ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Νέοι «Πάτσηδες» και «Χειμάρες» στη ΝΔ: Ποιοι πήραν 420 αναθέσεις των 5,5 εκατ. ευρώ σε 40 μήνες!

Είναι απίστευτο πως όλοι στη ΝΔ (στελέχη και «φίλοι») κάνουν «χρυσές δουλειές» με τα χρήματα των φορολογουμένων

Νέοι «Πάτσηδες» και «Χειμάρες» στη ΝΔ: Ποιοι πήραν 420 αναθέσεις των 5,5 εκατ. ευρώ σε 40 μήνες!

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για νέα στελέχη της ΝΔ ή «φίλων» της ΝΔ που εμπλέκονται οι εταιρείες τους σε «χρυσές» δουλειές με το Δημόσιο που τους αποφέρουν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ όπως στην περίπτωση του Ανδρέα Κουτούπη (συντονιστής της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ) και του Ανδρέα Ροδάκου (ο οποίος δεν κατέχει επίσημη θέση στη ΝΔ, αλλά είναι φίλος του Άδωνη Γεωργιάδη).

Συγκεκριμένα την τελευταία τριετία έχουν εξασφαλίσει μέσω διαφόρων εταιρειών συμφερόντων τους, σχεδόν 420 συμβάσεις αξίας 5,5 εκατ. ευρώ περίπου από το Δημόσιο!

Αυτό αποδεικνύει πως η ΝΔ έχει δημιουργήσει έναν κερδοφόρο κύκλο εργασιών για όλους τους «φίλους» και όχι μόνο για τους βουλευτές της.

Μόνο που αυτός ο κύκλος εργασιών χρηματοδοτείται από τα χρήματα των φορολογουμένων, οι οποίοι διαβιούν με μισθούς φτώχειας των 600 ευρών και μάλιστα έρχονται τα funds (πίσω από τα οποία κρύβονται επίσης στελέχη της ΝΔ) και τους παίρνουν τα σπίτια για μικρά χρέη.

Την αποκάλυψη έκανε ο γνωστός δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης σε άρθρο του σε γνωστή ιστορσελίδα.

«Ο 49 ετών Ανδρέας Γ. Κουτούπης είναι ιδρυτής και βασικός μέτοχος της ελεγκτικής εταιρείας KnR Governance, Risk, Compliance & Internal Audit Services.

Είναι αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Λογιστικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς επαγγελματικής του σταδιοδρομίας στον χώρο της ελεγκτικής έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλες τις μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα και τις θυγατρικές τους στα βαλκάνια σε έργα εταιρικής διακυβέρνησης, διαχείρισης επιχειρηματικών κινδύνων και εσωτερικού ελέγχου, όπως επίσης και με περισσότερους από 200 οργανισμούς και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στις εκλογές του 2019 συνέβαλε στη νίκη της ΝΔ, από την κρίσιμη θέση του συντονιστή της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας. Αν και εν συνεχεία δεν κατέλαβε κυβερνητική θέση, ωστόσο είδε τις δουλειές να απογειώνονται, καθώς η KnR βρέθηκε να λαμβάνει πλήθος απευθείας αναθέσεων και διαγωνισμών από το Δημόσιο.

Συμβολή σε αυτό είχε και ο μέτοχος μειοψηφίας της KnR και συνεργάτης του Κουτούπη, ο εσωτερικός ελεγκτής Άκης Ροδάκος, ο οποίος εκμεταλλευόμενος αρχικά τις γνωριμίες του συνεταίρου του φέρεται να ανέπτυξε ένα δίκτυο στενών επαφών με στελέχη του κυβερνόντος κόμματος. Θεωρείται πως οι γνωριμίες αυτές οδήγησαν την KnR, αλλά και τον ίδιο τον κ. Ροδάκο ατομικά, να σαρώνει τους διαγωνισμούς για διάφορα έργα», σημειώνεται χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Τον Ιούλιο του 2020 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης κατήγγειλε τις απευθείας αναθέσεις στην εταιρεία των Κουτούπη – Ροδάκου, ενώ τον Νοέμβριο του 2021 το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε έλεγχο στα γραφεία της εταιρείας μετά από καταγγελία, με τον κ. Κουτούπη να δηλώσει στην ιστοσελίδα ότι το ζήτημα αφορά προσωπικά δεδομένα, σημειώνοντας ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Όσο για τον Ανδρέα Ροδάκο, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι συνέχιζε να παίρνει τις δουλειές που άφηνε η ελεγχόμενη από τις αρχές KnR, τόσο μέσω της ατομικής επιχείρησής του, όσο και μέσω της συζύγου του, η επιχείρηση της οποία έχει εξασφαλίσει μεμονωμένα από το Δημόσιο συμβάσεις άνω των 500.000 ευρώ απ΄οτο 2019.

Η εταιρεία Spark, η οποία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, έναν μήνα μετά τους ελέγχους στην KnR υπό την πρώην υπάλληλο της KnR, Παρασκευή Καλδίρη, φέρεται ότι έχει εξασφαλίσει 81 συμβάσεις με δημόσιους φορείς εντός του 2022, το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 1,32 εκατ. ευρώ.

«Είναι ενδεικτικό πως μόνον μέσα στο Δεκέμβριο του 2022 η ΙΚΕ εξασφάλισε 18 συμβάσεις συνολικού ύψους 326.110 ευρώ! Το γεγονός ότι η Διαύγεια κατακλείστηκε από συμβάσεις της Spark Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Μονοπρόσωπη ΙΚΕ τράβηξε την προσοχή ΜΜΕ που έκαναν σχετικές αναφορές», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ο Θανάσης Κουκάκης που υπογράφει το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι απευθύνθηκε στους κ.κ Καλδίρη, Ροδάκο και Κουτούπη, ούτως ώστε να μιλήσουν για τα όσα καταγγέλλονται εις βάρος τους. Στον ενδιάμεσο χρόνο διαπιστώθηκε ότι αφαιρέθηκε από το site της Νέας Δημοκρατίας η αφιερωμένη σε αυτόν ενότητα που αναφερόταν στην ιδιότητά του ως συντονιστή της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ.

Ο ίδιος σημείωσε πως πρόκειται για σύμπτωση.

Ο Ανδρέας Κουτούπης δήλωσε, μεταξύ άλλων ότι όλες οι συμβάσεις με το Δημόσιο «είναι καθόλα νόμιμες και ελεγμένες από τα αρμόδια όργανα». 

«Το γεγονός ότι μόλις τρία πρόσωπα με διασυνδέσεις με το σύστημα κεντρικής εξουσίας πέτυχαν μέσα σε διάστημα περίπου τριών ετών να εξασφαλίσουν σχεδόν 420 συμβάσεις αξίας 5,5 εκατ. ευρώ περίπου από το Δημόσιο μέσα από εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις και διαγωνιστικές διαδικασίες, επαληθεύει σε μεγάλο βαθμό τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για το όργιο στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος», καταλήγει το δημοσίευμα.

Στη ΝΔ δεν προλαβαίνουν να μετρούν τα οικονομικά σκάνδαλα των στελεχών της λίγους μήνες πριν τις εκλογές.

 Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ Ανδρέας Πάτσης, εκτός από διάτρητο Πόθεν Έσχες είχε εξασφαλίσει για το δικηγορικό του γραφείο 27 συμβάσεις με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία συνολικού ύψους 821.877 ευρώ.

Πριν ακόμα και την αποκάλυψη των δραστηριοτήτων Πάτση είχε προγηθεί η περίπτωση του βουλευτή Μαγνησίας Κ.Μαραβέγια που σαν να μην τρέχει τίποτα είχε εγκριθεί να λάβει από τον Αναπτυξιακό Νόμο και από τραπεζικά δάνεια 11 εκατομμύρια ευρώ!

Ακολούθησε η αποκάλυψη της υπόθεσης του βουλευτή Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας Θέμη Χειμάρα, ο οποίος μέσω επιχειρήσεων συμφερόντων του είσπραξε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από συμβάσεις του Δημοσίου.

Τα προηγούμενα 24ωρα ήλθε στο φως και η υπόθεση της βουλευτού Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Άννας Ευθυμίου, η οποία παρείχε υπηρεσίες σε σταθερή βάση προς τον ΕΦΚΑ, παράλληλα με τη βουλευτική της θητεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.