ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Προτεραιότητα για το ΥΠΕΞ η αύξηση των υπηκόων Μπαγκλαντές στην Ελλάδα – Συνάντηση Γ.Γεραπετρίτη με τον Δρ. Χασάν Μαχμούντ

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν την επίσπευση των διαδικασιών

Προτεραιότητα για το ΥΠΕΞ η αύξηση των υπηκόων Μπαγκλαντές στην Ελλάδα – Συνάντηση Γ.Γεραπετρίτη με τον Δρ. Χασάν Μαχμούντ

Έντονη κινητικότητα από το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να φέρει στην Ελλάδα το μέγιστο αριθμό Μπαγκλαντεσιανών και στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Μπαγκλαντεσιανό ομόλογό του Δρ. Χασάν Μαχμούντ στην Αθήνα στο πλαίσιο του συνεδρίου “Ο Ωκεανός μας”.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε από τους δύο υπουργούς η Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα σε άνοιγμα προξενείου στην Ντάκα, για να διευκολυνθεί  η προσέλευση υπηκόων Μπαγκλαντές στην Ελλάδα καθώς το θέμα αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για το ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση του Δρ. Χασάν Μαχμούντ επισημαίνονται τα εξής:

Ο υπουργός Εξωτερικών Δρ. Χασάν Μαχμούντ και ο Έλληνας ομόλογός του Γιώργος Γεραπετρίτης έχουν δεσμευτεί να σφυρηλατήσουν διμερή συνεργασία σε διάφορους τομείς όπως η μετανάστευση και η κινητικότητα, το εμπόριο και οι επενδύσεις, η ναυτιλία, το ανθρώπινο δυναμικό και η πρόσληψη και η ανάπτυξη υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εναλλακτικής ενέργειας.

Συνάντηση είχαν το πρωί της Τρίτης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα στο περιθώριο του ένατου Συνεδρίου Our Ocean.

Εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για τη συνεχή συνεργασία και τις άριστες διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Έλληνας υπουργός αποδέχτηκε επίσης εγκάρδια την πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών του Μπαγκλαντές να επισκεφθεί τη Ντάκα και ανέφερε ότι η επίσκεψη μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για τα εγκαίνια ελληνικής διπλωματικής αποστολής εκεί.

Νωρίτερα στη συζήτηση, διαβεβαίωσε τον Δρ Χασάν ότι το άνοιγμα διπλωματικής αποστολής στη Ντάκα αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Χασάν Μαχμούντ ζήτησε από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να ενθαρρύνει τις ελληνικές επιχειρήσεις να αγοράζουν ποιοτικά είδη Μπαγκλαντές και τον προέτρεψε να διευκολύνει τις εξαγωγές από το Μπαγκλαντές.

Ο Γεραπετρίτης συμφώνησε στην ανάγκη ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου όπου υπάρχουν τεράστιες αναξιοποίητες δυνατότητες και τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης κατάλληλης στρατηγικής που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων.

Ο Δρ Hassan Mahmud ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη νομιμοποίηση περισσότερων από 10.000 υπηκόων του Μπαγκλαντές που ζούσαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ΜΣ για τη Μετανάστευση και την Κινητικότητα και ζήτησε την ομαλή εφαρμογή του δεύτερου μέρους του ΜΣ.

Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα προτιμά να στρατολογεί επαγγελματίες από το Μπαγκλαντές για τη σκληρή δουλειά και τον νομοταγή χαρακτήρα τους.

Η Ελλάδα θα προσλάβει μεγάλο αριθμό εργαζομένων από το Μπαγκλαντές για τους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού, της φιλοξενίας και των κατασκευών τις επόμενες ημέρες.

Εξάλλου, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν επίσης ότι η ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον ναυτιλιακό τομέα μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση win-win καθώς αλληλοσυμπληρώνονται και συμφώνησαν επίσης στη οικοδόμηση του νομικού πλαισίου για γόνιμη συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα.

Αργότερα την Τρίτη, ο Δρ Χασάν Μαχμούντ είχε συζήτηση για θέματα διμερούς σημασίας και αμοιβαίου ενδιαφέροντος με την Ισπανίδα Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικών Προκλήσεων Μαρία Χεσούς Μοντέρο στο περιθώριο του συνεδρίου στην Αθήνα.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καθιερώσουν συνεργασία στους τομείς της κλιματικής αλλαγής, της διαχείρισης των υδάτων, των τροφίμων και της γεωργίας, της πράσινης ενέργειας, των περιβαλλοντικών τομέων και σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.”

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.