ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η ΑΑΔΕ ρίχνει τις ευθύνες στους… πλημμυροπαθείς για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ!

«Οι υποσχέσεις που δόθηκαν για μια ακόμα φορά αποδεικνύονται ψεύτικες - Ντροπή!»

Η ΑΑΔΕ ρίχνει τις ευθύνες στους… πλημμυροπαθείς για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ!

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με ανακοίνωσή της ρίχνει τις ευθύνες στους… πλημμυροπαθείς για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που έλαβαν στη Νέα Σμύρνη Λάρισας.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι πλημμυροπαθείς έλαβαν εκκαθαριστικά επειδή δεν έκαναν αίτηση απαλλαγής, δηλαδή επειδή δεν δήλωσαν τα αυτονόητα!

Στην ανακοίνωσή της, τονίζεται ότι η διαδικασία απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται στο άρθρο 3 παρ. 6 του ν. 4223/2013, όπως αυτό τροποποιήθηκε τελευταία φορά με το άρθρο 54 του ν. 5087/2024.

Για καταστροφές από 1/7/2023 και μετά, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται: α) για τα κτίρια μετά του αναλογούντος οικοπέδου και β) για τα αγροτεμάχια και τα κτίσματα επί αυτών που βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές, και πληρούν τις προϋποθέσεις απόδειξης της επικινδυνότητας ή ακαταλληλότητας ή καταστροφής κατά περίπτωση, και είναι διαθέσιμες γι’ αυτά οι προβλεπόμενες στο νόμο βεβαιώσεις.

Με βάση τις αιτήσεις απαλλαγής που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα Αρωγή (arogi.gov.gr), η ΑΑΔΕ προχώρησε συνολικά σε απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2024 σε 11.230 ΑΦΜ, για 15.706 δικαιώματα ιδιοκτησίας επί κτιρίων μετά του αναλογούντος οικοπέδου και σε 25.432 ΑΦΜ για 86.456 δικαιώματα ιδιοκτησίας επί αγροτεμαχίων.

Αναλυτικά, δόθηκαν απαλλαγές ως εξής:

Όσοι πολίτες δεν έλαβαν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητά τους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές από 1/7/2023 και μετά, μολονότι πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, επειδή δεν υπέβαλαν αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα Αρωγή, μπορούν να υποβάλουν αίτηση απαλλαγής στην αρμόδια ΔΟΥ της φορολογικής του κατοικίας, προσκομίζοντας τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με την απόφαση Α. 1272/2019.

Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στην εφαρμογή «Τα Αιτήματά μου», στη διαδρομή Κεφάλαιο / Αίτηση χορήγησης μείωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.

Έστειλαν εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ σε πλημμυροπαθείς της Λάρισας

«Οι υποσχέσεις που δόθηκαν για μια ακόμα φορά αποδεικνύονται ψεύτικες. Ντροπή!», καταγγέλλουν στη Λάρισα για την αποστολή εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ.

Παρά τις υποσχέσεις για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, οι πλημμυροπαθείς της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, μιας περιοχής που χτυπήθηκε από τα ακραία φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου, έλαβαν τελικά τα εκκαθαριστικά και καλούνται να πληρώσουν κανονικά τον φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων.

«Όσοι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί για τα εκκαθαριστικά τους με έκπληξη διαπιστώνουν πως δεν υπάρχει καμία τριετής απαλλαγή όπως έλαβαν υπόσχεση, αλλά ούτε καν κάποια μείωση. Προφανώς η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τους πλημμυροπαθείς και μας εμπαίζει. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν για μια ακόμα φορά αποδεικνύονται ψεύτικες. Ντροπή!», καταγγέλλεται στο onlarissa.gr.

Το θέμα ανέδειξε με δήλωσή του και ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

«Νέα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ αναρτώνται για τους πλημμυροπαθείς πολίτες της Π.Ε. Λάρισας, παρά την τροπολογία για απαλλαγή των ακινήτων σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω της πλημμύρας», τόνισε και πρόσθεσε:

«Με έκπληξη, πλημμυροπαθείς ιδιοκτήτες ακινήτων, διαπίστωσαν ότι αναρτήθηκαν εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ για το 2024, με ημερομηνία πληρωμής της πρώτη δόσης έως και τα τέλη Απριλίου, για κτίρια που έχουν καταστραφεί ή είναι ακατάλληλα για χρήση.

Έχει προκληθεί μέγιστη αναστάτωση και ανησυχία στους πλημμυροπαθείς ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς στην ήδη δυσμενή οικονομική κατάσταση που βιώνουν και την πληθώρα εκκρεμοτήτων καταβολής των δικαιούμενων ενισχύσεων τους, καλούνται να καταβάλουν και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων για ακίνητα που δικαιούνται νόμιμη απαλλαγή καταβολής του ΕΝΦΙΑ».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Καταλήγοντας ο κ. Κόκκαλης επισήμανε: «Δεδομένου ότι η κατάσταση δημιουργεί έντονα ερωτήματα και προβληματισμούς και απαιτούνται ξεκάθαρες απαντήσεις και λύσεις, θα φέρω άμεσα στη Βουλή το θέμα με την κατάθεση σχετικής ερώτησης. Όσο για την κυβέρνηση των “αρίστων” έχω μόνο μία λέξη: Ντροπή!».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.