ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Στα 2,5 μέτρα ύψος έφτασαν τα νερά στην Λάρισα – Πώς η κυβέρνηση «βούλιαξε» από τα πέντε ποτάμια της Θεσσαλίας

11 νεκροί (μέχρι τώρα) και άγνωστος αριθμός αγνοουμένων

Στα 2,5 μέτρα ύψος έφτασαν τα νερά στην Λάρισα – Πώς η κυβέρνηση «βούλιαξε» από τα πέντε ποτάμια της Θεσσαλίας

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης η οποία «βούλιαξε» μέσα στα πέντε ποτάμια της Θεσσαλίας, για τα οποία δεν πραγματοποίησε κανένα από τα απαιτούμενα έργα.

Το αποτέλεσμα είναι, να πλημμυρίσουν και να προκαλέσουν μία απίστευτου μεγέθους καταστροφή.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα νερά στα περίχωρα της Λάρισας έφτασαν τα 2,5 μέτρα ύψος.

 Θα υπάρξουν διατροφικές και οικονομικές συνέπειες για την χώρα.

Λέμε διατροφικές καθώς σύμφωνα με το  κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που ανέλυσε την δορυφορική εικόνα της καταστροφής, ενώ ο Ιανός το 2020 κατέστρεψε 150.000 στρέμματα, αυτή τη φορά πλημμύρισαν περίπου 450.000 στρέμματα εκ των οποίων το 97% καλλιεργήσιμη γη, που σημαίνει ότι θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας τροφίμων.

Σε ότι αφορά τις ευθύνες της κυβέρνησης πρέπει να σημειωθεί ότι το ιδιαίτερο γνώρισμα της Θεσσαλίας, στο οποίο οφείλονται οι τρομακτικού μεγέθους πλημμύρες είναι ότι εκεί συναντώνται πέντε ποτάμια.

Ο Ενιπέας (δέκατος σε μέγεθος ποταμός της χώρας) έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, μαζεύει νερά από το όρος Όρθρυς στη Φθιώτιδα, «βγαίνει» στον θεσσαλικό κάμπο και εκεί συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από τις Σοφάδες.

Και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς τον Πηνειό. Δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι ο Καλέντζης και Καράμπαλης και, επίσης, κατευθύνονται στον Πηνειό.

Όλοι αυτοί οι τέσσερις  ποταμοί συναντώνται μεταξύ τους και, πριν από τη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, μπαίνουν στον Πηνειό, μαζί με τα νερά των χειμάρρων πάνω από τα Φάρσαλα.

Αυτό βέβαια σημαίνει πως η ευθύνη της κυβέρνησης είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς εάν είχε πραγματοποιήσει τα απαραίτητα έργα δεν θα είχε συμβεί η τρομακτική αυτή η καταστροφή.

Το ότι συναντώνται πέντε ποτάμια και αν «φουσκώσουν» όλα μαζί αποτελούν μέγιστο κινδύνου για την περιφέρεια της Θεσσαλίας δεν είναι κάτι που οφείλεται στην… κλιματική αλλαγή.

Τα ποτάμια της Θεσσαλίας έχουν «φουσκώσει» ξανά και σε άλλες περιόδους όταν δεν υπήρχε αυτό το αφήγημα.

Λείπουν πολλά αντιπλημμυρικά έργα, κυρίως φράγματα συγκράτησης στα βουνά και έργα διευθέτησης στις ορεινές λεκάνες.

Τα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά είναι λάθος διαστασιολογημένα.

Αναχώματα, τάφροι και κανάλια, αρδευτικά και μη, είναι κατασκευασμένα με παρωχημένα δεδομένα.

Λείπουν αναλυτικοί χάρτες πλημμυρικού κινδύνου και όσοι υπάρχουν δεν έχουν υπολογίσει τα φερτά υλικά αλλά μόνο τον όγκο του νερού.

Δεν έχουν γίνει διανοίξεις σε κοίτες ποταμών και εκβαθύνσεις ώστε να μπορούν να συγκρατούν περισσότερο νερό.

Ο Πηνειός ποταμός έχει υπερχειλίσει και ελλοχεύει ο κίνδυνος να πλημμυρίσει ολοκληρωτικά η πόλη της Λάρισας καθώς η στάθμη των υδάτων έφτασε τα 12 μέτρα.

Την ίδια στιγμή ο επίσημος απολογισμός των νεκρών έφτασε τους 11, καθώς αργά το βράδυ της Παρασκευής (8/9) βρέθηκε σορός ηλικιωμένης γυναίκας στη Μαραθέα Καρδίτσας.

Η σορός της ηλικιωμένης ανασύρθηκε από σπίτι της περιοχής, όπου επιχείρησαν πυροσβέστες.

Στο χωριό Γιαννούλη, οι διασώστες καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες να απεγκλωβίσουν κόσμο από ταράτσες και υψηλά σημεία.

Μάλιστα, έγιναν άλλοι επτά απεγκλωβισμοί πολιτών οι οποίοι κατάφεραν να φτάσουν σε ασφαλές μέρος με τη βοήθεια των διασωστών και έχοντας παραμείνει για πολλές μέρες σε υψηλά σημεία χωρίς νερό, ρεύμα και φαγητό.

Οι πολίτες μεταφέρονται είτε στο γυμναστήριο της Λάρισας είτε σε δωμάτια ξενοδοχείων που ήδη έχουν κλείσει οι ίδιοι, καθώς η Πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει για την τύχη τους.

Υπάρχει παντελής απουσία από τα κλιμάκια του Δήμου, όπως παρατηρείται και έχει ήδη καταγγελθεί από πολλούς πολίτες

«Κομμένη» στα δύο η χώρα αφού τα πλημμυρικά επεισόδια που παρατηρούνται στη Θεσσαλία και δη στη Λάρισα, ανάγκασαν τις Αρχές να διακόψουν, το βράδυ της Παρασκευής (08/09), την κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης σε συγκεκριμένα σημεία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των Αρχών, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στην Πιερία, από το 400ό χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), έως το 471ο χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μέχρι την εξομάλυνση των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Επίσης, διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη και, συγκεκριμένα, από τη χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως τη χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας και από τη χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως τη χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).

Τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου Ημαθίας (474 χιλιόμετρο) του αυτοκινητόδρομου και μέσω της Εγνατίας Οδού θα κατευθύνονται προς Αθήνα. Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Πάνω από 1.200 σπίτια μέσα στο νερό

Συγκλονιστικά είναι όσα δήλωσε ο αντιδήμαρχος Φαρκαδόνας, ο οποίος έδωσε μια πρώτη εκτίμηση για το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής που υπέστη η Θεσσαλία από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από 1.200 σπίτια έχουν βουλιάξει στο νερό μετά τις σφοδρές πλημμύρες, ενώ μόνο στη Φαρκαδόνα «χάθηκαν» στα λασπόνερα τουλάχιστον 70. Στην περιοχή συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί πολιτών με βάρκες ή και ελικόπτερα, αφού ολόκληροι οικισμοί «πνίγηκαν» με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκλωβιστούν χωρίς καμία έξοδο διαφυγής.

Οι πλημμύρες άλλαξαν τον χάρτη της Θεσσαλίας μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα δορυφορικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.