
Σε νομοθετική παρέμβαση που αφορά στις τραπεζικές χρεώσεις για αναλήψεις από ΑΤΜ τρίτων παρόχων και τραπεζών, προχωρά η κυβέρνηση μετά τον σάλο που προκλήθηκε με την αποκάλυψη του pronews.gr για τις χρεώσεις σε ΑΤΜ της τράπεζας Πειραιώς ακόμα και στους πελάτες της!
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προχωρά στον μηδενισμό των χρεώσεων για αναλήψεις από ATM’s τρίτων παρόχων.
Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε και εθνικό πλαφόν στο 1,5 ευρώ για όλες τις υπόλοιπες χρεώσεις.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πιερρακάκης είπε, μεταξύ άλλων:
«Ήρθα και ζήτησα να πάρω τον λόγο με αφορμή ένα άλλο ζήτημα που έχει ανακύψει σε σχέση με χρεώσεις ΑΤΜ τρίτων παρόχων. Χρεώσεις που δικαίως χαρακτηρίζονται αδικαιολόγητες.
Αυτό που συνέβη μετά την πώληση μηχανημάτων από τράπεζα σε εταιρεία – 3ο πάροχο που επιβάλλει χρεώσεις στους πελάτες της τράπεζας- είναι μη αποδεκτή κατάσταση από τον Πρωθυπουργό και το ΥΠΟΙΚ.
Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την διαφωνία μας και η διαφωνία σημαίνει πράξη».
«Η πράξη θα έρθει με τροπολογία και σήμερα σας ανακοινώνω την περίμετρο αυτής της πράξης:
Σύμφωνα με τον υπουργό, «η ρύθμιση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό και την κοινωνική ευθύνη των τραπεζικών υπηρεσιών, με στόχο την προστασία των πολιτών και την εξάλειψη φαινομένων καταχρηστικής τιμολόγησης».
Η αποκάλυψη του pronews.gr για τις χρεώσεις στα ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς, ανέβασε τους καταθέτες στα «κάγκελα».
Το κόστος της απλής ανάληψης μετρητών έχει εκτιναχθεί στα 2,10 ευρώ, με την Cashflex να χρεώνει 1,50 ευρώ και την Τράπεζα Πειραιώς άλλα 0,60 ευρώ.
Μάλιστα όπως αναφέρει πολίτης στο βίντεο παρακάτω: «Στο τέλος δεν θα έχουμε ούτε για έναν καφέ».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Πειραιώς διατηρεί σήμερα περίπου 850 ΑΤΜ εκτός καταστημάτων, δηλαδή ΑΤΜ που βρίσκονται σε σούπερ μάρκετ, πλατείες, εμπορικά κέντρα, κ.λπ.
Μέχρι πρόσφατα, τα ΑΤΜ αυτά διαχειριζόταν η θυγατρική της εταιρεία ΚΕΑ – Λειτουργία και Διαχείριση Δικτύων ATM, 100% ιδιοκτησίας της τράπεζας.
Όμως, τον Μάιο του 2025, η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε το 80% των μετοχών της ΚΕΑ στην Printec Cash Network A.E., ενώ διατήρησε το υπόλοιπο 20%.
Η ΚΕΑ μετονομάστηκε σε Cashflex, και ανέλαβε πλήρως τη λειτουργία των ΑΤΜ εκτός καταστημάτων.
@evropi2 📍 Πρώτα κλείνεις τα περισσότερα καταστήματα που διαθέτεις σε κάθε πόλη. 📍 Μετά μετατρέπεις τα ελάχιστα εναπομείναντα καταστήματα που διατηρείς (ένα σε κάθε πόλη) σε μπουτίκ, ουσιαστικά χωρίς ταμεία για να εξυπηρετηθούν οι πελάτες σου. 📍 Μετά μειώνεις και τα ΑΤΜ που διατηρείς στα ελάχιστα εναπομείναντα καταστήματα, αφήνοντας ένα ή δύο το πολύ ΑΤΜ ανά κατάστημα, ακόμα και σε πόλεις με 50.000 κατοίκους όπως η Κόρινθος. 📍 Μετά πουλάς τα ΑΤΜ που διατηρείς εκτός των καταστημάτων σου και ψιλοβοηθούσαν τον κόσμο, σε ένα ξένο fund. 📍 Μετά και εσύ και το fund κερδίζετε εκατομμύρια σε προμήθειες από το γεγονός ότι χρεώνετε κάθε ανάληψη που γίνεται από τα δικά σου ΑΤΜ που πούλησες στο fund. Συγκεκριμένα, για να σηκώσεις ΔΙΚΑ ΣΟΥ χρήματα, από ΔΙΚΟ ΣΟΥ λογαριασμό, που φυλάσσεται στη ΔΙΚΗ ΣΟΥ τράπεζα (όχι διαφορετική, εκεί είναι ακόμα χειρότερες οι χρεώσεις), ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ συνολικά 2,10€. Όχι μια φορά, αλλά ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΙΔΙΟ. #greece #fy #greecetiktok #fyp #viral #🤡 #pireaus ♬ πρωτότυπος ήχος – Evropi
Τι σημαίνει αυτό για τον πολίτη; Ότι, εν μία νυκτί, η χρήση των ΑΤΜ της τράπεζας, που μέχρι σήμερα ήταν δωρεάν, πλέον χρεώνεται επιπλέον, ακόμη και αν είσαι πελάτης της ίδιας της τράπεζας!
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.