμου Κιλελέρ και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος.

Ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας τόνισε αρχικά: «Αν κάτι κατάφερε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας είναι η συνειδητοποίηση όλων ότι η Τουρκία έχει πια οριστικά απομακρυνθεί από τη Δύση. Οι συγκλονιστικές εικόνες με τους μπερντέδες στα ψηφιδωτά της Μεγάλης Εκκλησίας, που έκαναν το γύρο του κόσμου, επιβεβαίωσαν στα μάτια κάθε πολιτισμένου ανθρώπου την τεράστια απόσταση που χωρίζει πλέον την Τουρκία από αυτό που αποκαλούμε ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που είναι επίσης επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, υποστήριξε ακόμα ότι «η επίκληση της “κατάκτησης” και του “δικαιώματος της σπάθης” από την επίσημη Τουρκία, για να δικαιολογήσει τη μετατροπή σε τζαμί του συμβόλου της οικουμενικής ορθοδοξίας, δείχνει τη διολίσθησή της Άγκυρας σε απόψεις που δεν απέχουν πολύ από εκείνες των Ταλιμπάν, που κατέστρεψαν μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς ως ειδωλολατρικά.

Άλλωστε, το ακούσαμε κι αυτό! Δεν τους αρκεί ότι στο παρελθόν κατέστρεψαν έργα τέχνης, σοβάτισαν τα χρυσά ψηφιδωτά, ασβέστωσαν τοιχογραφίες, τώρα έφθασε στο σημείο Τούρκος “ιστορικός” να ζητά την αποκαθήλωση των ψηφιδωτών, που αποκαλύφθηκαν όταν το 1934 μετετράπη η Αγία Σοφία σε μουσείο, γιατί τα θεωρεί βλάσφημα για το ισλάμ».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως πρόσθεσε: «Η σημερινή Τουρκία έκανε ένα τεράστιο βήμα οπισθοδρόμησης. Αντί να αντιληφθεί τον τεράστιο πλούτο που συνιστούν τα μοναδικά ελληνιστικά και βυζαντινά-χριστιανικά μνημεία που βρίσκονται στην επικράτειά της, δείχνει να ενοχλείται διότι υπενθυμίζουν τον πολιτισμό που προϋπήρξε της εμφάνισης των Τούρκων στη Μικρά Ασία. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αργήσει η ημέρα που θα επικρατήσουν πιο νηφάλιες απόψεις στη γείτονα χώρα. Μέχρι τότε η ΕΕ και συνολικότερα ο δυτικός κόσμος οφείλει να αντιδράσει δυναμικά, προασπίζοντας τις αρχές και αξίες που συμβολίζει για τον παγκόσμιο πολιτισμό η Αγία Σοφία απέναντι στη βαρβαρότητα και το σκοταδισμό που φαίνεται να επικρατούν στην Τουρκία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.