Νότης Μηταράκης: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της – Η ΕΕ πρέπει να απαιτήσει το ίδιο από την Τουρκία

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης βρέθηκε στη σύνοδο MED5 στην Κύπρο

Νότης Μηταράκης: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της – Η ΕΕ πρέπει να απαιτήσει το ίδιο από την Τουρκία

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης κάνει λόγο για ανησυχία και προβληστισμό σχετικά με την προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό ζήτημα και η άρνησή της να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου MED5 στην Κύπρο, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε στην τοποθέτησή του ότι έχει έρθει η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση συλλογικά και συντονισμένα να απαιτήσει από την Τουρκία να ελέγξει τα σύνορά της, να αποτρέψει τις παράνομες αναχωρήσεις από το έδαφός της και να λάβει μέτρα κατά των παράνομων διακινητών, ως οφείλει.«Παράλληλα, πρέπει να επανεκκινήσει η διαδικασία επιστροφών στην Τουρκία βάσει της Κοινής Δήλωσης. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην προστασία των συνόρων της, όπως αυτό επιβάλλεται από το διεθνές δίκαιο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι, μετά την θεμελίωση το 2020 της συστηματικής συνεργασίας των MED5, των χωρών που αντιμετωπίζουν καθημερινά τις έντονες επιπτώσεις της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης, πλέον αναδεικνύεται η σημασία που αποδίδεται στο ζήτημα της μετανάστευσης, στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου για τη διαχείριση του ακανθώδους αυτού ζητήματος.«Η Διάσκεψη ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συντονίσουμε τις εθνικές μας θέσεις ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών, που θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο».Κεντρικό άξονα της συζήτησης αποτέλεσαν οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων επί του Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Και όπως σημείωσε ο κ. Μηταράκης, «η κοινή θέση των μεσογειακών χωρών είναι σαφής: η επιτυχής κατάληξη της διαπραγμάτευσης εξαρτάται από την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της ευθύνης διαχείρισης που έχουν επωμιστεί τα κράτη πρώτης υποδοχής και της αναγκαίας αλληλεγγύης που οφείλουν να επιδείξουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ένα σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης είναι λειτουργικό μόνον εφόσον διασφαλίζει τη δίκαιη και άμεση κατανομή του βάρους διαχείρισης των προσφυγικών ροών».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.