Πώς η Τουρκία καταχώρησε τον όρο «Turkaegean» και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε τίποτε για να το ακυρώσει

Ακόμα και τώρα μπορεί να αντιδράσει και δεν αντιδρά!

Πώς η Τουρκία καταχώρησε τον όρο «Turkaegean» και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε τίποτε για να το ακυρώσει

Το περασμένο καλοκαίρι, δηλαδή τον Ιούνιο του 2022, προκλήθηκε σάλος με την αποκάλυψη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πήρε είδηση και δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τη χρήση του όρου Turkaegean από την Άγκυρα, αλλά δεν φάνηκε να «ιδρώνει» γι’ αυτό.

Έτσι, παρότι όπως αποκαλύπτεται μέσα από σχετικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μπορούσε έστω και με καθυστέρηση, να διαμαρτυρηθεί και να διεκδικήσει την ακύρωση της χρήσης του σήματος, επέλεξε για μια ακόμη φορά να αδιαφορήσει.

Επί της ουσίας πάντως και όπως προκύπτει από απάντηση της Κομισιόν προς την ευρωομάδα της ΝΔ, δύο Κύπριους ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος και τον Κώστα Παπαδάκη του ΚΚΕ, οι οποίοι είχαν καταθέσει ερωτήσεις αναφορικά με το εμπορικό σήμα Turkaegean, ακόμη μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχει γίνει από ελληνικής πλευράς κάποια ενέργεια, ώστε να αποτραπεί η Άγκυρα να το χρησιμοποιεί.

Συγκεκριμένα, αναφέρει για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν, ότι οποιοσδήποτε –νομικό ή φυσικό πρόσωπο- θίγεται από το σήμα Turkaegean, μπορεί ακόμη να καταθέσει στο αρμόδιο γραφείο της Ε.Ε. αίτηση κήρυξης ακυρότητας και αυτό παρά το γεγονός ότι η Αθήνα, δεν υπέβαλε εγκαίρως ένσταση για το σήμα. Παρόλα αυτά, η Αθήνα, δεν έχει προχωρήσει σε απολύτως καμία ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι το σήμα Turkaegean, ζητήθηκε από την Άγκυρα να καταχωρηθεί τον Ιούλιου του 2021 και δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου.

Η Ελλάδα είχε τότε περιθώριο τριών μηνών, ώστε να υποβάλλει ένταση, πράγμα το οποίο δεν συνέβη ποτέ.

Έτσι τον Δεκέμβριο του 2021 το σήμα Turkaegean καταχωρήθηκε επίσημα. Τότε, ελλείψει άλλων ενεργειών που μπορούσαν να γίνουν, το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ώστε να εντοπιστεί ο άνθρωπος που έκανε το λάθος, που δεν ενημέρωσε δηλαδή εγκαίρως για το αίτημα της Τουρκίας, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες.

Τελικά, όπως ενημερώνει ο ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν σε έγγραφη απάντησή του με ημερομηνία 17 Αυγουστού 2022, ενώ το αρμόδιο γραφείο της Ε.Ε. (EUIPO) δεν μπορούσε αυτοβούλως να ακυρώσει το σήμα, «οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο μπορεί να ζητήσει από το EUIPO να επανεξετάσει το εν λόγω σήμερα, καταθέτοντας αίτηση κήρυξης ακυρότητας».

Εάν κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας διαδικασίας επισημαίνει επίσης ο επίτροπος, διαπιστωθεί ότι το σήμα είναι αντίθετο προς τη δημόσια τάξη ή ότι συντρέχει οποιοσδήποτε από τους άλλους λόγους ακυρότητας που προβλέπονται στον κανονισμό της Ε.Ε., το σήμα κηρύσσεται άκυρο.

Ο επίτροπος καταλήγει τονίζοντας ότι όποιος αμφισβητεί το επίμαχο σήμα μπορεί πλέον να κινήσει διαδικασία επανεξέτασής του, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στο EUIPO και μάλιστα αν η αίτηση απορριφθεί, ο αιτών έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση ενώπιον του δικαστηρίου της Ε.Ε., το οποίο είναι η τελική και μοναδική Αρχή για να αποφασίσει αν το Turkaegean παραβιάζει το δίκαιο της Ε.Ε.

Από την απάντηση του επιτρόπου, η οποία μεταξύ των άλλων απευθύνεται και στους ευρωβουλευτές της ΝΔ οι οποίοι κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν, προκύπτει ότι η Αθήνα, δια του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης, δηλαδή του Άδωνη Γεωργιάδη, μπορεί ακόμη, έστω και αν έχει καθυστερήσει ενάμιση ολόκληρο χρόνο, να προχωρήσει σε ενέργειες για την απαγόρευση της χρήσης του Turkaegean από την Τουρκία. Το ότι δεν το έχει πράξει, αποδεικνύει απλώς ότι πρόκειται για «τουρκοφάγους» στα λόγια.

Διαβάστε την ερώτηση των ευρωβουλευτών της ΝΔ και δύο Κύπριων συναδέλφων τους

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-002460/2022 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Βαγγέλης Μεϊμαράκης (PPE), Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (PPE), Μαρία Σπυράκη (PPE), Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη (PPE), Στέλιος Κυμπουρόπουλος (PPE), Μανώλης Κεφαλογιάννης (PPE), Θεόδωρος Ζαγοράκης (PPE), Λουκάς Φουρλάς (PPE), Λευτέρης Χριστοφόρου (PPE)

Θέμα: Χρήση του εμπορικού σήματος «Turkaegean» από την Τουρκία

Στις 15 Δεκεμβρίου 2021 έγινε δεκτό από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) το αίτημα της Τουρκίας για κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «Turkaegean» ως σήματος της ΕΕ (EU trade mark). Το αίτημα είχε καταχωρηθεί από τις 16 Ιουλίου του ίδιου έτους και θα ισχύει για μία δεκαετία, ενώ παράλληλα καταχωρήθηκε και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοτησίας (WIPO). Μάλιστα, οι ΗΠΑ απέρριψαν το σχετικό αίτημα.

Η χρήση του εμπορικού σήματος «Turkaegean» για τουριστικούς σκοπούς είναι αφενός παραπλανητική, αφού επιχειρεί να συνδέσει άρρηκτα το Αιγαίο Πέλαγος και τα Ελληνικά νησιά με την Τουρκία προκαλώντας σύγχυση στους υποψήφιους επισκέπτες, και αφετέρου αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας δεν συνάδει με τις αρχές καλής γειτονίας, μία από τις προϋποθέσεις για την ένταξη στην ΕΕ. Την ίδια στιγμή είναι απαράδεκτο που ένα τέτοιο αίτημα έγινε δεκτό στους κόλπους της ΕΕ, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς σχεδιάζει να αποτρέψει τη χρήση από την Τουρκία αυτού του σήματος ως «πάτημα» για την περαιτέρω αμφισβήτηση της κυριαρχίας επί των Ελληνικών νησιών και των υδάτων που τα περικλείουν; Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει προκειμένου να αποτρέψει στο μέλλον την έγκριση αντίστοιχων σημάτων στο πλαίσιο του EUIPO;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.