ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σκάνδαλο υποκλοπών: Να κατατεθεί στη Βουλή το πόρισμα της ΕΔΕ για το Predator ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ενόψει του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μπορεί να αρθεί ο χαρακτηρισμός ως απορρήτου του πορίσματος»

Σκάνδαλο υποκλοπών: Να κατατεθεί στη Βουλή το πόρισμα της ΕΔΕ για το Predator ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσαν 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  – με πρωτοβουλία του Γ. Κατρούγκαλου – στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ζητώντας το πόρισμα της ΕΔΕ που έγινε στο ΥΠΕΞ αναφορικά με τις άδειες που είχαν δοθεί από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση για την Οικονομική Διπλωματία για την εξαγωγή του Predator. 

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη σχετική έρευνα της Επιτροπής Pega τη σκυτάλη έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία διερευνά σε βάθος την παράνομη εξαγωγή του λογισμικού κατασκοπείας από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, όπως επίσης πληροφορίες ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι υπεύθυνες και για φοροδιαφυγή.

Όπως σημειώνουν «επειδή από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση για την Οικονομική Διπλωματία, δόθηκαν άδειες εξαγωγής για προϊόντα διττής υπόστασης της εταιρείας Intellexa SA  διατάχθηκε σχετική ΕΔΕ το Νοέμβριο του 2022, η οποία φέρεται να έχει ολοκληρωθεί».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουν ότι «το εν λόγω πόρισμα σχετίζεται με την γενικότερη παράνομη χρήση του κατασκοπικού λογισμικού, η οποία έχει ήδη επιβεβαιωθεί κατόπιν της έρευνας της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα ανεξάρτητης Αρχής ΑΔΑΕ, τα ευρήματά του πρέπει να τεθούν υπόψη της Βουλής».

Και προσθέτουν ότι «ενόψει του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μπορεί να αρθεί ο χαρακτηρισμός ως απορρήτου του πορίσματος, όπως ήταν η πάγια πρακτική σε παρόμοιες περιπτώσεις κοινοβουλευτικού αιτήματος κατά την διακυβέρνηση της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ, με δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά περιορισμένου αριθμού εκπροσώπου των κομμάτων».

Αναλυτικά η αίτηση κατάθεσης εγγράφων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Προς τον Υπουργό Εξωτερικών

Σε συνέχεια της έρευνας της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήδη η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διερευνά σε βάθος την παράνομη εξαγωγή του λογισμικού κατασκοπείας Predator από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, καθώς και  πληροφορίες ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι υπεύθυνες και για φοροδιαφυγή.

Ως γνωστό, επειδή από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση για την Οικονομική Διπλωματία, δόθηκαν άδειες εξαγωγής για προϊόντα διττής υπόστασης της εταιρείας Intellexa SA  διατάχθηκε σχετική ΕΔΕ το Νοέμβριο του 2022, η οποία φέρεται να έχει ολοκληρωθεί.

Επειδή το εν λόγω πόρισμα σχετίζεται με την γενικότερη παράνομη χρήση του κατασκοπικού λογισμικού, η οποία έχει ήδη επιβεβαιωθεί κατόπιν της έρευνας της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα ανεξάρτητης Αρχής ΑΔΑΕ, τα ευρήματά του πρέπει να τεθούν υπόψη της Βουλής.

Επειδή, ενόψει του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μπορεί να αρθεί ο χαρακτηρισμός ως απορρήτου του πορίσματος, όπως ήταν η πάγια πρακτική σε παρόμοιες περιπτώσεις κοινοβουλευτικού αιτήματος κατά την διακυβέρνηση της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ, με δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά περιορισμένου αριθμού εκπροσώπου των κομμάτων. 

 Παρακαλούμε να καταθέσετε στη Βουλή το ως άνω πόρισμα, σύμφωνα με το άρθρο 133 του Κανονισμού. 

 Οι Αιτούντες Βουλευτές

Κατρούγκαλος Γιώργος

Αθανασίου Αθανάσιος

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αμανατίδης Γιάννης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαγενά Άννα

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζουράρις Κων-νος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κων-νος

Μπουρνούς Γιάννης

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παπαηλιού Γεώργιος 

Πέρκα Θεοπίστη

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουφά Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τζούφη Μερόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτρης

Χαρίτσης Αλέξης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ψυχογιός Γεώργιος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.