ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τώρα ξεκινά το αληθινό ματσάκι στις ΗΠΑ...

Χ.Δούκας σε Ν.Ανδρουλάκη: «Η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα, είναι πλούτος»

«Όπως είδαμε και στις Ευρωεκλογές οι προοδευτικές δυνάμεις υποχωρούν» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων

Χ.Δούκας σε Ν.Ανδρουλάκη: «Η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα, είναι πλούτος»

Ο Χάρης Δούκας απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις χθεσινές απειλές του Ανδρουλάκη περί διαγραφών των διαφωνούντων από το ΠΑΣΟΚ, είπε: «Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα». 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας μιλώντας στη Διάσκεψη του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα συνέχισε τη συζήτηση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων λέγοντας ότι οι σχετικές πολιτικές για είναι αποτελεσματικές, δίκαιες, συμπεριληπτικές και αποτελεσματικές πρέπει να είναι προοδευτικές. Εμείς – πρόσθεσε- το έχουμε αποδείξει στην Αθήνα, όπου συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στη βάση μιας συγκεκριμένης προοδευτικής ατζέντας.

«Όμως όπως είδαμε και στις Ευρωεκλογές οι προοδευτικές δυνάμεις υποχωρούν. Πρέπει, τώρα, να είμαστε ρεαλιστές και να βάλουμε δύο θέματα. Το πρώτο είναι να προσπαθήσουμε πάρα πολύ και να συζητάμε ανοιχτά και καθαρά για όλα τα ζητήματα, για να έχουμε την άποψή μας και να καταλήγουμε σε μια κοινή συνισταμένη».

Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα», υπογράμμισε ο κ. Δούκας και επέμεινε στο σκεπτικό των συνεργασιών: «Πρέπει να προσπαθούμε σε κάθε βήμα να δημιουργούμε προοδευτικές συγκλίσεις για να είμαστε αποτελεσματικοί- διότι το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι μια “πλατφόρμα” αλλά πως θα δώσουμε λύσεις σε ένα πρόβλημα πχ στην Κυψέλη».

«Η Ευρώπη μπήκε πρώτη σε σχέση με τις άλλες ηπείρους σε αυτόν τον σχεδιασμό» είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Δήμαρχος Αθηναίων, αναφορικά με την ενεργειακή μετάβαση, προσθέτοντας ότι «για είμαστε ειλικρινείς, η πράσινη μετάβαση δεν έχει πετύχει, διότι δεν έχει καταφέρει να είναι συμπεριληπτική».

«Δεν ψάχνουμε δικαιολογίες, αλλά το παλεύουμε» εξήγησε, αλλά «όλες αυτές οι πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα δεν είναι ουδέτερες πολιτικές. Είναι πολιτικές που έχουν προοδευτικό πρόσημο» τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Στην κατεύθυνση αυτή, στην Αθήνα συνεχίζουμε και συνεργαζόμαστε με δυνάμεις που έχουν τα ζητήματα αυτά ως προτεραιότητα, επισήμανε ο κ. Δούκας με στόχο προτάσεις αποτελεσματικές, δίκαιες και δημοκρατικές. Για το λόγο αυτό, «να είναι καλοτάξιδο το Ινστιτούτο» και να μπορούμε να προχωράμε σε αυτό συνέχισε, λέγοντας ότι «είναι προοδευτικές πολιτικές, αλλά ταυτόχρονα οι προοδευτικές δυνάμεις υποχωρούν».

Για την ενεργειακή μετάβαση, «τι θα έπρεπε να γίνει; Αυτό που λέμε ενεργειακή δημοκρατία, οι ίδιοι οι πολίτες να αισθάνονται και να είναι στην πράξη συμμέτοχοι, να είναι ενεργειακοί πολίτες στο νέο περιβάλλον, να μπορούν δηλαδή οι ίδιοι να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια», όχι για κερδοφορία και κερδοσκοπία, αλλά για να καλύψουν τις ίδιες τους τις ανάγκες και να έχουν μια άλλη προοπτική, επισήμανε ο Δήμαρχος Αθηναίων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εγώ είμαι δήμαρχος Αθηναίων αλλά δεν έχω τον ηλεκτρικό χώρο διαθέσιμο για να δώσω ηλεκτρικό ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά».

Εδώ είναι και ένα θέμα ισονομίας, αν θα μπορέσουμε να φτιάξουμε δίκτυα, αποθήκευση παρατήρησε ο κ. Δούκας, συμπληρώνοντας πως δεν είναι ανθεκτικότητα το πως θα μοιράσουμε κάποια έργα σε εργολάβους. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμαρχος Αθηναίων εστίασε σε έργα που θα αφορούν τους πιο ευάλωτους και πιο ευπαθείς, ζητώντας «να ενισχύσουμε και τον πρώτο βαθμό εγγύτητας που είναι η τοπική αυτοδιοίκηση».

Ως ανάλογη περιέγραψε την εικόνα ο Δήμαρχος Αθηναίων και στο επίπεδο της ψηφιακής μετάβασης, υπογραμμίζοντας ότι δίνεται η εντύπωση ότι αυτή αφορά ορισμένες μόνο μεγάλες εταιρίες. Στο δήμο Αθηναίων βρήκαμε ένα κονδύλι και προσφέραμε έξυπνα ρολόγια σε κάποιους ηλικιωμένους, για να τους παρακολουθούμε, ανέφερε ο κ. Δούκας, ενώ παρατήρησε ότι «η Ευρώπη πρέπει να βρει αυτές τις μεταβάσεις όχι ως μια ευκαιρία τεχνολογική», αλλά «το πως θα αλλάξεις το μοντέλο σου πως θα γίνει πιο συμπεριληπτικό», διαφορετικά οι δυνάμεις αυτές που τις στηρίζουν θα χάνουν διαρκώς έδαφος, δήλωσε.

«Να μπουν χρήματα στα ταμεία των Δήμων»

Την ανάγκη να λάβει η τοπική αυτοδιοίκηση χρήματα που προορίζονται για αυτήν από τα τέλη για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη επανέλαβε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Το ποσό που αφήνει κάθε τουρίστας στο δήμο Αθηναίων είναι 0,4 ευρώ. Από αυτά τα περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ που έχει λάβει ο δήμος μέχρι τώρα, στο ταμείο έχουν μπει μηδέν ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας.

«Υπάρχει το τέλος διαμονής, το οποίο πρόσφατα μετονομάστηκε σε τέλος ανθεκτικότητας. Αυτό είναι ένα τέλος για των επισκεπτών στα πεντάστερα ξενοδοχεία της τάξεως των 10 ευρώ την ημέρα. Από αυτά επιστρέφουν στην πόλη… μηδέν ευρώ. Όλα πάνε στο κράτος και στον δήμο τίποτα» πρόσθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Εμείς ζητάμε, το είπαμε και στην ΚΕΔΕ, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τουλάχιστον 50% να επιστρέφει στην πόλη» συμπλήρωσε ο κ. Δούκας και εξήγησε πως: «Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Θα σας δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα: Υποδεχόμαστε 7,5 εκατομμύρια τουρίστες, όμως οι πόροι που έχω για την καθαριότητα είναι για 700.000 ανθρώπους. Με ποιον τρόπο θα μπορώ να κρατάω την πόλη καθαρή, όταν έχω 10πλάσια και 20πλάσια νούμερα να καλύψω».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.