ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

ΣΥΡΙΖΑ: Έχει μέλλον; – Τα τρία σενάρια μετά τις ευρωεκλογές

Τα δύσκολα για το άλλοτε κυβερνών κόμμα αρχίζουν μετά τις ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Έχει μέλλον; –  Τα τρία σενάρια μετά τις ευρωεκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς εσωκομματικές εκλογές για εκλογή από τη βάση νέου προέδρου και όλοι αναρωτιούνται εάν τελικά το κόμμα που κυβέρνησε την χώρα για τεσσεράμισι χρόνια έχει δυνατότητες να επανέλθει στο μέλλον σε θέση εξουσίας.

Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα είναι δυσοίωνα για το άλλοτε κυβερνών κόμμα. Όπως και να έχει όμως τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι:

Στο πρώτο σενάριο ο Στέφανος Κασσελάκης κερδίζει τις εσωκομματικές εκλογές και συνεχίζει ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οδηγεί το κόμμα στις ευρωεκλογές όπου υπόκειται σε συντριβή.

Με τον όρο «συντριβή» εννοείται το κόμμα να «πέσει» στην τρίτη θέση και ίσως και στην τέταρτη θέση εάν συνεχίσει η κατάρρευσή του και ξεπεραστεί από το ΚΚΕ.

Έτσι κι αλλιώς αν ξεπεραστεί εκλογικά από το ΠΑΣΟΚ αυτό θα είναι μία πολύ μεγάλη ήττα για ένα κόμμα που θέλει να συνεχίσει να θεωρείται αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην περίπτωση συντριβής, είναι δεδομένο πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει «τελειώσει» από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν πρόκειται να του δοθεί περαιτέρω χρόνος.

Στο δεύτερο σενάριο, ο Στέφανος Κασσελάκης πάλι ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιτυγχάνει ένα καλό αποτέλεσμα, της τάξης του 15% και διατηρεί το κόμμα στην δεύτερη θέση οπότε και παραμένει στην προεδρία του κόμματος.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις και την δυναμική που έχει το κόμμα δεν είναι ένα τόσο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή.

Στο τρίτο σενάριο έχει κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές η Όλγα Γεροβασίλη και οδηγεί το κόμμα στις ευρωεκλογές όπου είτε υποστεί συντριβή, είτε φέρει κάποιο καλό αποτέλεσμα τηρουμένων των αναλογιών, ο ρόλος της είναι περιορισμένος.

Αποτελεί την «ενδιάμεση λύση» και τίποτε παραπάνω.

Απλά θα περάσει τον «σκόπελο» των ευρωεκλογών και εν συνεχεία θα αναδειχτεί ο νέος αρχηγός του ΣυΡιζΑ, όποιος κι αν είναι αυτός, που θα οδηγήσει το κόμμα στα επόμενα χρόνια προς τις εθνικές εκλογές.

Δείτε live την 3η μέρα του συνεδρίου:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.