ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Κυβέρνηση – Λοιμωξιολόγοι: Οι παλιές αγάπες άλλων περιόδων μοιάζουν μακρινή ανάμνηση…

Κυβέρνηση – Λοιμωξιολόγοι: Οι παλιές αγάπες  άλλων περιόδων μοιάζουν μακρινή ανάμνηση…

Οι αντιδράσεις των πολιτών και της κοινωνίας που πλέον είναι ένα καζάνι που βράζει έχει ξεκινήσει να τρομάζει την κυβέρνηση και παρά την συνεχή υποστήριξη από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ πλέον δείχνει ότι προτιμούν να ρίξουν κάθε ευθύνη στα μέλη της επιτροπής των ειδικών για κάθε επιπλέον αρνητικό μέτρο αλλά και να δείξουν ένα πνεύμα “επανάστασης”.

Η συνεδρίαση της Τετάρτης αποτέλεσε ορόσημο στη συνεργασία των δύο πλευρών, αφού ήταν η πρώτη φορά που εκδηλώθηκαν τόσες διαφωνίες, σε σημείο μάλιστα να κληθούν τα μέλη της επιτροπής να εκφράσουν τις απόψεις τους δια ψηφοφορίας.

Επιστρατεύτηκαν δε κορυφαίοι υπουργοί (ως και ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης παρενέβη) και άλλα αρμόδια στελέχη, προκειμένου να πειστούν οι επιστήμονες ότι πρέπει να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα. Η κυβέρνηση κατάφερε τελικά να αποσπάσει ένα σχεδόν ομόφωνο «ναι» γα το άνοιγμα του λιανεμπορίου, για το οποίο επέμενε εδώ και καιρό ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με τα σχολεία.

Παρότι η υπουργός Παιδείας κυρία Νίκη Κεραμέως πίεσε ασφυκτικά, η πλειοψηφία της επιτροπής «έσυρε» το θέμα όσο γινόταν προς τα πίσω, επιμένοντας όχι μόνο στο σταδιακό άνοιγμα, αλλά και στην τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας, με την προσκόμιση αρνητικού self test από τους μαθητές. Αρχικά θα ανοίξουν μόνο τα λύκεια και εφόσον η κυβέρνηση έχει καταφέρει στο μεταξύ να προμηθεύσει τα φαρμακεία με τα self test, που θα φτάσουν έγκαιρα στους μαθητές. Ήδη μοιάζει δύσκολο να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες πριν το Πάσχα.

Η επιτροπή διχάστηκε επ’ αυτού του θέματος, με την κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου να εκφράζει την άποψη για άνοιγμα και τον κ. Μάριο Λαζανά να επιμένει στους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονεί κάτι τέτοιο για την υπερμετάδοση του ιού.

Το «όχι» που εισέπραξε η κυβέρνηση αφορούσε στην άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων, με αποτέλεσμα να αναλάβει η ίδια την ευθύνη και να τις επιτρέψει πιλοτικά για τα σαββατοκύριακα.

Ενδεικτικό της σκληρής στάσης που τηρεί η επιτροπή απέναντι στα αιτήματα για επανεκκίνηση δραστηριοτήτων είναι και το γεγονός ότι απέρριψε εξ αρχής ακόμα και την οποιαδήποτε συζήτηση για την εστίαση, κάτι που οδήγησε τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει την Παρασκευή στη Βουλή ότι τα μαγαζιά αυτά θα αρχίσουν να δέχονται πάλι κόσμο μετά το Πάσχα!

Σύννεφα και αποχή από τα ΜΜΕ

Το κλίμα στις σχέσεις της επιτροπής, ή τουλάχιστον πολλών μελών της με την κυβέρνηση είχε αρχίσει να χαλάει εδώ και δύο μήνες τουλάχιστον. Η κρίση έγινε φανερή με την απροσδόκητη επιλογή που έκαναν κάποιοι καθηγητές και γιατροί εγνωσμένου κύρους, ειδικού επιστημονικού βάρους και διαθέτοντες επικοινωνιακή δεινότητα, να απόσχουν από τα μέσα ενημέρωσης και τη δημόσια υποστήριξη της τακτικής, την οποία είχε προκρίνει η πολιτική ηγεσία για τη διαχείριση της πανδημίας.

Βέβαια νωρίτερα ήταν ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος έχει επιλέξει εδώ και σχεδόν δέκα μήνες την αποχή από την καθημερινή ενημέρωση των πολιτών για την πανδημία. Ωστόσο ήταν αντιληπτό ότι ο κ. Τσιόδρας δεχόταν υπέρμετρα μεγάλο βάρος και τεράστια πίεση και μόνο από την αίσθηση ότι κρεμόταν μία ολόκληρη κοινωνία από τις δηλώσεις του κάθε απόγευμα, άρα η απόφασή του δεν προξενούσε μεγάλη έκπληξη. Άλλωστε ο ίδιος παραμένει στο κεντρικό επιτελείο διαχείρισης της πανδημίας, ουσιαστικά ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και την επιστημονική κοινότητα.

Την αρχή αυτής της αποστασιοποίησης την έκανε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Αντιμετώπιση του AIDS κ. Μάριος Λαζανάς, όταν στις 8 Φεβρουαρίου, παραμονές της επιβολής του τελευταίου στη σειρά lockdown, ανακοίνωσε ότι δεν θα ξαναβγεί σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα.

Στη συνέχεια με πιο διακριτικό τρόπο το ίδιο έκανε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Αθανάσιος Τσακρής, οποίος αθόρυβα σταμάτησε να ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των δημοσιογράφων για δημόσιες τοποθετήσεις. Την τριάδα των μεγάλων απουσιών το τελευταίο δίμηνο συμπληρώνει ο κ. Νίκος Σύψας επίσης εκ των εμβληματικών φυσιογνωμιών όλο το προηγούμενο διάστημα. Μάλιστα ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, θεωρούνταν κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας μαζί με τον κ. Χαράλαμπο Γώγο κάτι σαν άτυποι υπαρχηγοί του κ. Τσιόδρα.

Το δρόμο της αποχής φαίνεται να επιλέγει εδώ και αρκετές ημέρες και ένας ακόμη εκ των σημαντικών μελών της επιτροπής ο κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής Δημόσιας Υγείας, αλλά κυρίως από τις πιο συνετές και μετριοπαθείς φωνές στο επιστημονικό απαράτ της χώρας, κόντρα στην πανδημία. Με μετρημένες εμφανίσεις συμμετείχε στο μέτωπο και ένας ακόμη άριστος γνώστης των θεμάτων, ο κ. Γιώργος Σαρόγλου, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος και Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας στο ΕΚΠΑ.

Οι παλιές αγάπες και η συμπόρευση άλλων περιόδων μοιάζουν μακρινή ανάμνηση…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.