ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Έλληνες Βορειοηπειρώτες: «Ελλάς, Ελλάς μη μας ξεχνάς» – Κ.Μητσοτάκης: «Στηρίζω την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ»!

Δεν είπε τίποτε για την πρόκληση του Αλβανού Προέδρου Μπαϊράμ Μπεγκάι με την ελληνική σημαία στην Φοινίκη

Έλληνες Βορειοηπειρώτες: «Ελλάς, Ελλάς μη μας ξεχνάς» – Κ.Μητσοτάκης: «Στηρίζω την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ»!

«Ελλάς, Ελλάς μη μας ξεχνάς» φώναζαν οι Έλληνες ομογενείς της Χειμάρρας κατά την σημερινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτός τους μίλησε για την… στήριξη της Ελλάδας στην Αλβανία για να ενταχθεί στην ΕΕ!

Στήριξη σε μία χώρα που καθημερινά καταπατάει τα δικαιώματά τους προχωρεί σε παράνομες ενέργειες για να αρπάξει τις περιουσίες τους!

Συγκεκριμένα είπε: «Εγώ προσωπικά υπήρξα, είμαι και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας.

Και βέβαια υποχρέωση της Αλβανίας, στα πλαίσια της προσέγγισής της με την Ευρώπη, είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων.

Είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα να μπορούν τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας να εξακολουθούν να μαθαίνουν σε όλες τις βαθμίδες την ελληνική γλώσσα, όπως το κάνουν ήδη, είτε αναφερόμαστε στο κρίσιμο ζήτημα εδώ στη Χειμάρρα της προστασίας των περιουσιακών σας δικαιωμάτων.

Και πιστεύω ότι σε πνεύμα συνεργασίας και φιλίας με την Αλβανική Κυβέρνηση όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν και θα επιλυθούν, σας το εγγυώμαι προσωπικά.».

Τι από όλα αυτά έχει τηρήσει η Αλβανία και ο Κ.Μητσοτάκης θέλει να στηρίξη την ένταξή της στην ΕΕ;

Μόλις χθες σε μια πρόκληση άνευ προηγουμένου κατά των Ελλήνων προχώρησε η Αλβανία δια του Προέδρου της ανήμερα της επίσκεψης του ΥΠΕΞ Ν.Δένδια και παραμονή της επίσκεψης στην Β.Ήπειρο του Κ.Μητσοτάκη καθώς απαίτησε να κατέβει η ελληνική σημαία από το δημαρχείο Φοινίκης που αποτελεί έναν από τους δήμους της Β.Ήπείρου όπου κυριαρχούν οι Έλληνες ομογενείς.

Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα της επίσκεψης ο πρόεδρος Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι , θα επισκεπτόταν αρχικά το Δημαρχείο Φοινίκης, όπου θα τον υποδεχόταν επισήμως ο δήμαρχος Χρήστος Κίτσος.

 Ωστόσο η αυτοκινητοπομπή δεν σταμάτησε στο δημοτικό μέγαρο, επειδή του ο Αλβανός πρόεδρος φέρεται να ενοχλήθηκε από την ελληνική σημαία που είναι αναρτημένη στον προαύλιο χώρο, δίπλα στις σημαίες της Αλβανίας και της Ε.Ε.

Να τονιστεί πως ο δήμος Φοινικαίων είναι επίσημα αναγνωρισμένος ως «μειονοτικός» από τις αλβανικές Αρχές, με δικαίωμα των ομογενών να αναρτούν ελεύθερα τα εθνικά τους σύμβολα, να κάνουν χρήση της ελληνικής γλώσσας στη διοίκηση κ.ά και αυτό σημαίνει ότι έχουν μεγάλες ευθύνες για την προστασία οι Δένδιας και Μητσοτάκης.

Οι προκλήσεις συνεχίστηκαν και στην κεντρική πλατεία του μειονοτικού χωριού Αλύκο, όπου υπάρχει το μνημείο των ομογενών Μάσσιος, Ράφτη, Κώτση και Μήτρου που τον Δεκέμβριο του 1990 δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από Αλβανούς στρατιώτες όταν επιχείρησαν να διαφύγουν στην Ελλάδα. Με Προεδρικό Διάταγμα το 1994, η Αλβανία χαρακτήρισε τους τέσσερις νέους «Μάρτυρες της Δημοκρατίας».

Ωστόσο τη θυσία τους, τη μνήμη τους και την εθνική καταγωγή τους, δεν σεβάστηκε ο Αλβανός πρόεδρος που συνοδοί του απαίτησαν από τους αστυνομικούς να μην υπάρχει ελληνική σημαία δίπλα από το μνημείο, όπως και έγινε.

Η ενέργεια αυτή εξόργισε κατοίκους και μαθητές του σχολείου, που νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού για να υποδεχθούν τον Πρόεδρο της Αλβανίας, που αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για την προσβολή από το σημείο.

Και τι είπε σήμερα γι’αυτό ο Κ.Μητσοτάκης; Απολύτως τίποτε…

Είπε τα γνωστά και τετριμμένα: Πόσο χαρούμενος είναι που ήρθε στην Χειμάρρα, μεγάλη του τιμή κ.λ.π.

Αλλά επί της ουσίας δεν είπε τίποτε για το πως θα υποχρεώσει την Αλβανία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες.

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή στιγμή για μένα, αλλά πιστεύω και μια σπουδαία στιγμή για τον Ελληνισμό απανταχού της γης.

Θυμάμαι ακόμα πολύ ζωντανά την επίσκεψη την οποία έκανε εδώ, σε αυτά τα χώματα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1991. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι από εσάς ήσασταν εκεί. Και αισθάνομαι μεγάλη τιμή που είμαι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χειμάρρα.

Θέλω να σάς πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που κρατήσατε σε πολύ δύσκολα χρόνια, και αναφέρομαι ειδικά στους μεγαλύτερους από εσάς, άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού και της ορθοδοξίας μέσα στην καρδιά σας. Και θέλω να ξέρετε ότι στο πρόσωπό μου η Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας θα έχει πάντα όχι απλά έναν φίλο, αλλά έναν σταθερό συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματά σας. Εσείς που επιλέξατε να παραμείνετε εδώ στη Χειμάρρα είστε μία γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Αλβανίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους κατοίκους.

Σύντομο χαιρετισμό σε 300 και πλέον ομογενείς μας απηύθυνε αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στον προαύλιο χώρο του ενιαίου Λυκείου «Λευτέρης Στάλιος» στη Λιβαδειά, δεύτερο σταθμό της επίσκεψής του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κ. Μητσοτάκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε εμφανίστηκε αισιόδοξος για την υπογραφή του συνυποσχετικού για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία και επέμεινε ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος επίλυσης των διαφορών ανάμεσα σε πολιτισμένες χώρες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.