Ο Μπάιντεν έβαλε ξανά την Κούβα στις χώρες που δεν συνεργάζονται κατά της τρομοκρατίας

Μεγαλώνει η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες

Ο Μπάιντεν έβαλε ξανά την Κούβα στις χώρες που δεν συνεργάζονται κατά της τρομοκρατίας

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συμπεριέλαβε ξανά την Κούβα στη λίστα των χωρών που σύμφωνα με τις ΗΠΑ «δεν συνεργάζονται πλήρως» μαζί τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δημιουργώντας νέο κλίμα εντάσεων στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, στην τελική αξιολόγηση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην αμερικανική εφημερίδα της κυβερνήσεως, συμπεριέλαβε την Κούβα μεταξύ των πέντε χωρών – μαζί με το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, τη Βενεζουέλα και τη Συρία – που οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποχρεούται βάσει νόμου να παρέχει ετησίως τη συγκεκριμένη λίστα στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες προέβλεψε χθες Πέμπτη την κίνηση αυτή, καθώς με αφορμή ένα προσχέδιο του Μπλίνκεν στις 11 Μαΐου, έκανε λόγο για «ακόμη ένα ψέμα» από την Ουάσινγκτον.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδίδονται ξανά σε συκοφαντίες, υποστηρίζοντας ότι η Κούβα δεν συνεργάζεται επαρκώς στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» έγραψε ο Ροντρίγκες σε ανάρτησή του στο Twitter, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «πρόσχημα για τη συνέχιση ενός αδιάκοπου οικονομικού πολέμου, ο οποίος αποκηρύσσεται διεθνώς».

Η αξιολόγηση των ΗΠΑ είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτήν που εξέδωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν πριν από έναν χρόνο. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η αξιολόγηση της Κούβας ήταν αποτέλεσμα της επανεξέτασης των «αντιτρομοκρατικών στόχων για τη συγκεκριμένη χώρα και μιας ρεαλιστικής εκτίμησης των δυνατοτήτων της».

Η αξιολόγηση έρχεται σε συνέχεια της απόφασης Μπάιντεν να ακυρώσει ορισμένους περιορισμούς από την εποχή της θητείας Τραμπ που αφορούσαν τα εμβάσματα και τα ταξίδια στην Κούβα, μέτρα που η Αβάνα έχει χαρακτηρίσει ανεπαρκή και πολιτικά υποκινούμενα.

Η ένταση μεταξύ των πλευρών αυξήθηκε εξαιτίας των ενδείξεων ότι η Κούβα – μαζί με τη Νικαράγουα και την κυβέρνηση Μαδούρο στη Βενεζουέλα – θα αποκλειστεί από τη Σύνοδο της Αμερικής που θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα. Το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ από πολλούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει την Κούβα «χορηγό της τρομοκρατίας» λίγο προτού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, κάτι που διαφέρει βέβαια από την αξιολόγηση περί «ανεπαρκούς συνεργασίας» στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.