ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Επανάληψη του «2019»: Η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου θα γίνει με παράδοση «μπλε φακέλων» στους υπουργούς

Ποια θα είναι τα πρώτα νομοσχέδια

Επανάληψη του «2019»: Η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου θα γίνει με παράδοση «μπλε φακέλων» στους υπουργούς

Σήμερα στις 11:00 το πρωί συνεδριάζει το νέο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και όπως όλα δείχνουν θα ακολουθηθείμοντέλο 2019 για να εγκαινιαστεί η δεύτερη τετραετία.

Φυσικά, γίνεται κατανοητό ότι ο πρωθυπουργός θέλει να δοθεί η ανάλογη σημειολογία στην πρώτη υπουργική συνεδρίαση καθώς οι συμβολισμοί στην πολιτική είναι πάντοτε υψηλής αξίας και επηρεάζουν την κοινωνία ακόμα και όταν η ίδια δεν το αντιλαμβάνεται.

Μάλιστα, στην πρώτη του τοποθέτηση ενώπιον των υπουργών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει το στίγμα της επόμενης περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει στους υπουργούς του ότι, παρά τη νίκη της ΝΔ, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, συνεπώς πρέπει να παραχθούν άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Θα καλέσει τους υπουργούς του να παράγουν περισσότερη δουλειά παρά δημόσιες τοποθετήσεις γι’ αυτή, αλλά και να δώσουν έμφαση στον θετικό λόγο κατά τη δημόσια παρουσία τους. 

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, αναμένεται να περιγράψει τις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Σε πρώτο πλάνο είναι η πορεία της οικονομίας, εξ ου και η πρώτη επίσκεψη του Κ.Μητσοτάκη σε υπουργείο θα είναι σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών.

Το επόμενο διάστημα, άλλωστε, θα έρθει στη Βουλή και ένα φορονομοσχέδιο-σκούπα, το οποίο θα θεσμοθετεί τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ για αύξηση αφορολόγητου, μειώσεις φόρων και τεκμηρίων κ.ο.κ. σε ορίζοντα τετραετίας.

Σε πρώτη προτεραιότητα είναι, επίσης, το χαρτοφυλάκιο της Υγείας, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει επισημάνει ότι θα έχει προσωπική εποπτεία της δουλειάς που θα γίνει σε αυτό το μέτωπο.

Πέραν της Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης βάζει στην αιχμή των προτεραιοτήτων του να αντιμετωπιστούν εκκρεμότητες και παθογένειες που σχετίζονται με το κράτος, σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων, από την Παιδεία και την ψηφιακή διακυβέρνηση, ως το Δημόσιο και τις μεταφορές.

Οι μπλε φάκελοι

Για να γίνουν πράξη οι κυβερνητικοί στόχοι, οι υπουργοί θα βρουν στις θέσεις τους έναν «μπλε φάκελο» που θα περιέχει στόχους και προτεραιότητες σε τρία επίπεδα.

Αρχικά, θα γίνεται λόγος για ορισμένες άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να δρομολογηθούν, ενώ για όλα τα υπουργεία έχει γίνει προγραμματισμός σε ορίζοντα εξαμήνου, ως το τέλος του 2023.

Παράλληλα, θα γίνεται και μια γενικότερη περιγραφή των κεντρικών στόχων του χαρτοφυλακίου ενός εκάστου υπουργού σε ορίζοντα τετραετίας, ως το 2027.

Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και η εκπλήρωση των «παραδοτέων» θα είναι υπό την άμεση εποπτεία του υπουργικού ντουέτου, των Άκη Σκέρτσου και Θανάση Κοντογεώργη.

Ήδη, οι υπουργοί από χθες είναι στα γραφεία τους και μελετούν το νέο τους χαρτοφυλάκιο, καθώς πλην της Λίνας Μενδώνη, όλοι οι υπόλοιποι είναι σε νέο πόστο.

Κάποιοι προσπαθούν ακόμα να προσδιορίσουν τις αρμοδιότητες που έχουν, αλλά να κάνουν και κατανομή αυτών στους υφυπουργούς τους, ενώ σε ορισμένα υπουργεία υπάρχουν κενά σε θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, αυτά τα κενά θα πληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες και σε κάθε περίπτωση εντός του Ιουλίου.

Τα πρώτα νομοσχέδια

Πέραν του φορονομοσχεδίου που θα έρθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι θα έρθει και ένα νομοσχέδιο για «λίφτινγκ» στο επιτελικό κράτος.

Αυτά τα δύο νομοσχέδια θα είναι η βασική ύλη της Βουλής για τον Ιούλιο, με δεδομένο ότι το κοινοβούλιο θα κάνει θερινή διακοπή μετά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Παράλληλα, σε κάποιο από τα δύο νομοσχέδια θα έρθει νομοθετική ρύθμιση και για την επέκταση μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας, τα οποία λήγουν στο τέλος Ιουλίου.

Θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη η απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση του Market Pass για τουλάχιστον ένα τρίμηνο, αλλά και του καλαθιού του νοικοκυριού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ρύθμιση θα έρθει τον Ιούλιο και θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.