Fake news Κ.Μητσοτάκη με τον αριθμό των εμβολιασμένων: Πόσοι είναι και πόσους είπε

Fake news Κ.Μητσοτάκη με τον αριθμό των εμβολιασμένων: Πόσοι είναι και πόσους είπε

Ως ευκαιρία για να… πείσουν για τους πολλούς εμβολιασμούς που έχουν γίνει στην Ελλάδα βρήκαν οι κυβερνώντες το Πάσχα.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα που έκανε το Μεγάλο Σάββατο υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «ήδη, περισσότεροι από 3.000.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη ή και τη δεύτερη δόση», κάνοντας ουσιαστικά όσους τον άκουσαν να θεωρήσουν πως έχουν εμβολιαστεί παραπάνω από 3 εκατ. πολίτες.


Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδής, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά της covid-19 ανέρχονταν στους 2,170,847. Από αυτούς, 944,481 είχαν λάβει και τη δεύτερη δόση!

Ο αριθμός των εμβολιασμών δεν πρέπει να ταυτίζεται με εκείνον των εμβολιασμένων και αυτό διότι τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna, Oxford/AstraZeneca που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της πανδημίας του SARS-CoV-2 στη χώρα μας, χορηγούνται σε 2 δόσεις και άρα εμβολιασμένοι είναι μόνο όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, μέχρι την 1η Μαΐου που έγιναν οι σχετικές δηλώσεις του Μητσοτάκη, είχαν πραγματοποιηθεί 3,115,339 εμβολιασμοί. Ωστόσο, ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά της covid-19 ανέρχονταν στους 2,170,847. Από αυτούς, 944,481 είχαν λάβει και τη δεύτερη δόση.

Μήνυμα Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή, προσφέροντας μόνο αυτά το διαβατήριο της υγείας και μιας καθημερινότητας χωρίς εμπόδια. Ήδη, περισσότεροι από 3,000,000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη ή και τη δεύτερη δόση. Και καθώς λειτουργούν, πια, πάνω από 1,000 σύγχρονα κέντρα και άνοιξαν οι γραμμές για όλες σχεδόν τις ηλικίες, στα τέλη Μαΐου μπορούμε να φτάσουμε τους 5,000,000 εμβολιασμένους Έλληνες. Το πρώτο τείχος ανοσίας, λοιπόν, είναι κοντά. Με τους νέους να μας δείχνουν το δρόμο της υπευθυνότητας. (…)».

Στον ψευδή ισχυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρθηκε μέχρι και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος των κυβερνήσεων της ΝΔ, Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος έγραψε στο Twitter.

«”Ήδη, περισσότεροι από 3.000.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη ή και τη δεύτερη δόση.” Αυτή η φράση περιλαμβάνεται αυτολεξεί στο πασχαλιάτικο μήνυμα @kmitsotakis. Ο ισχυρισμός είναι ψευδής και ηθελημένα παραπλανητικός και συνεπώς fake news για παραπλάνηση των πολιτών».

Να σημειώσουμε πως δεν είναι το πρώτο συμβάν που μας κάνει να αναρωτηθούμε για τον πραγματικό αριθμό των εμβολιασμών στην Ελλάδα, καθώς χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είπε διαφορετικό αριθμό απ’ αυτόν που διαρρέουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ σε ότι αφορά τα κλεισμένα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 45-49.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.