Σοκ: Οι Έλληνες ζουν με το 125% των εισοδημάτων τους! – Έρχεται νέα κυβερνητική απάτη με το «καλάθι των παιχνιδιών»

Διαβιώνουν με δανεικά και «εξαερώνουν» ότι είχαν στην άκρη

Σοκ: Οι Έλληνες ζουν με το 125% των εισοδημάτων τους! – Έρχεται νέα κυβερνητική απάτη με το «καλάθι των παιχνιδιών»

Μετά την κοροϊδία των επιδομάτων και της απάτης του «καλαθιού του φτωχού» η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο «καλάθι» το οποίο θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης μαζί με το «εορταστικό καλάθι» στις 14 Δεκεμβρίου και θα είναι το «καλάθι των παιχνιδιών» και ενώ οι Έλληνες ξοδεύουν για την διαβίωσή τους το 125% των εισοδημάτων τους!

Δηλαδή ζουν με δανεικά ή αν είχαν κάποιες αποταμιεύσεις ζουν με αυτές μέχρι να εξανεμιστούν…

Κάθε μήνα, χρειάζονται ένα τέταρτο επιπλέον του εισοδήματός τους για να μπορέσουν να έχουν έναν ισοσκελισμένο μηνιαίο προϋπολογισμό.

Όπως προκύπτει από έρευνα που παρουσίασε χθες ο καθηγητής Γιώργος Δουκίδης στο πλαίσιο του 13ου Συνέδριου ΙΕΛΚΑ – The agile retail Era: Doing business in extreme environment, ένας στους δύο καταναλωτές, το 50%, ψωνίζει προϊόντα από το «καλάθι του νοικοκυριού», έναντι 40% που έδειξε η προηγούμενη έρευνα του ΙΕΛΚΑ κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του καλαθιού.

Η αξία των αγορών για έναν στους πέντε καταναλωτές είναι πάνω από το 10% της αξίας των συνολικών αγορών τους στο σούπερ μάρκετ, αν και μόνο ο ένας στους τέσσερις καταναλωτές θεωρεί την εν λόγω πρωτοβουλία θετική.

Το ανησυχητικό ωστόσο είναι πως από την ίδια έρευνα προκύπτει πως το μηνιαίο κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών ανέρχεται στο 125% των εισοδημάτων τους!

Σύμφωνα με τον κ. Δουκίδη, το επιπλέον 25% προέρχεται από τις αποταμιεύσεις, δάνεια και πιστωτικές κάρτες, ενώ το 70 – 90% του εισοδήματος δαπανάται στην πληρωμή λογαριασμών, φόρων και ενοικίων.

Πλέον οι Έλληνες όχι μόνο θα αντιμετωπίζονται ως επαίτες αλλά και τα παιδιά τους θα αντιμετωπίζονται ως «κοριτσάκια με τα σπίρτα» από τις ιστορίες του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Έχοντας οδηγήσει τους γονείς τους σε εξαθλίωση δεν θα έχουν την δυνατότητα να τους πάρουν ένα χριστουγεννιάτικο δώρο και έτσι αναλαμβάνει το η «καλή» ελληνική κυβέρνηση να τους το προσφέρει (στις φανταστικά φθηνότερες τιμές… ολίγων λεπτών).

Μάλιστα όπως λένε προϋπόθεση για τη νέα πρωτοβουλία είναι να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος εφαρμογής, ώστε να μην υπάρξουν ενστάσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο πρόκλησης στρεβλώσεων στην αγορά!

Μία αγορά που μόνο στρεβλώσεις έχει καθώς άπαντες φυτοζωούν με επιδόματα-ψίχουλα και κρατικά «φιλοδωρήματα», δίνοντας την εντύπωση διαβίωσης σε σοβιετική χώρα και όχι σε χώρα που με ελεύθερη οικονομία.

Το «καλάθι παιχνιδιών» θα είναι εντελώς διαφορετικό από το «καλάθι του φτωχού», το οποίο όπως λέει η κυβέρνηση θα «εμπλουτιστεί» με «γιορτινά εδέσματα» και νέες… επιλογές κρεάτων εν όψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Οι διαφορές εστιάζονται στη διάρκεια και στην υποχρεωτικότητα.

Το «καλάθι παιχνιδιών» θα έχει διάρκεια τριών εβδομάδων και δεν θα υπάρχει υποχρεωτικότητα συμμετοχής των επιχειρήσεων όσον αφορά τον τζίρο.

Υπενθυμίζεται ότι στο «καλάθι του νοικοκυριού» υποχρεούνται να συμμετέχουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ με τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, σχετική ελευθερία θα υπάρχει και στο περιεχόμενο, αφού στο «καλάθι παιχνιδιών» θα περιλαμβάνονται κατηγορίες προϊόντων, όπως για παράδειγμα διαδραστικά – εκπαιδευτικά, επιτραπέζια και παζλ, κατασκευές, φιγούρες δράσεις και κούκλες κ.λπ. και όχι συγκεκριμένα προϊόντα.

Την ίδια ώρα, τα είδη διατροφής συνεχίζουν να «καίνε» τις τσέπες των καταναλωτών, κάτι που διαπιστώθηκε και από τη δημοσίευση των προκαταρκτικών στοιχείων της Eurostat για τον Νοέμβριο, με το φετινό εορταστικό τραπέζι να αναμένεται ακριβότερο κατά διψήφιο ποσοστό συγκριτικά με πέρσι.

Στο «καλάθι του φτωχού» θα προστεθούν παραδοσιακά γλυκίσματα, όπως τσουρέκια και βασιλόπιτες, αλλά και ακόμη μια επιλογή κρέατος και συγκεκριμένα μοσχαριού.

Επίσης δεν αποκλείεται να προστεθούν και οι σοκολάτες. Πάντως η διεύρυνση του «καλαθιού» θα είναι πρόσκαιρη οπότε να μην χαίρονται και πολύ οι πολίτες…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.