ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

«Όμηροι» της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων: Το «αλαλούμ» που δημιούργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ακυρώνονται χιλιάδες αγοραπωλησίες

«Όμηροι» της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων: Το «αλαλούμ» που δημιούργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σε άλυτο πρόβλημα για τις μεταβιβάσεις ακινήτων εξελίσσεται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων η υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου πριν από κάθε συμβολαιογραφική πράξη, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες πώλησης ή μεταβίβασης να να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου δεν γίνεται δωρεάν αλλά πληρώνεται αδρά από τους ιδιοκτήτες ακινήτων και χωρίς αυτήν δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το ακίνητο τους, δηλαδή να το πουλήσουν.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως πρέπει να δηλώνεται από τους ιδιοκτήτες για το εκάστοτε διαμέρισμα συγκεκριμένο εμβαδόν προτού εκδοθεί η απαραίτητη για την μεταβίβαση ακινήτου, ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.

Ωστόσο, όταν προκύπτει ανάγκη αλλαγής των δηλωθέντων τετραγωνικών μέτρων, εκ των πραγμάτων πρέπει να αλλάξουν το δηλωθέν εμβαδόν τους και οι ιδιοκτήτες των διπλανών διαμερισμάτων καθώς ο όροφος κάθε κτιρίου έχει δηλωμένο και συγκεκριμένο εμβαδόν που απαρτίζεται από το άθροισμα των επιμέρους χώρων.

Πρακτικά αυτό είναι αδύνατο να συμβεί.

Δύο στα τρία συμβόλαια δεν μπορούν να ολοκληρωθούν εξαιτίας της ασυμφωνίας των εμβαδών των ιδιοκτησιών σε σχέση με τους τίτλους τους!

Τι σημαίνει λοιπόν αυτή η ασυμφωνία;

«Σημαίνει πως εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα σε όλη τη χώρα είναι εκτός συναλλαγής…», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.

«Πηγή του κακού είναι οι ακόμη και ελάχιστες διαφορές στα εμβαδά που προκύπτουν από τις επιμετρήσεις για την κατάρτιση της Ταυτότητας Κτιρίου, που ισχύει από την 1η Απριλίου 2022, σε σχέση με αυτά που αναφέρονται στα συμβόλαια κτήσης τους.

Το θέμα έχει αναχθεί σε ευρύτερης σημασίας κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να επιλύσει».

Η κυβέρνηση όμως όχι μόνο δεν το επιλύει αλλά αντιθέτως δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Φροντίζει να τους επιβαρύνει με πρόσθετα βάρη όπως η πυροπροστασία ακινήτων, η ενεργειακή αναβάθμιση (δεν γίνεται δωρεάν και επί της ουσίας είναι χτίσιμο του ακινήτου από την αρχή), ή η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων και εν συνεχεία φροντίζει να μην μπορούν να πουλήσουν τα ακίνητά τους ώστε να καταχρεωθούν και να μπορέσει κάποια στιγμή το Δημόσιο να τους τα πάρει για ένα «κομμάτι ψωμί» σε πλειστηριασμό.

Τώρα το γιατί επιδιώκεται αυτό είναι κάτι το οποίο θα γίνει κατανοητό στο μέλλον αλλά τότε θα είναι αργά για «δάκρυα»…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως, είναι εντυπωσιακό πως μία υποτίθεται φιλελεύθερη κυβέρνηση έχει επιβάλει «βάρη» στην ακίνητη περιουσία τα οποία θυμίζουν Σοβιετική Ένωση, σε μία ιδιότυπη νεοκομμουνιστική εκδοχή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.