ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Είμαστε βέβαιοι ότι Ελεωνόρα θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας στην Ευρωβουλή!

Εκτέθηκε (ξανά) ο Αλέξης Τσίπρας: Η γκάφα του με το… «λεφτά από ελικόπτερο»

Εκτέθηκε (ξανά) ο Αλέξης Τσίπρας: Η γκάφα του με το… «λεφτά από ελικόπτερο»

Εκτέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή του ομιλία στο Ζάππειο. Οι λογογράφοι του ήταν μάλλον αδιάβαστοι, εξωθώντας τον σε μια ακόμα γκάφα.

Συγκεκριμένα, προκειμένου να αρθρώσει ένα επιχείρημα, ο Τσίπρας επικαλέστηκε κάτι που όπως υποστήριξε είχε πει ο Μίλτον Φρίντμαν. Μόνο που ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος δεν το είχε πει ποτέ έτσι!

Ιδού τι ανέφερε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας: «Πριν από 50 σχεδόν χρόνια, ένας νομπελίστας οικονομολόγος, πρότεινε μια αντίστοιχη λύση για μια τέτοια έκτακτη περίσταση. Πήρε το παράδειγμα μιας κοινότητας στην οποία η κατανάλωση είχε συρρικνωθεί και πρότεινε ως λύση για μία και μοναδική φορά, ένα ελικόπτερο να πετάξει στους κατοίκους χρήματα από την κυβέρνηση, ως τρόπο για να ενισχυθεί άμεσα η ζήτηση.

Αυτή η πρόταση ονομάστηκε τότε συμβολικά «λεφτά από το ελικόπτερο». Και χώρες όπως η Ιαπωνία και άλλες την εφάρμοσαν αρκετές δεκαετίες μετά. Ίσως σας σοκάρει, να σας αποκαλύψω το όνομα του εμπνευστή αυτής της πρότασης: Λεγόταν Μίλτον Φρίντμαν.

Δηλαδή ακόμα και ο πατέρας της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, θεωρούσε ότι όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με το φάσμα μιας τέτοιας καθίζησης, πρέπει να δράσεις άμεσα ακόμα και ανορθόδοξα».

Ούτε ο Αλέξης Τσίπρας ούτε οι λογογράφοι του έχουν διαβάσει τι ακριβώς είπε ο Μίλτον Φρίντμαν, ούτε μπήκαν στον κόπο να συμβουλευτούν κάποιον που το έχει κάνει. Στο βιβλίο του “The Optimum Quantity of Money” ο φημισμένος μονεταριστής προσπαθεί να εξηγήσει με μεταφορικό λόγο τι θα γινόταν αν μια κεντρική τράπεζα τύπωνε χρήμα και το μοίραζε απευθείας στους πολίτες.

«Ας υποθέσουμε τώρα ότι μια μέρα ένα ελικόπτερο πετάει πάνω από αυτή την κοινότητα και πετάει χαρτονομίσματα 1.000 δολαρίων από τον ουρανό, τα οποία βέβαια μαζεύουν βιαστικά τα μέλη της κοινότητας. Ας υποθέσουμε επίσης ότι όλοι πείθονται πως αυτό είναι ένα μοναδικό γεγονός που δεν επαναλαμβάνεται». Έτσι ξεκινάει το σχετικό κεφάλαιο στο βιβλίο του Φρίντμαν, ο οποίος στη συνέχεια βάζει διάφορες υποθέσεις κι αναλύει έτσι τη θεωρία αυτή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ούτε κάποια «τέτοια έκτακτη περίσταση» υπήρχε λοιπόν το 1969 όταν έγραψε το βιβλίο ο Φρίντμαν, ούτε «πρότεινε» καμία τέτοια λύση, ούτε καν ως λύση στην «καθίζηση» δεν την περιέγραψε, αλλά στον αποπληθωρισμό. Βιαστικοί και πρόχειροι οι λογογράφοι του Τσίπρα και φυσικά ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.