Χωρίς γραφείο στη Βουλή έμεινε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, καθώς δεν έχει εκλεγεί βουλευτής και είναι εξωκοινοβουλευτικός.

Μάλιστα για να μπορέσει να πάει στη χθεσινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στη σημερινή με τον Σωκράτη Φάμελλο, έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να αιτηθεί στη Βουλή για να του δώσει ειδική άδεια.

Ποιοι δικαιούνται γραφείο στη Βουλή – Τι αναφέρει ο κανονισμός

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπεται να παραχωρείται ένα γραφείο στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στον Σωκράτη Φάμελλο και ένα δεύτερο στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς είναι πρώην πρωθυπουργός.

Για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Στέφανο Κασσελάκη δεν προβλέπεται να του δοθεί όσο είναι εξωκοινοβουλευτικός.

">

Πώς θα μπορέσει να παραχωρηθεί στον Σ.Κασσελάκη γραφείο στη Βουλή

Ωστόσο σημειώνεται πως με δύο τρόπους θα μπορούσε να έχει γραφείο στο Κοινοβούλιο ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο πρώτος είναι να παραιτηθεί ένας εκ των τριών εκλεγμένων βουλευτών επικρατείας του κόμματος (Όθωνας Ηλιόπουλος, Ευάγγελος Αποστολάκης, Έλενα Ακρίτα), στη συνέχεια να αρνηθούν οι επόμενοι 5 επιλαχόντες να ορκιστούν βουλευτές και έπειτα, να ορκιστεί ο Σ.Κασσελάκης.

Ωστόσο ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Γιατί δεν είναι ίδια περίπτωση με αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη

Ο δεύτερος τρόπος για να μπορέσει να έχει γραφείο στη Βουλή ο Σ.Κασσελάκης είναι να του το παραχωρήσει ο Σ.Φάμελλος και ουσιαστικά η Βουλή να κάνει τα στραβά μάτια.

Μάλιστα κάποιοι φέρνουν το παράδειγμα του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν ήταν εκλεγμένος βουλευτής όταν ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.

Όμως για να μπορέσει να έχει γραφείο στη Βουλή πήρε αυτό του τότε προέδρου της ΚΟ Μιχάλης Κατρίνη.

Ωστόσο η διαφορά με τον Στέφανο Κασσελάκη είναι πως ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ευρωβουλευτής και μπορούσε να πηγαίνει όποτε το επιθυμούσε στη Βουλή, ενώ ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εκλεγμένος και για να μπορέσει να μπει στο Κοινοβούλιο θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει κάθε φορά ειδική άδεια.