ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

«Χαμός» με το long-play τραγούδι του Μιθριδάτη κατά της κυβέρνησης: Ξεπέρασε τα 1 εκατ. views σε χρόνο ρεκόρ

«Χαμός» με το long-play τραγούδι του Μιθριδάτη κατά της κυβέρνησης: Ξεπέρασε τα 1 εκατ. views σε χρόνο ρεκόρ

Τεράστια απήχηση είχε το 12λεπτο (!) τραγούδι του Μιθριδάτη με τίτλο «Για να μην τα χρωστάω», με το οποίο κατακεραυνώνει την κυβέρνηση.

Μέσα σε μόλις 4 ημέρες το τραγούδι του μέλους των «Ημισκουμπρίων» έσπασε φράγμα του 1 εκατομμυρίου προβολών στο YouTube και και παρά την εξαιρετική του πορεία, όλοι απορούν πώς γίνεται να μένει εκτός τάσεων στο YouTube, αντιθέτως εκεί βλέπουμε την συνέντευξη που έδωσε ο ράπερ λίγες ημέρες αργότερα και στην οποία αναφέρθηκε στο τραγούδι του.

Ειδικά μετά τις πληροφορίες, που κάνουν λόγο για ανησυχία της επικοινωνιακής ομάδας της κυβέρνησης, γεννιούνται εύλογα καχύποπτες σκέψεις σχετικά με το γεγονός ότι το τραγούδι δεν αναγνωρίζεται από τον αλγόριθμο της πλατφόρμας.

Χαρακτηριστικό πως 5 μέρες μετά και 1,1 εκατ. προβολές δεν έχει μπει ακόμα το τραγούδι στις τάσεις του YouTube.

Για να βρούμε εξήγηση στο «μυστήριο» πρέπει να ψάξουμε τις παραμέτρους μέσω των οποίων ο αλγόριθμός του YouTube ορίζει ένα video ως trending:

  • Αν το περιεχόμενο του είναι ελκυστικό προς μια μεγάλη μάζα θεατών.
  • Αν δεν είναι αποπροσανατολιστικό, αν δεν έγινε με σκοπό το clickbait ή αν δεν περιέχει προκλητικό περιεχόμενο
  • Αν αναδεικνύει φαινόμενα που συμβαίνουν στον κόσμο ή εντός του YouTube.
  • Αν προέρχεται από ένα πολυσυλλεκτικό κανάλι που ανεβάζει σταθερά νέο περιεχόμενο.
  • Ιδανικά, αν αναδεικνύει κάτι καινότομο.
  • Το ποσοστό με το οποίο αυξάνονται καθημερινά τα views.
  • Από που προέρχονται τα views (δημογραφικά στοιχεία)
  • Συγκρίσεις των επιδόσεων του εν λόγω βίντεο με άλλα βίντεο απο το ίδιο κανάλι

Μελέτη 40.000 βίντεο που είχε δημοσιευτεί στο The Verge πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, είχε αποδείξει πως το YouTube αναδεικνύει με μεγαλύτερη άνεση το περιεχόμενο που προέρχεται από τηλεοπτικά κανάλια και άλλους publishers μαζικής εμβέλειας, σε σύγκριση με όσα ανεβάζουν οι ανεξάρτητοι δημιουργοί.

Η CEO του YouTube, Σούζαν Βότζίσκι είχε αποδεχτεί αυτό τον ισχυρισμό, εξηγώντας πως αυτό συνδέεται με την προτεραιότητα που δίνει η ψηφιακή πλατφόρμα σε βίντεο που δεν περιλαμβάνουν βωμολοχίες και κάθε άλλου είδους ανάρμοστο περιεχόμενο. Αν και η Βοτζίσκι υποσχέθηκε αναδιαμόρφωση των κανόνων για τα trends, έτσι ώστε ένα 50% του σχετικού καταλόγου να αφορά ανεξάρτητους δημιουργούς, αυτή η «αλλαγή» φαίνεται πως προχωρά μάλλον με αρκετά βραδείς ρυθμούς.

Συμπέρασμα

Το γεγονός ότι το κανάλι από το οποίο ανέβηκε το νέο κομμάτι του Μυθριδάτη δεν ποστάρει περιεχόμενο σε καθημερινή ή έστω εβδομαδιαία βάση, επιβεβαιώνεται ως αληθές. Ως προς το αν το «Για να Μη Τα Χρωστάω» έχει τόσο ανάρμοστο περιεχόμενο ή/και τόσες βωμολοχίες ώστε να χαθεί από τα Trends του ελληνικού YouTube, αυτή είναι μια υπόθεση που αγγίζει το παράλογο. Αν και σε μια εποχή που οι τάσεις ψυχαγωγίας καθορίζονται από αλγόριθμούς, το λογικό και το παράλογο είναι πια, έννοιες σχετικές.

Εκτός και αν το «κουταλοπίρουνο» θεωρείται από τους αλγορίθμους ως «βωμολοχία»…

Να τονίσουμε πως και το τραγούδι του Γρηγόρη Πετράκου κατά της «κυβέρνησης λοιμωξιολόγων» δεν έχει μπει μέχρι στιγμής στα trends του YouTube. Εκεί που φιγουράρουν τραγούδια που αναφέρονται στην κοκαϊνη και άλλα ναρκωτικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.