
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) ενέκρινε σήμερα το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Για το σκάνδαλο της μοιρασιάς πολλών δισ. ευρώ με απευθείας αναθέσεις, το pronews.gr έχει μιλήσει εκτενώς και θα πει ακόμα περισσότερα.
Τα κύρια προγράμματα που εγκρίθηκαν
• «Ασπίδα του Αχιλλέα» – Ολιστικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου με επάλληλους θόλους αντιαεροπορικής, αντιβαλλιστικής και anti-drone προστασίας.
• Συστήματα μη κινητικής αντιμετώπισης μη επανδρωμένων σκαφών.
HERON 1 – Απόκτηση συστήματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
• Μικροί δορυφόροι SAR (Synthetic Aperture Radar) με δυνατότητα άμεσης εικόνας υπό πλήρη εθνικό έλεγχο.
• V-BAT – Απόκτηση δέκα επιπλέον συστημάτων μη επανδρωμένων αεροχημάτων Class II.
• Διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης ως βασικό τμήμα της στολής του σύγχρονου μαχητή.
• Τρία νέα μεταγωγικά C-390 Millennium (Embraer) με δυνατότητα ανεφοδιασμού μαχητικών στον αέρα – το πρώτο αναμένεται το 2027.
• Δέκα υποβρύχια οχήματα ειδικών επιχειρήσεων (οκτώ στο Σκαραμαγκά, δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο).
• Αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ με νέα ανθυποβρυχιακά συστήματα.
• Πύραυλοι HELLFIRE με καθοδήγηση laser για τα ελικόπτερα Apache.
• Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στις ΗΠΑ για αξιωματικούς σε θέματα αυτόνομων συστημάτων και Τεχνητής Νοημοσύνης.
.Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε σήμερα ένα μεγάλο μέρος της «Ατζέντας 2030», αλλά όπως ανέφερε ο Υπουργός, «δεν ολοκληρώσαμε».
Τον Σεπτέμβριο αναμένεται η παρουσίαση της δεύτερης φάσης της νέας Δομής Δυνάμεων, μαζί με την επόμενη φάση του μακροπρόθεσμου εξοπλιστικού προγράμματος για την περίοδο 2027-2037.
Βέβαι για ποιον Σεπτέμβριο μιλάει από την στιγμή που τότε είναι πολύ πιθανό να έχουν προκηρυχθεί εκλογές.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.