
Σχετικά με την απάντηση μέσω «διαρροών» από την κυβέρνηση ότι «Δεν υπάρχει θέμα παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον ΦΠΑ» δημοσιογραφικά να αναφέρουμε ότι… όντως υπάρχει θέμα.
Μάλιστα πριν από τρεις μήνες περίπου o Oλλανδός επίτροπος Wopke Bastiaan Hoekstra είχε πει πως οι Οδηγίες της ΕΕ υπάρχουν και έπρεπε να έχουν ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο της Ελλάδας ήδη από τις 31/12/2024.
Κάτι το οποίο όντως δεν έγινε.
Ο Μητσοτάκης είναι ένας αδίστακτος κ επικίνδυνος ΨΕΥΤΗΣ
Έγγραφο της Κομισιόν:
Η Ελλάδα δεν ενσωμάτωσε 2 κρίσιμες οδηγίες για τον ΦΠΑ που θα ελάφρυναν μικρές επιχειρήσεις κ θα μείωναν τον ΦΠΑ σε τρόφιμα κ φάρμακα.— Έπρεπε να ισχύουν από 31/12/2024.
— Η κυβέρνηση Μητσοτάκη… pic.twitter.com/qrqQFavApR
— Πεν Νταλαούρα (@ntalaoura) September 8, 2025
Συγκεκριμένα, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ρουμανία δεν μετέφεραν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία (ΕΕ) 2022/542, η οποία αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ.
Η οδηγία αυτή επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν μειωμένους ή ακόμη και μηδενικούς συντελεστές ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, φάρμακα και προϊόντα για ιατρική χρήση.
Η προθεσμία για την πλήρη ενσωμάτωση της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Καθώς τα πέντε κράτη-μέλη δεν κοινοποίησαν τα απαιτούμενα μέτρα, η Επιτροπή τους καλεί να συμμορφωθούν εντός δύο μηνών.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.