
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος 22 προσώπων, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης που αφορά σχέδιο απάτης με ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται τέσσερις εν ενεργεία βουλευτές της ΝΔ, πρώην στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, δημόσιοι υπάλληλοι και ιδιώτες δικαιούχοι κοινοτικών ενισχύσεων.
Μεταξύ των πολιτικών προσώπων που βρέθηκαν αντιμέτωπα με διώξεις είναι οι Κώστας Σκρέκας, Χρήστος Μπουκώρος και Μάξιμος Σενετάκης, οι οποίοι κατηγορούνται, ανά περίπτωση, για ηθική αυτουργία σε απιστία και σε παράνομη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Η Κατερίνα Παπακώστα αντιμετωπίζει επιπλέον κατηγορίες για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση και απόπειρα απάτης με υπολογιστή.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η έρευνα αφορά πράξεις που φέρονται να τελέστηκαν το 2021 και αποκάλυψε μοτίβα παράνομων παρεμβάσεων στη διαδικασία χορήγησης αγροτικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αρχές μιλούν για παρεμβάσεις σε διοικητικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλοιώσεις στοιχείων μετά από ελέγχους, παρεμπόδιση επιτόπιων ελέγχων, καθώς και ψευδείς πιστοποιήσεις που φέρεται να οδήγησαν σε παράνομες πληρωμές.
Στο πλαίσιο της ίδιας δικογραφίας διώξεις ασκήθηκαν επίσης σε πρώην στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού, πρώην γενικός διευθυντής Άμεσων Πληρωμών και δύο πρώην περιφερειακοί διευθυντές.
Για τους τέσσερις βουλευτές και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους αναμένεται πλέον η σύνταξη του κατηγορητηρίου και ο προσδιορισμός της δικαστικής διαδικασίας.
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αποφάσισε την αρχειοθέτηση των υποθέσεων για επτά εν ενεργεία βουλευτές και δύο πρώην βουλευτές, καθώς κρίθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις που να δικαιολογούν την άσκηση ποινικής δίωξης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι Γιάννης Κεφαλογιάννης, Κώστας Τσιάρας, Νότης Μηταράκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Βασίλης Βασιλειάδης και Κώστας Καραμανλής.
Παράλληλα, η έρευνα συνεχίζεται για άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και τρεις πρώην βουλευτές, ενώ παραμένουν ανοιχτές και άλλες υποθέσεις που αφορούν διαφορετικές χρονικές περιόδους.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επισημαίνει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θεωρούνται αθώοι μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν προβλέπουν, σε περίπτωση καταδίκης, ποινές φυλάκισης και χρηματικές κυρώσεις σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.