ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η ΠτΔ υποδέχτηκε νεαρούς Ρομά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά

Ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους

Η ΠτΔ υποδέχτηκε νεαρούς Ρομά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ρομά», η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με πέντε νέους Ρομά.

Πρόκειται για νέους που κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

«Χαίρομαι πολύ που σας υποδέχομαι εδώ, την ημέρα αυτή που έχει καθιερωθεί παγκόσμια ως ημέρα των Ρομά, για την ενσωμάτωση των Ρομά, για να θυμόμαστε αυτά που έχουν θυσιάσει και όσα έχουν περάσει στο παρελθόν και να δίνουμε μια προοπτική για το μέλλον» σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η κα Σακελλαροπούλου περιέγραψε τους νέους ως «ζωντανή απόδειξη ότι ακριβώς όταν δίνουμε ευκαιρίες στους ανθρώπους, που δικαιούνται καθ’ όλα να έχουν ισότητα ευκαιριών, να είναι ίσοι στην κοινωνία όπως πρέπει να είμαστε όλοι, η ένταξη και η ενσωμάτωση γίνεται πιο εύκολα». «Τα παιδιά αυτά είναι ένα πάρα πολύ καλό παράδειγμα ότι οι άνθρωποι χρειάζονται ευκαιρίες. Με τις ευκαιρίες μπορούν να προχωρήσουν και γίνονται παράδειγμα για τους επόμενους, και έτσι σιγά-σιγά προχωρούν οι δημοκρατικές κοινωνίες».

Η Πρόεδρος συνομίλησε με τον Παρασκευά Σελίμ, τον Γιώργο Κυδώνη, τον Μάνο Μουλιανάκη, τη Γωγώ Καλπαζίδου και την Ειρήνη Ράπου, όλοι προερχόμενοι από τσιγγάνικες κοινότητες που πλέον σπουδάζουν και διακρίνονται ο καθένας στον τομέα του.

Οι πέντε νέοι προσέφεραν στην Πρόεδρο ως δώρο το βιβλίο «Το Ξεχασμένο Ολοκαύτωμα» που αφορά τα δεινά των Ρομά από τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και ένα βιβλίο που εξέδωσαν οι ίδιοι με παραδοσιακές συνταγές των Ρομά. Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο για τη μαγειρική των Ρομά, η κυρία Σακελλαροπούλου διαπίστωσε πόσες κοινές ρίζες και αναγωγές έχουν οι κουλτούρες μας και συζήτησε με τη Γεωργία Καλπαζίδου, η οποία ξεκινώντας από την τσιγγάνικη κοινότητα του Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης είναι πλέον μεταπτυχιακή φοιτήτρια Γλωσσολογίας και μητέρα ενός αγοριού.

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η Πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι οι πέντε νέοι «είδαν στη δημόσια εκπαίδευση μια ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης και επανεκτίμησης της θέσης τους στη σύγχρονη κοινωνία. Με πείσμα και υπομονή κατόρθωσαν να σπάσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, να αμφισβητήσουν στην πράξη αναχρονιστικές συνθήκες και να ανοίξουν τα φτερά τους στον επαγγελματικό στίβο, συμβάλλοντας παράλληλα στην κατάρριψη των στερεοτύπων».

Η κα Σακελλαροπούλου έκανε ξεχωριστή αναφορά στη Γεωργία Καλπαζίδου και την Ειρήνη Ράπου, από την τσιγγάνικη κοινότητα της Φλώρινας, τονίζοντας ότι «ιδιαίτερα με χαροποιεί το γεγονός ότι οι δύο κοπέλες επέλεξαν σπουδές που θα τις οδηγήσουν, ως εκπαιδευτικούς πια, στις σχολικές αίθουσες, ενώ η ενασχόλησή τους αφορά την κοινωνική ένταξη των Ρομά και την καταπολέμηση της μαθητικής διαρροής. Γνωρίζω πολύ καλά ότι κατέβαλαν διπλάσιο κόπο από τα αγόρια ώστε να χειραφετηθούν από το οικογενειακό παραδοσιακό πλαίσιο και να απαιτήσουν ισότιμη συμμετοχή στη μόρφωση και την παιδεία».

«Η Γωγώ, ο Γιώργος, η Ειρήνη, ο Μάνος και ο Παρασκευάς αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα ενσωμάτωσης των Ρομά στην κοινωνία και ισχυρή απάντηση στα φαινόμενα ρατσισμού και διακρίσεων που παλεύουμε όλοι μαζί να εξαλείψουμε από τον τόπο μας. Όλοι αξίζουν μια ευκαιρία» καταλήγει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.